Foto: TV Slovenija, zajem zaslona
Foto: TV Slovenija, zajem zaslona

Tožilca Tanja Frank Eler in Matej Oštir, za katera je vlada včeraj zavrnila seznanitev s sklepom o njunem imenovanju za tožilca na Evropskem javnem tožilstvu, sta nad odločitvijo vlade presenečena. Kot so potrdili praktično vsi udeleženi organi in pravni strokovnjaki, je bil razpis izveden popolnoma zakonito, sta zapisala, o nadaljnjih korakih se bosta še odločila. Danes (petek) se je vnovič oglasil še Državnotožilski svet: kakršne koli navedbe o morebitni kontaminiranosti kandidatov so po njihovem mnenju neutemeljene in neprimerne.

Sorodna novica Nahtigal o neimenovanju tožilcev: Demokracija pri nas umira po majhnih korakih

Odzivi pravne stroke na odločitev vlade so vsaj za zdaj enotni. "Na tnalu so načela ustavne demokracije, demokracija pri nas umira po majhnih korakih. Menim, da lahko demokracija umre enkrat za vselej in nepovratno," je izjavil Matjaž Nahtigal s fakultete za management.

Predsednik vlade Janez Janša, ki je neuradno sam izrazito proti imenovanju obeh tožilcev, pravi, da je evropsko tožilstvo prostovoljni dogovor 22 držav. In da se vsaka država iz njega lahko tudi umakne. Tudi pri tem mu stroka ni pritrdila. "Gre za projekt, pri katerem ne sodelujejo vse države članice, kot je to denimo pri evru, ampak države članice, ki so se odločile za sodelovanje in po pogodbi o Evropski uniji mora takih biti vsaj devet, so potem polno zavezane s pravili s tega področja. Slovenija je s to evropsko uredbo zdaj zavezana in ne vidim možnosti, da bi lahko od tega kar odstopila," je povedala Janja Hojnik z mariborske pravne fakultete.

Evropsko javno tožilstvo, ki se bo ukvarjalo s pregonom kaznivih dejanj pri uporabi evropskih sredstev, začne delo 1. junija in tudi bo, so zapisali. A za zdaj pač brez slovenskih delegiranih tožilcev.

Sorodna novica Evropska tožilka: To resno spodkopava zaupanje. Janša: Nesodelujočim se lahko pridruži še ena država

"Če Slovenija teh dveh tožilcev ne imenuje, to ne pomeni, da bi recimo češka tožilca imela denimo pristojnost pregona tovrstnih kaznivih dejanj v Sloveniji. Tako da v bistvu omejujemo možnost pregona tovrstnih kaznivih dejanj," je pojasnila Hojnik.

Pravosodna ministrica Lilijana Kozolovič je v odstopni izjavi predsedniku vlade zapisala, da je številne dosežke ministrstva v njenem mandatu nemalokrat zasenčila zgodba z imenovanjem delegiranih tožilcev in da želi še zadnjič sporočiti, da je naredila vse, kar bi bilo potrebno za začetek sodelovanja Slovenije v tem tožilstvu. Pravosodje ne sme postati podaljšek politike, je svoje pisanje sklenila.

Odzivi po razveljavitvi postopka imenovanja evropskih tožilcev