Sindikati evropske institucije pozivajo vlado, naj nemudoma preneha sprejemati enostranske rešitve in naj se socialnemu dialogu v Sloveniji povrne vloga, ki jo mora imeti tako v skladu s pogodbami EU-ja, dokumenti ILO-ja, slovensko zakonodajo kot zavezami. Foto: BoBo/Borut Živulović
Sindikati evropske institucije pozivajo vlado, naj nemudoma preneha sprejemati enostranske rešitve in naj se socialnemu dialogu v Sloveniji povrne vloga, ki jo mora imeti tako v skladu s pogodbami EU-ja, dokumenti ILO-ja, slovensko zakonodajo kot zavezami. Foto: BoBo/Borut Živulović

Sindikalne centrale Zveza svobodnih sindikatov Slovenije (ZSSS), Konfederacija sindikatov javnega sektorja Slovenije (KSJS), Konfederacija sindikatov Slovenije Pergam, Konfederacija sindikatov 90 Slovenije in KNSS-Neodvisnost so danes svoje člane obvestile, da podpirajo petkovo vseslovensko vstajo, ki se bo začela ob 18. uri na Prešernovem trgu, je na spletni strani poročal časopis Večer.

Vseslovenska vstaja za predčasne volitve

Protestniki, ki vsak petek na protestih izražajo nezadovoljstvo s trenutno vlado, so za 28. maj napovedali "vseslovensko vstajo za predčasne volitve". Na protestu v petek naj bi se po njihovih navedbah združile različne družbene sfere: petkovi kolesarke in kolesarji, večje število sindikatov, študentje, upokojenci, mladi, akademska sfera, kulturna sfera, okoljevarstvene organizacije, marginalizirane skupine ter glasbeniki in umetniki.

V KSJS-ju so za STA povedali, da se bodo shoda udeležila vodstva sindikalnih central, njihovo sporočilo pa bo, da je treba ohraniti demokracijo, socialni dialog in pravno državo. V Pergamu so po poročanju Večera v obvestilu članom med drugim zapisali, da bodo z udeležbo na protestih branili dialog, v katerem je glas delavcev slišan in ki zagotavlja enakovrednost socialnih partnerjev. "Takšen socialni dialog, socialno državo in pravice delavcev, ki smo jih sindikati skozi leta zgradili in priborili ter so trenutno ogroženi, bomo zato branili tudi z udeležbo na protestnih dejavnostih," so navedli.

Pismo o neobstoju socialnega dialoga

Že pred tem pa so sindikalne centrale na Mednarodno organizacijo dela poslale pismo, v katerem so opozorile, da ravnanje vlade onemogoča učinkovito sodelovanje v socialnem dialogu in ne zagotavlja enakopravnega položaja partnerjev.

Sorodna novica Sindikati javnega sektorja začudeni, zakaj se vlada ne opredeli do izpogajanega dogovora

V pismu, ki so ga podpisali predsedniki Zveze svobodnih sindikatov Slovenije, Konfederacije sindikatov javnega sektorja Slovenije, Konfederacije sindikatov Slovenije Pergam, Konfederacije sindikatov 90 Slovenije in KNSS-Neodvisnost, so ob tem opozorili, da odločitve vlada in DZ v vedno večji meri sprejemata brez javne razprave, mimo socialnega dialoga in s sistematičnim kršenjem pravil o delovanju Ekonomsko-socialnega sveta (ESS). "Vlada v celoti ignorira socialni dialog in s tem onemogoča sprejemanje zakonodaje v skladu z načeli in vrednotami, na katerih temelji tudi EU," so zapisali.

Začelo se je s pripravo in sprejemanjem interventne zakonodaje, povezane s covidom-19, mimo socialnega dialoga, brez aktivne udeležbe socialnih partnerjev in brez doseženega soglasja. Nadaljuje se s pripravo zakonov, s katerimi se posega v sistemske ureditve tako delovnopravne kot pokojninske in davčne zakonodaje. Vlada socialnim partnerjem le nekatere pripravljene rešitve samo predstavi ali pa zanje izvedo iz medijev, piše v pismu.

Sorodna novica Sindikalne centrale se umikajo iz Ekonomsko-socialnega sveta

Kot nadaljujejo, je zelo podobno potekala tudi priprava načrta za odpornost in okrevanje. Vsebina številnih reform, h katerim se v tem dokumentu zavezuje vlada, ni jasna. To velja tako za reformo pokojninskega sistema, vzpostavitev sistema dolgotrajne oskrbe kot tudi za zdravstveno reformo, prav tako opozarjajo na napovedano reformo izobraževalnega sistema. Obljubljene reforme ne upoštevajo že sprejetih dogovorov in programskih dokumentov v Sloveniji, tudi tistih ne, ki so jih tripartitno podpisali socialni partnerji in vlada, so zapisali.

Zato do preklica ne nameravajo sodelovati pri delu ESS-ja in njegovih teles, prav tako ne pri dejavnostih vlade v okviru predsedovanja Slovenije Svetu EU-ja v drugi polovici leta 2021. Tako bo, dokler se ne zagotovita dosledno spoštovanje pravil o delovanju ESS-ja in pravočasno vključevanje socialnih partnerjev v pripravo in usklajevanje zakonodaje in reformnih programov, so poudarili.

Sorodna novica Pet slovenskih sindikalnih central sporoča Evropi: Zgroženi smo nad ignoranco vlade

Evropske institucije pozvali k posredovanju

Sindikati evropske institucije pozivajo vlado, naj nemudoma preneha sprejemati enostranske rešitve in naj se socialnemu dialogu v Sloveniji povrne vloga, ki jo mora imeti tako v skladu s pogodbami EU-ja, dokumenti ILO-ja, slovensko zakonodajo kot zavezami. S kritičnim stanjem socialnega dialoga v naši državi in izničenjem vloge ESS-ja bodo seznanili tudi Ekonomsko-socialni odbor in Evropsko socialno konfederacijo.

Da je vlada s svojim odnosom uničila socialni dialog, so reprezentativne sindikalne centrale opozarjale že dalj časa, odhod iz ESS-ja pa napovedale sredi tega meseca. Kot so takrat pojasnile, je vlada socialni dialog ukinila in sindikatom sama vzela stole za mizo v ESS-ju. Vrnejo se lahko, ko bo zagotovljeno spoštovanje temeljnih pravil, ki jih je vlada sprejela sama.