Reprezentativne sindikalne centrale so že dlje časa zatrjevale, da je vlada s svojim odnosom uničila socialni dialog. Kritični so bili do tega, da je vlada socialne partnerje zgolj informirala, niso pa bili aktivno udeleženi pri oblikovanju zakonov in drugih predpisov, katerih posledice čutijo državljani. Sindikati so že konec marca sporočili, da se pojavljajo razmišljanja o začasnem izstopu iz ESS-ja.

Sorodna novica "Socialni sporazum je padel zaradi dobrega razloga"

Po pisanju Večera naj bi sodu nezadovoljstva dno izbilo dejstvo, da predlog sprememb davčne zakonodaje sploh ni prišel na mizo ESS-ja. Kot še piše časnik, naj v času predsedovanja Slovenije Svetu EU-ja ne bi želeli biti fasada socialnega partnerstva, če je jasno, da je socialni dialog tako rekoč mrtev in se ignorirajo interesi zaposlenih.

Pred sestankom predstavniki central niso želeli napovedovati nadaljnjih potez. Po neuradnih, a "zanesljivih informacijah" Večera naj bi vodje central med drugim odločali o obstrukciji ESS-ja zaradi vladnega ponavljajočega se kršenja pravil delovanja sveta in nižanja ravni socialnega dialoga, pa tudi o tem, ali bodo članstvo pozvali k demonstracijam.

ESS je tristranski organ socialnih partnerjev in vlade, ustanovljen, da obravnava vprašanja in ukrepe, povezane z ekonomsko in socialno politiko, in druga vprašanja, ki se nanašajo na posebna področja dogovarjanja partnerjev.

O razlogih za umik bodo sindikalne organizacije spregovorile na petkovi novinarski konferenci.

GZS odločitev sindikatov obžaluje

Z Gospodarske zbornice Slovenije (GZS), ki od oktobra lani do oktobra letos predseduje ESS-ju, so sporočili, da novico o tem, da se sindikalne centrale umikajo iz ESS-ja, obžalujejo. "ESS vidimo kot pomembno posvetovalno telo, sestavljeno iz predstavnikov vlade, delodajalcev in sindikatov, ki omogoča kakovostno razpravo o prihodnjih usmeritvah naše družbe," so zapisali v sporočilu za javnost.

Na GZS-ju poudarjajo, da se kot predsedujoči ESS-ju zavzemajo za nemoteno delovanje sveta z dopuščanjem in spodbujanjem demokratičnega socialnega dialoga. "Prav v zadnjih tednih si socialni partnerji prizadevamo za nadaljevanje priprave novega socialnega sporazuma," so zapisali in dodali, da je v trenutnih razmerah dialog med socialnimi partnerji izrednega pomena za izhod iz krize, zato se bodo zavzemali za tvorno rešitev nastalih razmer.

Šibek dialog in nizko zaupanje med socialnimi partnerji

Tudi predstavniki delodajalcev so nad odločitvijo sindikatov, da se umikajo iz ESS-ja, razočarani in jo obžalujejo. "Ta odločitev me je izjemno presenetila, čeprav je legalna in legitimna," je dejal generalni sekretar Združenja delodajalcev Slovenije (ZDS) Jože Smole. Dodal je, da predlog davčnih sprememb ravnokar obravnava strokovna skupina v okviru ESS-ja.

"Če to primerjam z zakonom o minimalni plači, pri katerem ni bilo nobene diskusije, še več, pri njem niti ni bilo nobene analize posledic, pa takrat nikogar ni motilo, da ni bilo socialnega dialoga, sem zelo razočaran nad njihovo odločitvijo," je povedal Smole in izrazil upanje, da bodo sindikati še enkrat premislili.

Predlaga tudi, da se sestanejo, saj "v času reformnih sprememb s tem tudi njih kot socialnega partnerja izločajo iz tripartitnega dialoga". "Na delodajalski strani si od lanskega avgusta prizadevamo, da bi prišlo do razprave in sprejetja socialnega sporazuma. A ob nedelovanju tripartitnega dialoga si česa takšnega ne znamo predstavljati," je kritičen Smole.

