Množična cepljenja brez predhodnega naročanja bodo v več cepilnih centrih potekala ta konec tedna. Foto: BoBo
Množična cepljenja brez predhodnega naročanja bodo v več cepilnih centrih potekala ta konec tedna. Foto: BoBo

"Ker je Slovencem bližje način brez predhodnega naročanja, v naslednjem tednu po Sloveniji uvajamo dneve odprtih vrat cepljenja," je na vladni novinarski konferenci dejal minister za zdravje Janez Poklukar. Kot je pojasnil, bo na ta način vsem prebivalcem omogočeno, da pridejo do zdravstvenih delavcev in opravijo cepljenje. Prebivalce je ob tem prosil, naj zaradi cepljenja ne hodijo iz enega okraja v drugega. "Pri dnevu odprtih vrat se torej ne bo treba naročati na cepljenje, edina izjema so otroci nad 12 let. Zanje je potrebno samo eno cepivo in – da bi se izognili napakam v tem procesu – apeliram na starše, naj otroke naročijo na zVEM ali pri osebnem zdravniku," je dejal minister.

V soboto bodo cepili v Postojni, Ilirski Bistrici, Cerknici in v športni dvorani Osnovne šole Hrpelje. Cepili bodo s cepivom Astrazenece. Foto: TV Slovenija
V soboto bodo cepili v Postojni, Ilirski Bistrici, Cerknici in v športni dvorani Osnovne šole Hrpelje. Cepili bodo s cepivom Astrazenece. Foto: TV Slovenija

Množično cepljenje tudi v notranjsko-primorski regiji

Doslej so množična cepljenja brez predhodnega naročanja že izvajali v Celju, Krškem, Ajdovščini, v Šmarju pri Jelšah in na Bledu, v več cepilnih centrih pa bo to potekalo tudi ta konec tedna. V notranjsko-primorski regiji so se organizirali v okviru regijskega štaba Civilne zaščite in štirih zdravstvenih domov, cepljenje brez naročanja so organizirali danes, potekalo pa bo tudi v soboto. Cepljenje brez naročila je potekalo v Sežani (v kulturnem domu med 14. in 19. uro) in Pivki (v Krpanovem domu med 14. in 17. uro), jutri pa bo organizirano v Postojni, Cerknici, Ilirski Bistrici in Hrpeljah. Pridejo lahko vsi državljani, ne glede na kraj bivanja, s seboj pa morajo prinesti zdravstveno kartico. Cepljenje poteka s cepivom AstraZenece.

Dober odziv na cepljenje brez naročanja tudi v Luciji

"Namenoma smo razdelili na dva dni, na petek in soboto, da občankam in občanom in vsem državljanom omogočimo termin, ki bo njim lažje dostopen," je za Televizijo Slovenija dejal regijski poveljnik Civilne zaščite za notranjsko primorsko regijo Sandi Curk. Poudaril je, da imajo državljani ob tem tudi možnost pridobitve smsPASS-a za digitalno kodo. Po zagotovilih NIJZ-ja bodo dobili 10 tisoč odmerkov cepiva. "Cepiva imamo zagotovljenega dovolj, težko sicer ocenimo potrebe in število ljudi, ki bodo prišli, ampak tudi z NIJZ-jem smo dogovorjeni, da če bo potreb več, bo še isti dan dobavljeno dodatno cepivo. Pripravili se bomo tudi z večjim številom ekip, ki cepijo," je povedala direktorica ZD-ja Postojna Irena Vatovec. Množično cepljenje brez predhodnih naročil poteka tudi v Trbovljah, kjer imajo na voljo približno 300 odmerkov cepiva Pfizer.

ZD Ljubljana: Od sobote na Gospodarskem razstavišču možna oddaja vloge za smsPASS

Od sobote naprej bo v sodelovanju z Mestno občino Ljubljana v Cepilnem centru ZD Ljubljana na Gospodarskem razstavišču možno oddati vlogo za pridobitev mobilne identitete smsPASS. Vlogo bo mogoče oddati vse dni v tednu med 7.30 in 19. uro, so sporočili iz ZD-ja Ljubljana. "Vsi, ki se bodo cepili, pa tudi drugi se lahko prijavijo na smsPASS v okviru cepilnega centra ZD-ja Ljubljana vsak dan od 7.30 do 19. ure zvečer," je v Odmevih povedala direktorica ZD Ljubljana Antonija Poplas Susič.

