Foto: Reuters
Foto: Reuters

Med 1. in 12. aprilom v Sloveniji veljajo poostreni ukrepi za omejevanje širjenja novega koronavirusa. Nato bo znova začel veljati t. i. semafor sproščanja, ki pa bo do takrat nekoliko spremenjen. "Ključno prizadevanje na semaforju sproščanja ukrepov je, da po zapori javnega življenja vzpostavimo normalno delovanje šol. Vse druge stvari so v razpravi," je o predlogih svetovalne skupine glede sprememb semaforja dejal minister za zdravje Janez Poklukar.

Minister za zdravje Janez Poklukar v samotestiranju vidi tudi možnosti za varnejše sproščanje ukrepov. Foto: MMC RTV SLO
Minister za zdravje Janez Poklukar v samotestiranju vidi tudi možnosti za varnejše sproščanje ukrepov. Foto: MMC RTV SLO

Glavni cilj je po ministrovih besedah ta, da bi šole delovale kot pred 1. aprilom. "Šlo bo za tretjo triado in srednje šole. Naslednji korak pa bo morda povezan tudi s študenti oz. izobraževanjem na fakultetah," je na novinarski konferenci vlade dejal Poklukar in dodal, da je cilj ohraniti odprte šole naslednjih 11 tednov in otrokom omogočiti normalen proces izobraževanja.

Da bi pouk potekal v čim varnejšem okolju, na ministrstvu predlagajo prostovoljno uporabo neinvazivnih hitrih testov za dijake in starejše učence, ki bi se sami testirali na domu. "Tako že pripravljamo vso potrebno podlago, od filma, ki bo ponazarjal izvedbo tega, do infografik. Če bo vse potekalo, kot mora, je v petek predviden prvi sestanek z ravnatelji srednjih šol, drugi teden pa z ravnatelji osnovnih šol," je napovedal Poklukar. Dodal je, da bo ob tem treba zagotoviti tudi zdravstveni kader in druge, ki bodo pomagali izobraziti tiste, ki bodo zainteresirani za samotestiranje.

Slovenija sicer pri samotestiranju sledi vzorom držav, kot so Avstrija, Nemčija, Anglija in Češka, ki so takšno prakso že uvedle. "To je morda tudi pot, da nekatere druge širše skupine omogočijo odpiranje, ne samo gospodarstva. Prva je na poti Anglija, bomo videli, kako jim bo šlo," je dejal Poklukar.

Sviz proti prenosu odgovornosti

V Sindikatu vzgoje, izobraževanja, znanosti in kulture Slovenije (Sviz) prostovoljno samotestiranje učencev in dijakov podpirajo, saj da bi lahko prispevalo k zmanjševanju prenosa okužb, nasprotujejo pa temu, da bi bila njegova izvedba prenesena na šole oziroma učitelje. Ti namreč za jemanje brisov niso usposobljeni, prav tako odvzemanje brisov ni obveznost, ki bi bila zapisana v sklenjenih pogodbah o zaposlitvi, so opozorili v sporočilu za javnost.

Malo zanimanja za samotestiranje

Za zdaj relativno malo zanimanja za samotestiranje

Po prvih poizvedovanjih ministrstva za izobraževanje je zanimanje za samotestiranje na koronavirus izrazilo okoli 22 odstotkov učencev zadnjega triletja osnovnih šol in okoli 18,5 odstotka dijakov. Na ministrstvu ob tem pravijo, da ne gre še za dokončno opredeljevanje za samotestiranje, ki bi ga sicer dijaki in učenci prostovoljno izvajali doma.

Ministrstvo namreč v petek skupaj z ministrstvom za zdravje in Nacionalnim inštitutom za javno zdravje načrtuje skupni virtualni sestanek z ravnatelji srednjih šol, naslednji teden pa še z ravnatelji osnovnih šol, na katerem načrtuje predstavitev celotnega projekta. V ta namen pripravljajo tudi poseben informativni film, ki ga bodo skupaj s podrobnejšimi informacijami v naslednjih dneh posredovali osnovnim in srednjim šolam. "Starši ali skrbniki oziroma dijaki sami pa se bodo potem lahko dokončno odločili za pristop k samotestiranju," so navedli.