O rešitvi nastalega položaja meni, da je treba ločiti socialni dialog od drugih vrst dialogov, kot sta politični in medijski, in odprta vprašanja rešiti izključno v sodelovanju med socialnimi partnerji, "kar pa v zadnjem času ni bilo na dovolj visokem nivoju". Tudi dialog med delodajalsko in sindikalno stranjo je bil po njegovi oceni v zadnjem času šibek, predvsem je pogrešal več zaupanja med socialnimi partnerji.

Cigler Kralj: Vlada še vedno ponuja roko dialoga

Minister zadelo, družino, socialne zadeve in enake možnosti Janez Cigler Kralj je ob umiku sindikalnih central iz ESS-ja delavkam in delavcem sporočil, da bosta on in celotna vlada "tudi v prihodnje, tako kot že doslej, zagovarjala in ščitila interese in pravice vseh delavk in delavcev". Vlada ob tem sindikatom po njegovih besedah še vedno ponuja roko dialoga. Urad vlade RS za komuniciranje (Ukom) odločitve sindikalnih central sicer ne komentira.

"Ministrstvo je predlagalo in v veliki meri s socialnimi partnerji tudi uskladilo številne ukrepe, s katerimi smo ohranili številna delovna mesta in stopnjo brezposelnosti ohranili na nizki ravni. Na ministrstvu se na potrebe in stiske ljudi odzivamo hitro in učinkovito," zatrjuje minister za delo Janez Cigler Kralj. Foto: BoBo

Prioriteta ministrstva za delo v težkem času epidemije je in bo ohranjanje delovnih mest, je v svojem odzivu poudaril Cigler Kralj. Kot je zapisal, so v preteklem letu sprejeli številne odločitve v dobro zaposlenih in brezposelnih, pri čemer je med drugim naštel dvig minimalne plače, zagotovitev kriznega nadomestila ljudem, ki so med epidemijo izgubili zaposlitev, nadomestila za čakanje na delo doma, skrajšani delovni čas in znatno povečanje finančnih sredstev za ukrepe aktivne politike zaposlovanja.

"Na ministrstvu za delo, družino, socialne zadeve in enake možnosti smo ob hitrem sprejemanju nujnih ukrepov vodili tudi dialog z vsemi deležniki. Ob tem poudarjamo, da je čas epidemije covida-19 čas izrednih razmer, zato je bila hitrost sprejemanja odločitev ključna," je poudaril. Ljudje in gospodarstvo so po besedah ministra dobili dragoceno pomoč za ohranjanje delovnih mest. "Sprejeti ukrepi so vplivali na več kot milijon in pol ljudi. Socialni dialog je vseskozi tekel in upamo, da bo tudi v prihodnje. Vrata vsem socialnim partnerjem so še naprej odprta," je poudaril.

Minister je še dodal, da si že od prvega dne prizadeva voditi socialni dialog, kar po njegovih navedbah dokazujejo številne seje ESS-ja in številni predlogi, ki so jih socialni partnerji obravnavali in tudi uskladili. Reprezentativne sindikalne centrale so medtem že dalj časa opozarjale, da je vlada s svojim odnosom uničila socialni dialog. Kritični so bili do tega, da je vlada socialne partnerje zgolj informirala, niso pa bili dejavno udeleženi pri oblikovanju zakonov in drugih predpisov, katerih posledice čutijo državljani.

Odločitev sindikatov presenetila ministrstvo za finance

Na ministrstvu za finance so v sporočilu za javnost zagotovili, da si prizadevajo za dialog in da so odprti "za vse tehtne in konstruktivne predloge". Postopek priprave in sprejemanja posameznih zakonskih predlogov se ne konča niti s sprejemom teh na seji vlade, ampak so mogoče spremembe in dopolnitve tudi v nadaljnjem procesu z amandmaji, so spomnili. "S tem so seznanjeni tudi socialni partnerji," so poudarili.