V Trbovljah velik odziv: "Prišla sem izključno zaradi Pfizerja"

V Zdravstvenem domu Trbovlje je bil odziv na cepljenje za nenaročene paciente danes velik, saj so se ljudje začeli zbirati že dobro uro pred začetkom cepljenja. Kot je za Televizijo Slovenija med potekom cepljenja povedal direktor Zdravstvenega doma Trbovlje Denis Tomše, je cepiva dovolj. "Je pa tako, da bo časovno in prostorsko bo danes šlo skozi nekje 300 do 350 prebivalcev." Interes za cepljenje jih je presenetil.

"Po eni strani sem se malo bal, da interesa ne bo, po drugi strani je bil pa prisoten tudi strah, da bo preveč interesa, in ravno to se je zgodilo, ampak bi potolažil vse, da če danes slučajno ne bodo prišli na vrsto, da bomo v prihodnjem tednu organizirali še eno podobno akcijo." Vse do večera bodo zainteresirane cepili s cepivom proizvajalca Pfizer, kar je bil za nekatere tudi razlog, da so prišli na cepljenje. "Izključno sem prišla zaradi tega, ker sem se želela cepiti, ampak ker preko zVEM točke nisem mogla izbirati cepiva, želala pa sem predvsem Pfizerjevo cepivo," je v kamero povedala ena od udeleženk cepljenja. Spet druga je dejala, da zato, ker je naročanje na cepljenje samo preveč zakomplicirano, zato pa "prideš takrat, ko se ni treba naročat, čeprav je kar za čakat".

V Zdravstvenem domu Trbovlje cepljenje za nenaročene paciente

Brez naročila tudi v Domžalah, Prekmurju, na Štajerskem ...

V Domžalah bodo v soboto cepili s cepivom Janssen. Foto: TV Slovenija
V Domžalah bodo v soboto cepili s cepivom Janssen. Foto: TV Slovenija

V soboto bodo prvič brez naročanja cepili tudi v ZD-ju Domžale in ZD-ju Murska Sobota. V Murski Soboti bodo nenaročene cepili v soboto v ambulanti ZD-ja za cepljenje med 12.30 in 19.30. Na voljo je 1500 odmerkov AstraZenece. To je po njihovih izkušnjah tudi količina cepiva, ki so jo v tem času sposobni porabiti, je pojasnila direktorica murskosoboškega zdravstvenega doma Edith Žižek Sapač. Dobre izkušnje s cepljenjem nenaročenih pa že imajo v Celju, cepljenje bodo nadaljevali 14. in 21. junija od 12. do 15. ure s cepivom AstraZenece.

Na voljo bo 3000 odmerkov. "Če bo na voljo še drugo cepivo, bomo na spletni strani pravočasno objavili termin. Skrbno bomo vabili tudi na prejem drugega odmerka," je napovedala vodja celjskega cepilne centra Doroteja Štruc.

V Mariboru cepljenje za nenaročene po novem prihodnji četrtek in petek

V ZD Murska Sobota bo cepljenje v soboto potekalo od zgodnjega popoldneva do večera. Foto: TV Slovenija
V ZD Murska Sobota bo cepljenje v soboto potekalo od zgodnjega popoldneva do večera. Foto: TV Slovenija

V Mariboru "dan odprtih vrat" za cepljenje pripravljajo 18. junija. Takrat bo med 14. in 19. uro na voljo 4000 odmerkov cepiva AstraZeneca. Cepljenje poteka v Univerzitetnem športnem centru Leona Štuklja. Kot je za Odmeve pojasnil direktor ZD-ja dr. Adolfa Drolca Maribor Jernej Završnik, bodo v prihodnjem tednu cepljenje z drugimi odmerki cepiv organizirali do četrtka. Hkrati pa bodo že v četrtek med 14. in 19. uro cepili tudi nenajavljene interesente. "To je novost, ki smo jo sprejeli danes popoldne po pogovorih v Ljubljani. To pomeni, da želimo ljudem ponuditi možnost, da pridejo na cepljenje, ne da bi se predhodno najavili."

