V strokovni svetovalni skupini predlagajo, da se nekateri ukrepi obdržijo tudi po koncu epidemije. Med njimi so sistem PCT in nekateri preventivni ukrepi v gostinstvu in turizmu. Foto: Reuters
V strokovni svetovalni skupini predlagajo, da se nekateri ukrepi obdržijo tudi po koncu epidemije. Med njimi so sistem PCT in nekateri preventivni ukrepi v gostinstvu in turizmu. Foto: Reuters

Z novelo odloka sta znova dovoljena strežba in uživanje hrane ter pijače obiskovalcem javnih kulturnih prireditev, je zapisano v sporočilu po seji vlade.

Drugi pogoji in omejitve pri ponujanju kulturnih storitev ostajajo nespremenjeni. Novela odloka o začasni omejitvi ponujanja kulturnih storitev končnim uporabnikom začne veljati naslednji dan od objave v uradnem listu in podaljšuje veljavnost odloka do vključno 20. junija.

Večina ukrepov podaljšana

Vlada bo 10.530 odmerkov še nedobavljenega cepiva proizvajalca Pfizer namenila Češki. To bo storila v znak solidarnosti z omenjeno državo. Češka je namreč "največ izgubila" po neuspelem zasedanju Evropskega sveta marca letos, ko voditeljem ni uspelo doseči dogovora o razdelitvi dodatnega cepiva državam, ki ga najbolj potrebujejo, piše v vladnem sporočilu za javnost.

Vlada je sicer do 20. junija podaljšala veljavnost omejitev na področjih izvajanja športnih programov, verskih obredov, zbiranja ljudi, ponujanja in prodajanja blaga in storitev na področju voznikov in vozil ter javnega prevoza potnikov. Podaljšala je odlok o začasni prepovedi ponujanja in prodajanja blaga in storitev potrošnikom ter odlok o ukrepih za zmanjšanje tveganja okužbe, kamor spada denimo obveznost nošenja mask. Še vedno bo obvezna tudi namestitev razpršilnikov za razkuževanje rok v večstanovanjskih stavbah.

Na vladi so v sporočilu za javnost navedli, da se je vlada za podaljšanje veljavnosti odlokov, ki so sprejeti na podlagi zakona o nalezljivih boleznih, odločila na podlagi zadnje ocene oz. mnenja strokovne skupine za zajezitev in obvladovanje epidemije pri ministrstvu za zdravje.

Trenutna razglasitev epidemije sicer velja do vključno torka, 15. junija.

Kaj je počel inšpektorat

Vlada je v sporočilu za javnost še pojasnila, da so inšpekcijski organi od 31. maja do 6. junija v povezavi z izvajanjem ukrepov v epidemiji opravili 1981 nadzorov, izrekli so 13 prekrškovnih sankcij. Zdravstveni inšpektorat je od tega opravil 489 nadzorov, izrekel pa 35 opozoril po zakonu o prekrških in 28 upravnih ukrepov.

V cepilnih centrih so opravili 19 rednih in osem izrednih nadzorov, neskladnosti pa niso ugotovili.

Policija je od 1. do 7. junija prejela devet prijav o kršitvah odloka, lastnih ugotovitev o kršitvah je bilo 49. Izrekla je 54 opozoril ali ukazov in uvedla dva prekrškovna postopka, so v vladi navedli v sporočilu za javnost.

Vlada z rdečega seznama črtala več držav in območij

Vlada je sprejela spremembe temnordečega in rdečega seznama. S temnordečega seznama so tako umaknili Turčijo, ki je po novem na rdečem. Odlok, ki ga je sprejela vlada, bo začel veljati v soboto in bo trajal do vključno 20. junija, so sporočili po seji.

Z rdečega seznama pa so umaknili administrativno enoto Jadranska Hrvaška, Švico, Vatikan, avstrijsko zvezno deželo Tirolsko, Ciper, Češko, Luksemburg, Nemčijo, Poljsko, Slovaško, Bosno in Hercegovino, Srbijo in Črno goro. Po novem pa so na rdečem seznamu portugalski Azori.

Po novem je za letalski promet znotraj EU-ja in schengenskega območja mogoč prestop meje tudi zunaj treh nadzornih točk, ki so določene za mednarodni letalski promet.

