V četrtek naj bi v podjetju delovali normalno, napovedujejo. Foto: Reuters
V četrtek naj bi v podjetju delovali normalno, napovedujejo. Foto: Reuters

Kot so sporočili, so morali v več obratih v ZDA že v ponedeljek ustaviti proizvodnjo v predelavi govedine, svinjine in perutnine. Že v četrtek pa naj bi delovali normalno, napovedujejo.

Napad je prizadel tudi obrate JBS v Avstraliji, kjer je moralo domov okoli 10.000 delavcev. Težave pa so zaznali tudi v Kanadi.

Kot je v torek sporočila tiskovna predstavnica Bele hiše Karine Jean-Pierre, jih je JBS, največje mesnopredelovalno podjetje na svetu, obvestil, da so tarča kibernetskega napada, od "kriminalne organizacije, ki najverjetneje izvira iz Rusije", pa so dobili zahtevo za odkupnino, da bi se napad končal.

Veliko mesnopredelovalno podjetje napadli hekerji

V JBS-ju sicer niso pojasnili, ali so plačali odkupnino, da bi lahko že v četrtek nadaljevali proizvodnjo.

Pred manj kot mesecem dni je bil tarča kibernetskega napada tudi plinovod Colonial, ki je moral začasno prenehati delovati, podjetje pa je hekerjem plačalo 4,4 milijona dolarjev odkupnine.

Kot je še povedala Karine Jean-Pierre, je Bela hiša JBS-ju ponudila vso podporo in pomoč. Predstavniki ministrstva za kmetijstvo so v stalnem stiku z vodstvom podjetja, je pojasnila.

V stik so stopili tudi z ruskimi oblastmi in jim sporočili, da "odgovorne države ne zagotavljajo zatočišča kibernetskim kriminalcem".

JBS je po poročanju BBC-ja največje mesnopredelovalno podjetje na svetu. Sedež ima v Braziliji, deluje pa v ZDA, Avstraliji, Kanadi, Evropi, Mehiki, Novi Zelandiji in Združenem kraljestvu, še navaja AFP.