Na to dejstvo je ministrstvo za finance po lastnih navedbah socialne partnerje spomnilo tudi 23. aprila, ko se je ESS med drugim dotaknil teme davčne reforme. Socialni partnerji so se takrat dogovorili o ustanovitvi posebne skupine, za katero morajo predlagati člane. "Na seji 23. aprila je bilo dogovorjeno, da vse tri strani do 30. aprila predlagajo člane pogajalske skupine. To je do roka storila vladna stran," so zapisali na finančnem ministrstvu.

Obenem je finančno ministrstvo za sejo, ki je bila predvidena za danes, poslalo vabila vsem predlaganim članom pogajalske skupine. V vabilu sta bila socialna partnerja zaprošena, da do začetka tedna posredujeta pripombe, da bi bila pogajanja kar najbolj operativna. "Pripomb nismo prejeli, tik pred sestankom pa smo prejeli obvestilo, da sindikalne centrale ne bodo sodelovale pri delu ESS-ja," so pojasnili na finančnem ministrstvu in dodali, da jih je obvestilo presenetilo.

V političnih strankah različni odzivi na umik

Opozicijske stranke LMŠ, SD, SAB in nepovezani poslanci obžalujejo umik sindikalnih central iz ESS-ja, a potezo razumejo. "Tako kot vlada Janeza Janše pri sprejemanju protikriznih ukrepov ignorira opozicijo, ignorira tudi ESS," so zapisali v LMŠ-ju. "Zato razumemo, da imajo sindikati takšnega brezbrižnega in arogantnega odnosa te vlade dovolj," so navedli. Ob tem so spomnili še na zapis prvaka stranke Marjana Šarca na družbenem omrežju lansko jesen, ko je zapisal, "da je morda čas, da gredo sindikati na ulice in prispevajo svoj delež pri zahtevah za normalizacijo države".

"Socialni demokrati bomo sicer počakali na petkovo novinarsko konferenco sindikatov, kjer bodo podali razloge za umik iz ESS-ja. Njihovo odločitev za izstop v času sprejemanja reform ter določanja prihodnjih usmeritev in okrevanja družbe v času po epidemiji covida-19 sicer obžalujemo, a jo razumemo, saj želimo, da se spoštuje in spodbuja demokratični socialni dialog," so se na sporočilo sindikalnih central odzvali v SD-ju.

Kot so dodali, se zavedajo, da je ta kriza povzročila veliko brezposelnost, veliko strahov in stisk ljudi. "Upamo, da se bo med vsemi deležniki, tako na ravni države kot tudi socialnih partnerjev, čim prej vzpostavil konstruktivni socialni dialog, ki ga Slovenija nujno potrebuje – sploh v času, ko se spoprijemamo s posledicami epidemije covida-19," so dodali.

"Vsak umik katere koli strani iz socialnega dialoga je slab za Slovenijo in njene državljane. Razloge, ki jih sindikati navajajo, pa lahko razumemo, saj ta vlada ni pokazala nobenega interesa za dialog, odločitve pa je sprejemala enostransko in pogosto avtoritarno," je kritična vodja poslanske skupine nepovezanih poslancev Janja Sluga. Kot je dodala, je tak način dela vlade tudi pomemben razlog, da so nepovezani poslanci zapustili poslanske skupine koalicijskih strank.

Odhod sindikatov obžalujejo tudi v SAB-u, a kot poudarjajo, je za učinkovit in kakovosten socialni dialog ključno zlasti tvorno sodelovanje vlade. "Ta pa zelo pomembne zakone in odločitve sprejema mimo socialnih partnerjev. To je slabo sporočilo, zato nas ob takšnem odnosu vlade ne čudi, da so se sindikati odločili za ta korak. Še eden od alarmov, da gredo stvari v naši državi v napačno smer," so navedli.

Tudi v koalicijski stranki SMC umik obžalujejo. Kot so poudarili, je ESS namenjen tristranskemu dialogu, ki je v teh občutljivih časih za dosego skupnih ciljev še kako pomemben. "Želeli bi si, da bi se v tovrstnih primerih osredotočali le na socialni in ne toliko na politični dialog," so dodali.