V ZDA se bojijo porasta števila obolenj jeseni. Foto: Reuters
V ZDA se bojijo porasta števila obolenj jeseni. Foto: Reuters

Ta različica bo po pričakovanjih postala prevladujoča v ZDA, sporoča Center za preprečevanje in nadzor bolezni. Polovica prebivalcev države še ni polno cepljenih, zato zdravniki opozarjajo, da bi lahko jeseni znova povzročila množična obolenja s covidom-19.

Kot poroča CNN, so zaradi širjenja različice delta v Los Angelesu oblasti znova svetovale nošenje mask v zaprtih prostorih ne glede na status cepljenosti.

Cepivo podjetij Pfizer in BioNTech je glede na raziskave 88-odstotno učinkovito zoper simptomatske okužbe z različico delta, in sicer dva tedna po drugem odmerku. Ljudje, ki so prejeli le en odmerek, so precej manj zaščiteni, poroča CNN. V podjetju Moderna sporočajo, da je proti tej različici učinkovito tudi njihovo cepivo.

A Svetovna zdravstvena organizacija (WHO) opozarja, da se virus širi hitreje, kot poteka cepljenje. Čim dalj časa pa se virus širi med necepljenimi ljudmi, tem več priložnosti ima, da mutira v težje različice.

Zdaj se je različica gama pokazala kot odpornejša proti cepivom in zdravljenju s protitelesi. Prejšnji teden je WHO sporočil, da bi morali na območjih z visokimi stopnjami okužb maske nositi tudi polno cepljeni ljudje.

V delih ZDA opažajo vse več hospitalizacij zaradi različice delta, pri čemer gre za vse mlajše ljudi, tudi najstnike in tiste, stare okoli 20 let.

Macron opozoril na težke razmere za ženske med pandemijo

Ženske so po besedah francoskega predsednika Emmanuela Macron med najbolj prizadetimi med pandemijo covida-19. Postale so prve žrtve pandemije, ki je še okrepila neenakost med spoloma, je dejal ob odprtju pariškega foruma o enakopravnosti žensk.

Zbrane je preko vnaprej posnetega videa nagovoril tudi predsednik republike Borut Pahor, ki je priznal, da se je enakost med spoloma med pandemijo poslabšala tudi v Sloveniji, so sporočili z urada predsednika.

Mednarodnega foruma o enaki zastopanosti žensk in moških se med drugim udeležujejo tudi nemška kanclerka Angela Merkel, generalni sekretar ZN-a Antonio Guterres, nekdanja ameriška državna sekretarka Hillary Clinton in ameriška podpredsednica Kamala Harris.

Latinska Amerika v strahu pred okužbami in orkani

Panameriška zdravstvena organizacija (PAHO) je sporočila, da konec epidemije covida-19 v Latinski Ameriki in Karibih ostaja "oddaljena prihodnost". Na območju je polno cepljen samo vsak deseti človek. Direktorica PAHO-ja Carissa Etienne je posvarila, da se na območju hkrati s slabšanjem epidemiološke slike začenja tudi sezona orkanov. Zdravstvene oblasti je pozvala, naj pripravijo bolnišnice in z namenom zmanjšanja možnosti prenosa povečajo zatočišča pred vremensko nevarnostjo.

Združeno kraljestvo: Največ okuženih po 29. januarju

V Združenem kraljestvu so v zadnjem dnevu potrdili 26.068 okužb z novim koronavirusom, kar je največ po 29. januarju. Ob tem je v zadnjem dnevu umrlo 14 ljudi.

Število dnevnih okužb narašča že več kot mesec dni, medtem ko število smrtnih žrtev ostaja nizko. Strokovnjaki trdijo, da je hitro cepljenje na Otoku ošibilo povezavo med okužbami in smrtmi. 85 odstotkov odraslih je prejelo vsaj en odmerek, polno cepljenih je 62 odstotkov.