Samotestiranju v šolah nasprotujejo tudi v nekaterih civilnih iniciativah. V civilnih iniciativah Otrok ne damo, Zaposleni v vzgoji in izobraževanju ter Starši za ustavno pobudo glede nošenja mask od 6. do 4. letnika srednjih šol ob tem opozarjajo tudi na peticijo, ki jo je do zdaj podpisalo 20.500 ljudi. O njej so obvestili predsednika vlade Janeza Janšo, predsednika države Boruta Pahorja in ministra Poklukarja, s katerimi se želijo tudi osebno srečati in jim predstaviti svoje argumente.

Pečan: Škoda je bila že storjena

Foto: Zajem zaslona
Foto: Zajem zaslona

Nizko pripravljenost na samotestiranje med dijaki so nekateri predstavniki šol potrdili za TV Slovenija. "Žal moram reči, da je pripravljenost na samotestiranje manjša, kot sem pričakoval. Smo nekje na osmih odstotkih," je ponazoril Darko Kukovec, direktor TSC Maribor.

Ravnatelji so prepričani, da je krivo komuniciranje odgovornih v državi. Na celjski gimnaziji zato poizvedovanja med dijaki sploh niso opravili. "To, da je bila okrožnica, milo rečeno, brez repa in glave in nismo čisto natančno vedeli, kaj zdaj pričakujejo od šol oziroma za kaj naj bi zbirali te informacije, smo se pač odločili, da tega povpraševanja med dijaki ne izvedemo," je povedal direktor Gimnazije Celje Gregor Deleja.

Minister za zdravje Poklukar je sicer na tiskovni konferenci napovedal sestanek z ravnatelji, "če bo vse potekalo tako, kot mora". Predstavnik ravnateljskega združenja Gregor Pečan pa o tem ni vedel nič. "Prvič slišim za možnost takšnega sestanka zdajle od vas. Je pa verjetno do zdaj škoda že bila malce storjena."

Kaj bo v četrtek predlagala strokovna skupina?

Fotografija je simbolična. Foto: BoBo
Fotografija je simbolična. Foto: BoBo

Svetovalna skupina za covid-19 bo vladi v četrtek predlagala ukrepe oziroma spremembe protikoronskih ukrepov. Za zdaj jih še skriva, a TV Slovenija je uspelo neuradno pridobiti nekaj predlogov.

  • Otroci naj bi se prihodnji teden vrnili v šole in vrtce, tudi če bo država na rdeči stopnji epidemije. V srednjih šolah naj bi pouk potekal po modelu C, izmenično en teden na daljavo, en teden v šoli.
  • Stroka bi že v oranžni (ne rumeni) stopnji odprla vrtove gostinskih lokalov. Odpiralni čas bi trajal do največ 19. ure.
  • T. i. epidemično oziroma policijsko uro bi stroka omilila. Na rdeči stopnji bi se posamezniki ali člani istega gospodinjstva lahko na prostem gibali tudi ponoči.
  • Strokovna skupina naj bi vladi znova predlagala, naj vsem, ki morajo zaradi okuženosti ali stika z okuženim v osamitev ali karanteno, zagotovi 100-odstotno nadomestilo plače.
OZS: Zapiranje in odpiranje v nedogled ni rešitev

Na Obrtno-podjetniški zbornici Slovenije (OZS) so pred ponovnim odločanjem vlade o nadaljnjem zaostrovanju ali sproščanju ukrepov, ki ga je pričakovati v teh dneh, naslovili pismo na ministra za zdravje Janeza Poklukarja. "Virus je med nami že več kot leto dni. Zapiranje in odpiranje dejavnosti v nedogled po našem prepričanju ni rešitev. Moramo se naučiti živeti in delati z virusom ter se ob tem ustrezno zaščititi. Posledica zapiranja je namreč še več dela na črno, s tem pa še več okužb," piše v pismu Poklukarju, pod katerega se je podpisal predsednik OZS-ja Branko Meh.