Tudi sicer se mu zdi odziv na cepljenje brez predhodnega naročila na neki način fenomen. "Človek za to, da se prijavi, porabi pet minut dela, pride na cepilno mesto in v petih minutah opravi cepljenje, po drugi strani pa gre na nenaročeno cepljenje, kjer se lahko zgodi, da bo čakal uro ali dve. Izgleda, da je to nam Slovencem blizu, in prav je, da to pozitivno izkušnjo, ki se je zgodila v Celju, izkoristimo," meni Završnik. V prihodnjem tednu namreč pričakujejo 13.500 tisoč odmerkov cepiva AstraZenece. "Zdi se nam prav, da to število izkoristimo v čim večjem številu," je še dodal.

Kakšna bo organizacija cepljenj brez naročanja v Ljubljani in Mariboru?

V Ljubljani "terminski boksi"

Direktorica ZD Ljubljana Antonija Poplas Susič je razložila, da se lahko posamezniki na množično cepljenje brez predhodne najave kljub vsemu vnaprej prijavijo. "V Ljubljani vsak dan pocepimo okoli 4000 ljudi, tudi ta vikend pričakujemo skupaj 5000 oseb. Nekateri kljub vsemu niso pripravljeni čakati dve ali tri ure, zato imajo možnost prijave na cepljenje. Organizirani bodo terminski boksi, kar pomeni, da se bo mogoče v istem terminu naročiti in hkrati opravljati cepljenje za nenaročene. To pomeni, da bodo cepljeni oboji, na vhodu bodo pa ločeni prihodi pacientov – tistih, ki so naročeni, in tistih, ki niso. Pri teh bo namreč treba pobrati več podatkov, predvsem osebni kontakt in je zaradi tega pričakovati daljše čakanje."

V Mariboru so se po posvetu o cepljenju pri predsedniku države naknadno odločili, da bodo množično cepljenje brez predhodne najave poleg 18. junija izvajali tudi v četrtek, 17. junija, in sicer med 14. in 19. uro. Foto: TV Slovenija
V Mariboru so se po posvetu o cepljenju pri predsedniku države naknadno odločili, da bodo množično cepljenje brez predhodne najave poleg 18. junija izvajali tudi v četrtek, 17. junija, in sicer med 14. in 19. uro. Foto: TV Slovenija

Četrtek v številkah

Ob 2734 PCR-testih, ki so potrdili 122 okužb, je 31.392 ljudi opravilo hitro testiranje. Po zadnjih podatkih se v slovenskih bolnišnicah zdravi 165 bolnikov s covidom-19, sedem manj kot dan pred tem. Zdravljenje v intenzivni negi potrebuje en bolnik manj kot včeraj, skupno je takšnih 48. V četrtek so umrli štirje bolniki s covidom-19.

Sedemdnevno povprečje potrjenih okužb se je spustilo pod 200 in po zadnjih podatkih znaša 178. Ob tem se je 14-dnevna incidenca na 100 tisoč prebivalcev spustila pod 150 in znaša 146.

"Z današnjem dnem tudi po mednarodni lestvici prehajamo v oranžno fazo," je še povedal minister za zdravje. Razlog za ugodno epidemiološko sliko je po njegovem mnenju mogoče pripisovati predvsem intenzivnemu procesu cepljenja prebivalstva.

Po evropskih merilih v oranžni fazi

Med občinami precejšnje razlike v precepljenosti

Po podatkih NIJZ-ja je bilo z enim odmerkom do zdaj cepljenih več kot 753 tisoč ljudi, z vsemi potrebnimi odmerki pa več kot 522 tisoč. Delež cepljenih z vsemi potrebnimi odmerki znaša 24,9 odstotka prebivalstva. Z vsemi potrebnimi odmerki je bilo cepljenih 47,2 odstotka starejših od 50 let. "V tej kategoriji je tudi veliko prebolevnikov, zato se bližamo točki realnega ustavljanja epidemije," je podatke na Twitterju komentiral premier Janez Janša.

