Generalni državni tožilec Šketa. Foto: BoBo
Generalni državni tožilec Šketa. Foto: BoBo

Janša je v odgovoru na novinarsko vprašanje o tem, zakaj Slovenija še ni imenovala evropskih tožilcev, dejal, da v Sloveniji obstaja težava s postopkom, vendar to po njegovih besedah ne bo oviralo začetka delovanja evropskega tožilstva.

Sorodna novica Vlada se ne bo seznanila s predlogom za imenovanje dveh evropskih tožilcev

Po poročanju medijev je generalni sekretariat vlade pripravil sklep, s katerim bo vlada, če ga bodo ministri potrdili, ustavila in razveljavila celoten postopek imenovanja evropskih delegiranih tožilcev ter obenem razpisala nov poziv k vložitvi kandidatur.

Postopek imenovanja dveh evropskih delegiranih tožilcev sicer stoji že več mesecev, ker naj bi bila kandidata, ki ju je za ta položaj predlagal Državnotožilski svet, Matej Oštir in Tanja Frank Eler, moteča za Janšo.

Šketa: Sprejetje sklepa nezakonito in protiustavno

Po oceni generalnega državnega tožilca Draga Škete bi sicer vladna razveljavitev celotnega postopka imenovanja evropskih delegiranih tožilcev lahko predstavljala arbitrarni poseg v neodvisnost in samostojnost državnega tožilstva. Odločitev vlade bi bila nezakonita in v nasprotju z ustavo, saj spreminja razpisne pogoje za nazaj, je menil Šketa.

Sorodna novica Tožilcev nista predlagali le Slovenija in Finska. Ministrica naklonjena možnosti enega kandidata.

Odzvali so se tudi v Državnotožilskem svetu in opozorili, da so predlog oblikovali v skladu s tedaj veljavnim zakonom, v katerega so bile ustrezno prenesene določbe uredbe Sveta EU-ja o izvajanju okrepljenega sodelovanja v povezavi z ustanovitvijo evropskega javnega tožilstva.

Ponovili so, da oba predlagana kandidata izpolnjujeta vse pogoje, ki so bili predpisani z zakonom in z drugimi predpisi, veljavnimi v času odločanja, in ki so bili določeni v objavljenem javnem razpisu. Prav tako izpolnjujeta tudi pogoje, ki jih je v slovenski pravni red prinesel zakon o spremembah in dopolnitvah zakona o državnem tožilstvu, sprejet po oblikovanju predloga Državnotožilskega sveta za imenovanje dveh evropskih delegiranih tožilcev.

Predsednik vlade Janez Janša je po pogovorih s predsednikom Evropskega parlamenta dejal, da je v Sloveniji težava s postopkom imenovanja evropskih delegiranih tožilcev in da to po njegovi oceni ne bo oviralo začetka delovanja evropskega tožilstva. Foto: EPA
Predsednik vlade Janez Janša je po pogovorih s predsednikom Evropskega parlamenta dejal, da je v Sloveniji težava s postopkom imenovanja evropskih delegiranih tožilcev in da to po njegovi oceni ne bo oviralo začetka delovanja evropskega tožilstva. Foto: EPA

"Ker je vse postopke treba začeti, voditi in končati v skladu s predpisi, Državnotožilski svet upravičeno pričakuje, da bo tudi predmetni postopek končan zakonito, upoštevaje zakonske pristojnosti posameznih akterjev v postopku, kot tudi upoštevaje ustavno prepoved povratne veljave pravnih aktov," je sporočila predsednica Državnotožilskega sveta Tamara Gregorčič.

Janša je na novinarski konferenci po srečanju vlade z vodstvom Evropskega parlamenta pred začetkom slovenskega predsedovanja Svetu EU-ja poudaril, da delovanje evropskega tožilstva ni odvisno od tega, ali bodo vse države do roka imenovale delegirane tožilce.

Evropska komisija je sicer prav danes tudi uradno potrdila, da bo evropsko javno tožilstvo začelo delovati 1. junija letos.

Tožilstvo bo preiskave in pregon izvajalo neodvisno od komisije, drugih institucij in organov EU-ja ter držav članic. Pričakuje se, da bo preiskalo približno 3000 primerov na leto, so sporočili v Bruslju.

Bo Evropsko javno tožilstvo začelo delati brez dveh slovenskih tožilcev?