Na zbornici so prepričani, da bi lahko tisti, ki poslujejo z eno stranko na 30 kvadratnih metrih ali imajo celo brezstično poslovanje (denimo fotografi, usnjarji, šivilje, kemični čistilci itd.), storitve zakonito in varno izvajali še naprej. Ob tem poudarjajo, da ni dokazov, da bi bili frizerski in kozmetični saloni ter specializirane trgovine vir okužb.

Zdi se jim tudi nepravično, da veliki sistemi in velike proizvodnje s 500 ali 1000 zaposlenimi lahko poslujejo, mali pa ne. "Argumenti, da pri malih obrtnikih in podjetnikih obstaja večje tveganje za prenos okužb, nikakor ne vzdržijo. Zato vas ponovno pozivamo, da odprete storitvene dejavnosti in vse trgovine ter s tem preprečite delo na črno, ki posledično prinaša še večje tveganje za prenos okužb," so zapisali na OZS-ju.

Bodo šole v ponedeljek odprle vrata?

Dnevne covidne številke

Ob 4812 PCR-testih, ki so potrdili 1189 okužb z novim koronavirusom, je bilo opravljenih še 29.361 hitrih antigenskih testov. Tisti testirani, ki so prejeli pozitiven izvid, so bili napoteni še na PCR-testiranje.

Po zadnjih podatkih se v slovenskih bolnišnicah zdravi 581 bolnikov s covidom-19, kar je osem več kot dan pred tem. Število bolnikov na oddelkih za intenzivno nego se je zmanjšalo za enega in trenutno znaša 131. Iz bolnišničnega zdravljenja je bilo v torek skupno odpuščenih 60 ljudi, na novo je bilo hospitaliziranih 71 covidnih bolnikov.

Sorodna novica EMA: Krvni strdki zelo redki stranski učinki cepiva AstraZenece; koristi večje od tveganj

V torek so umrli trije bolniki s covidom-19.

Sedemdnevno povprečje potrjenih okužb se je po podatkih NIJZ-ja z 943 znižalo na 889.

Na državni ravni 14-dnevno število potrjenih primerov na 100 tisoč prebivalcev znaša 629, sedemdnevna incidenca pa 296. Najvišja 14-dnevna incidenca ostaja v goriški, savinjski in koroški regiji. Tudi 7-dnevna incidenca ostaja najvišja v teh regijah, najbolje pa glede na 7- in 14-dnevno incidenco kaže pomurski in posavski statistični regiji.

Glede na včeraj potrjene okužbe med občinami izstopajo Celje (92), Žalec (26), Ilirska Bistrica (24), Šentjur (22), Domžale (20), Kranj (30), Koper (23), Krško (22), Novo mesto (28), Ljubljana (139) in Maribor (79).

Gostinstvo na kolenih
Janša optimističen glede premagovanja epidemije

Predsednik vlade Janez Janša je na virtualni konferenci o etičnih vidikih in posledicah pandemije covida-19, ki je potekala pod pokroviteljstvom Svetovnega foruma za etiko v poslovnem svetu (WFEB), dejal, da je zgolj vprašanje časa, kdaj bomo premagali pandemijo covida-19. V nagovoru je tudi poudaril pomen solidarnosti, saj "dokler celoten svet ne bo precepljen, virusa kot človeštvo ne bomo premagali". Navedel je primer držav članic EU-ja, ki so, čeprav nimajo dovolj cepiva za svoje državljane, izvozile skoraj 77 milijonov odmerkov cepiv v več kot 30 držav.

Novinarska konferenca vlade o aktualnem stanju glede bolezni covid-19.