Foto: TV Slovenija, zajem zaslona
Foto: TV Slovenija, zajem zaslona

Do potrdila o izpolnjevanju pogojev PCT lahko dostopamo na portalu zVem, a moramo za to imeti digitalno potrdilo Sigenca ali mobilno identiteto smsPASS. Kje oddati zahtevek? "Digitalno potrdilo je na upravnih enotah. Glede na to, da smo zelo zasedeni, za smsPASS postavljajo te nove vstopne točke," je pojasnil Ernest Mencingar z ljubljanske upravne enote.

Pot do mobilne prepustnice smsPASS bo lažja prek vstopnih točk na 15 finančnih uradih, 60 centrih za socialno delo, na ministrstvu za pravosodje, pa tudi na cepilnih mestih. Potrebujemo osebni dokument, postopek nato končamo na spletu, večinoma takoj po oddaji zahtevka, razen če to storimo na cepilnem mestu, tam namreč podatkov ne vnesejo takoj v sistem. "Naslednji delovni dan ali lahko tudi drugi delovni dan, da se nadaljuje postopek potem na spletu," je dejal Mencingar.

Sorodna novica Za smsPASS veliko zanimanje, odpiral bo tudi vrata v EU

Na spletu končamo tudi postopek za pridobitev Sigence, potem ko po obisku upravne enote po pošti prejmemo aktivacijsko kodo. Na spletu sledi zahtevnejši del postopka, nemalokrat uporabniki zaidejo v slepo ulico.

"Imamo objavljena grafična navodila, pripravljamo tudi videonavodila, bomo v kratkem tudi novo številko aktivirali," je naštel Peter Grum z ministrstva za javno upravo.

Za izdajo mobilne identitete bodo vzpostavili še več vstopnih točk. Že prihodnji teden na območnih enotah zavoda za zdravstveno zavarovanje, v kratkem še v poštnih poslovalnicah, najbrž tudi v zdravstvenih zavodih. Naval je namreč izjemen. "Lansko celotno leto je bilo okoli 60.000 digitalnih potrdil in pa smspassov izdanih. Zdaj v samo 15 dneh junija jih je bilo 65.000. Zdajle jih imamo v najbolj obremenjenih dnevih tudi več kot 10.000 na dan," je naštel Grum.

Z digitalnim potrdilom ali mobilno prepustnico si lahko namreč na portalu zVem sami zagotovimo PCT-potrdilo, ki ga potrebujemo za prehod meje in koriščenje raznih storitev doma.