Angleški navijači slavijo zmago nad Nemčijo na nogometnem evropskem prvenstvu. Foto: EPA
Angleški navijači slavijo zmago nad Nemčijo na nogometnem evropskem prvenstvu. Foto: EPA

Izjeme za podjetnike

V Združenem kraljestvu velja za ljudi, ki vstopijo v državo iz t. i. oranžnih držav, 10-dnevna samoosamitev, oblasti pa so uvedle izjemo za tiste, ki naj bi državi prinesli "precejšnjo gospodarsko korist". Ti ljudje lahko začasno zapustijo samoosamitev, poroča Guardian.

Izjema velja za ljudi, ki lahko pokažejo, da bi njihovo delo v državi lahko ohranilo podjetje s sedežem v Združenem kraljestvu, ki ima najmanj 500 zaposlenih, ali ustvarilo novega v dveh letih. Takšno delo, ki se ga lahko opravi prek telefona ali na drug način z oddaljenosti, izjeme ne bo upravičilo.

Da bi se jim priznala izjema, morajo poslovneži pridobiti pisno dovoljenje vlade in imeti negativen izvid testa pred potjo ter se še enkrat testirati ob prihodu v državo. Vsi sestanki, ki bi se jih lahko udeležili, morajo potekati na varen način, nato se morajo vrniti v samoosamitev.

Čeprav je tiskovni predstavnik vlade dejal, da bi bile takšne izjeme priznane le v "resnično izjemnih okoliščinah", je oblast deležna kritik, da se posmehuje pravilom o karanteni.

V Združenem kraljestvu so potrdili novih 20.479 okužb in 23 smrti covidnih bolnikov. V primerjavi s prejšnjim torkom se je število okužb podvojilo, umrlo pa je manj ljudi.

Porast okužb tudi na Portugalskem, največ po februarju

Na Portugalskem so v zadnjem dnevu potrdili 2362 okužb z novim koronavirusom, kar je največ od sredine februarja. Več kot polovico novih okužb so potrdili na območju Lizbone. Strm porast v številu okužb pripisujejo predvsem različici delta. V porastu je tudi število hospitalizacij covidnih bolnikov.

Portugalska vlada želi ustaviti širjenje z uvajanjem novih omejitvenih ukrepov, med njimi omejevanje delovnega časa barov in restavracij na bolj prizadetih območjih. Omejeno je tudi potovanje med Lizbono in drugimi deli države ob koncu tedna.

Premier Antonio Costa je šel medtem danes v izolacijo, čeprav je cepljen, saj so pri enemu od sodelavcev potrdili okužbo z novim koronavirusom.

Na Portugalskem so doslej najmanj enkrat cepili polovico prebivalstva, 32 odstotkov pa jih je v celoti zaščitenih. Doslej so potrdili skupno skoraj 900.000 okužb z novim koronavirusom, umrlo pa je več kot 17.000 covidnih bolnikov.

V Severni Koreji "incident" povezan s koronavirusom

Severnokorejski voditelj Kim Džong Un je odstavil več višjih predstavnikov stranke zaradi "hudega" incidenta, povezanega z novim koronavirusom, ki naj bi ogrozil javno varnost.

Državna tiskovna agencija KCNA sicer ni pojasnila, kaj se je zgodilo, a analitiki menijo, da to pomeni, da Severna Koreja ni več država brez novega koronavirusa.

Država je zaprla svoje meje s Kitajsko in Rusijo na začetku pandemije, ustavila mednarodni zračni promet in uveljavila stroge omejitve za potovanja znotraj države. WHO-ju je sporočila, da po testiranju več kot 30.000 ljudi ni odkrila niti enega primera okužbe z novim koronavirusom.

Ta mesec je Kim napovedal dolgotrajne omejitve zaradi pandemije, čeprav omejitve na mejah škodujejo gospodarstvu, ki je že tako ali tako prizadeto zaradi naravnih nesreč in mednarodnih sankcij, uveljavljenih zaradi severnokorejskega jedrskega programa in razvoja balističnih raket.

Severna Koreja ob tem čaka na cepiva proti covidu-19. Februarja je Covax, pobuda za porazdelitev cepiv revnejšim državam, sporočil, da bi lahko država v prvi polovici leta prejela 1,9 milijona odmerkov, a so to preložili zaradi pomanjkanja cepiv po svetu.