Na območjih, ki niso uvrščena na temnordeči ali rdeči seznam, ni visokega tveganja za okužbo z novim koronavirusom. Oseba, ki prihaja s takega območja, lahko vstopi v Slovenijo brez napotitve v karanteno na domu, če ob vstopu predloži dokaz, da je pred vstopom najmanj pet dni neprekinjeno prebivala na območju, ki ni na rdečem ali temnordečem seznamu. Oseba pa mora dokazilo predložiti le za obdobje od odhoda iz Slovenije do vrnitve vanjo, če je to obdobje krajše od pet dni. Osebi, ki zapusti Slovenijo in se vanjo vrne prej kot v petih dneh, po vrnitvi tako ni treba priložiti dokazila o neprekinjenem petdnevnem bivanju, ampak le za obdobje, ko ni bila v Sloveniji. Če ne predloži ustreznih dokazil, se šteje, da prihaja z območja na rdečem oziroma temnordečem seznamu.

Sveži epidemiološki podatki

V sredo je bilo po 3030 opravljenih PCR-testih potrjenih 195 okužb z novim koronavirusom. Delež pozitivnih izvidov je znašal 6,4 odstotka. Hitro testiranje je opravilo 27.449 ljudi.

V slovenskih bolnišnicah je hospitaliziranih 172 bolnikov s covidom-19, 16 manj kot dan pred tem. Na oddelkih za intenzivno nego je 49 bolnikov, dva več.

Sedemdnevno povprečje potrjenih okužb se je z 212 znižalo na 201. V sredo je umrl en bolnik s covidom-19.

14-dnevna incidenca znaša 154 okužb na 100 tisoč prebivalcev. To Slovenijo po merilih Evropskega centra za nadzor bolezni (ECDC) uvršča v rdečo fazo.

Po podatkih NIJZ-ja je bilo z enim odmerkom do zdaj cepljenih skoraj 740 tisoč ljudi, z vsemi potrebnimi odmerki pa več kot 506 tisoč. Delež cepljenih z vsemi potrebnimi odmerki znaša 24,1 odstotka prebivalstva.

Predlog strokovne skupine

Strokovna svetovalna skupina je predlagala konec epidemije, se pa ne zavzema za odpravo ukrepov. Konec epidemije je zgolj administrativen ukrep, pojasnila vodja svetovalne skupine pri ministrstvu za zdravje Mateja Logar. Opozorila je na izkušnjo iz lanskega leta, ko je s koncem epidemije prenehala veljati tudi večina zajezitvenih ukrepov. Čeprav je bila situacija v državi takrat bistveno boljša, kot je danes, je prehitro sproščanje ukrepov po njenem mnenju vodilo do ponovnega večanja števila okužb. Ob neprevidnosti bi se nam to lahko zgodilo tudi zdaj, je dodala.

"Vladi smo predlagali, da definitivno v veljavi ostajajo nekateri ukrepi, kot je sistem PCT za vstope v notranjost gostinskih lokalov, bivanje v nastanitvenih objektih, za udeležbo na športnih in kulturnih prireditvah. Predlagamo, da se še vedno obdrži tudi razdalja med mizami v gostinskih objektih, sprosti pa se število oseb za mizo. Ostaja tudi testiranje za zaposlene, ki niso cepljeni ali prebolevniki," je predloge strokovne svetovalne skupine naštela Logar.

V strokovni svetovalni skupini sicer ne upajo samo na mirno poletje, ampak tudi na mirno jesen in zimo. "Kar je pa seveda odvisno od tega, kako bo potekalo cepljenje. Pomembno je, da se za cepljenje ljudje odločajo tudi v poletnih mesecih, ko je sicer manj okužb. Na ta način bo možno ohranjati takšen režim tudi kasneje in ne samo poleti," je Logar dejala v izjavi za Televizijo Slovenija.

Vlada ni preklicala epidemije

Po evropskih merilih še vedno v rdeči fazi

Sprostitev vseh ukrepov bi vladi lahko v strokovni svetovalni skupini predlagali, ko bo Slovenija v evropskih zelenih številkah, torej ko bo 14-dnevna pojavnost manj kot 25 na 100 tisoč prebivalcev. Slovenija bi lahko v oranžno fazo po evropskem semaforju, ki predvideva 14-dnevno pojavnost do 150 okužb na 100.000 prebivalcev prešla sredi junija, v zeleno pa v prvi polovici avgusta, napovedujejo na Institutu Jožef Stefan (IJS).