Kot je na dopoldanski novinarski konferenci dejal direktor Ukoma Uroš Urbanija, imajo najvišjo stopnjo precepljenosti z vsemi potrebnimi odmerki v občinah Osilnica (47 odstotkov), Kostel (44,2 odstotka), Kočevje (34,6 odstotka), Bled (33,1 odstotka) in Bohinj (32,9 odstotka). Najslabša precepljenost pa je v občinah Žetale in Kuzma (v obeh 14,7 odstotka), v občini Trnovska vas (14,8 odstotka) ter v občinah Kozje in Sv. Andraž v Slovenskih Goricah (obe 15,2 odstotka).

ZD Ljubljana: V naslednjih dneh možen prejem dveh vabil na cepljenje

ZD Ljubljana prebivalce opozarja, da se lahko v prihodnjih dneh zgodi, da prijavljeni na cepljenje prejmejo dve različni vabili za cepljenje v cepilnem centru na Gospodarskem razstavišču. Cepilni center ZD Ljubljana od 1. junija za prijave in vabljenje na cepljenje uporablja nacionalni sistem zVEM+Cepljenje in hkrati izvaja cepljenje za vse, ki so se do 31. maja prijavili v bazo zdravstvenega doma Ljubljana. Do popolnega prehoda na sistem zVEM+Cepljenje, ki se bo zaključilo 16. junija, pa lahko zaradi združevanja podatkov dveh baz prihaja do podvojevanja vabil, so v sporočilu za javnost opozorili iz zdravstvenega doma Ljubljana. Do podvojevanja lahko prihaja tudi, če so se osebe prvič cepile drugje. Zdravstveni dom posameznike poziva, naj v primeru, da so prejeli dve vabili na cepljenje, upoštevajo vabilo, ki so ga prejeli s strani ZD-ja Ljubljana. Termin, ki so ga prejeli s strani NIJZ-ja, pa naj odpovejo s SMS-sporočilom.

Cepljenje brez naročanja že marsikje po državi

Nekateri ukrepi ostajajo tudi po razglasitvi konca epidemije

Sorodna novica Večina protikoronskih ukrepov se podaljšuje, več držav črtanih z rdečega seznama

Trenutna razglasitev epidemije se izteče 15. junija. "Strokovna skupina se je na sestanku odločila, da čeprav v tistem trenutku še niso bili izpolnjeni vsi trije pogoji za razglasitev konca epidemije, vseeno predlagamo, da se epidemija ne podaljša," je na dopoldanski novinarski konferenci povedala vodja svetovalne skupine pri ministrstvu za zdravje Mateja Logar. Dodala je, da je strokovna skupina pri odločitvi upoštevala trend umirjanja razmer.

Ob tem je ponovno poudarila, da je virus še vedno v populaciji in da bodo zato v obdobju po razglasitvi konca epidemije še vedno potrebni določeni ukrepi. "Želimo zagotoviti, da bodo druženja in združevanja varna, zato ostaja tudi po koncu epidemije v veljavi sistem PCT (preboleli, cepljeni, testirani)," je napovedala Logarjeva. Pod temi tremi pogoji bo na primer dovoljena udeležba na odprtih kulturnih in športnih prireditvah, vstop v notranje prostore gostinskih lokalov, bivanje v nastavitvenih objektih.

"Od ukrepov, ki še veljajo, so omejitve na 10 kvadratnih metrov pri izvajanju različnih dejavnosti, nošenje mask v zaprtih prostorih in pa omejitev 75-odstotne zasedenosti sedišč pri različnih prireditvah. Medtem ko se od konca epidemije naprej v gostinskih lokalih umakne omejitev na štiri odrasle osebe pri eni mizi," je pojasnila.

Vse več možnosti za cepljenje brez predhodnega naročila