V več cepilnih centrih cepljenje brez predhodnega naročanja

V trboveljskem, murskosoboškem in domžalskem zdravstvenem domu bodo v petek oz. soboto proti covidu-19 cepili tudi brez predhodnega naročanja. Pridejo lahko vsi, ki so starejši od 16 let, še niso bili cepljeni, ki covida-19 niso preboleli v zadnjih šestih mesecih in so trenutno brez znakov okužbe.

S trboveljske občine so sporočili, da se zainteresiranim osebam za cepljenje ni treba predhodno naročiti, lahko samo pridejo na cepljenje, ki bo v petek. S seboj morajo imeti zdravstveno kartico. Drugi odmerek cepiva proizvajalca Pfizer, s katerim jih bodo cepili, bo na voljo predvidoma čez tri tedne, takrat bodo tudi tisti, ki se bodo cepili v petek, ponovno vabljeni na cepljenje. Na razpolago bodo imeli približno 300 odmerkov cepiva. Neprijavljene bodo v soboto cepili v ZD-ju Domžale. Na voljo bo 540 odmerkov cepiva Johnson & Johnson, za katerega je potreben samo en odmerek. Cepili pa bodo po vrstnem redu prihoda.

Doslej so množična cepljenja proti covidu-19 izvajali v Celju, Krškem, Ajdovščini, v Šmarju pri Jelšah in na Bledu. Foto: TV Slovenija/Barbara Štor
Doslej so množična cepljenja proti covidu-19 izvajali v Celju, Krškem, Ajdovščini, v Šmarju pri Jelšah in na Bledu. Foto: TV Slovenija/Barbara Štor

V soboto bodo prvič brez naročanja cepili tudi v ZD-ju Murska Sobota. Za prvo cepljenje nenaročenih v Pomurju imajo pripravljenih 1500 odmerkov cepiva AstraZenece, cepili pa bodo od 12.30 do 19.30. Potrebna je kartica zdravstvenega zavarovanja. V Pomurju je precepljenost sicer med slabšimi v državi, v soboškem zdravstvenem domu pa pravijo, da pri naročenih odpovedi ni bilo.

Brez naročanja bodo cepili tudi v več krajih na Notranjskem

Ta konec tedna bo začela množično cepljenje prebivalstva brez predhodnega naročanja tudi civilna zaščita za Notranjsko skupaj z občinskimi štabi civilne zaščite desetih primorsko-notranjskih občin in štirimi zdravstvenimi domovi v notranjski regiji. V petek bo cepljenje potekalo v Kulturnem domu v Sežani in Krpanovem domu v Pivki. V soboto pa bodo potekala cepljenja v zdravstvenih domovih v Postojni, Ilirski Bistrici, Cerknici in v športni dvorani Osnovne šole Hrpelje.

V vseh šestih krajih bodo cepilne ekipe uporabljale cepivo proizvajalca AstraZeneca, cepijo pa se lahko vsi prebivalci države, ne glede na kraj bivanja. Z akcijo želijo odločno in učinkovito preprečiti nadaljnje širjenje virusa, omogočiti družbi dokaj nemoten vstop v poletje in predvsem preprečiti, da bi se jeseni ponovil val okužb, kot smo jim bili priča lani. Na vseh cepilnih mestih razen v Hrpeljah bodo po sedanjih napovedih cepljenim omogočili pridobitev mobilne identitete smsPASS.

Poveljnik regijskega štaba Civilne zaščite za Notranjsko Sandi Curk je povedal, da bodo cepili le s prvim odmerkom cepiva, bodo pa cepljeni dobili datum za drugi odmerek cepiva. Cepili bodo vse zainteresirane prebivalce Slovenije, starejše od 18 let. "Cepiva je na posameznih cepilnih mestih trenutno dovolj, NIJZ pa nam je obljubil dostavo še 10.000 enot cepiva, ki ga bomo hranili na enem od cepilnih mest in ga po potrebi dostavljali na druge lokacije. Cepiva je tako za vse zainteresirane dovolj, prav tako bo na posameznih cepilnih mestih tudi več cepilnih ekip," je še povedal Curk.