Afganistanska vojska ni kos talibanskim upornikom. Foto: Reuters
Afganistanska vojska ni kos talibanskim upornikom. Foto: Reuters

Afganistan po aprilskem začetku umika ameriških in zavezniških vojakov tone v vse večjo krizo, saj so odhod tujih sil nemudoma izkoristili talibani in prešli v več delih države v ofenzivo, v kateri so zavzeli že številna okrožja, ki so bila prej pod nadzorom vladnih sil. Samo v zadnjem mesecu talibanske ofenzive je bilo ubitih več kot tisoč civilistov.

"Tista stran, ki je resnično zavezana rešitvi z dogovorom, ne bi tvegala tako veliko civilnih žrtev, saj bi se zavedala, da je proces sprave težji, če je prelite več krvi," je dejala posebna odposlanka ZN-a za Afganistan Deborah Lyons, ki meni, da je Afganistan vstopil v vojno, ki bolj spominja na trenutno v Siriji ali Sarajevu v ne tako daljni preteklosti.

Po njenih besedah talibani napadajo mestna središča z zavedanjem, da bodo povzročili večje število civilnih žrtev, a je to očitno njihova strateška odločitev, ki so jo sprejeli ne glede na posledice.

Prvič od začetka umika tujih sil so talibani zasedli katero od prestolnic tamkajšnjih pokrajin, potem ko so zavzeli mesto Zarandž v pokrajini Nimroz. Kot pripovedujejo predstavniki krajevnih oblasti, so mesto na jugozahodu države talibani osvojili ob šibkem uporu varnostnih sil, katerih pripadniki so v zadnjih dneh v velikem številu zapustili svoje položaje in nadzorne točke.

Potem ko so v zadnjih tednih talibani zavzeli obsežna in pretežno podeželska območja, trenutno oblegajo še več drugih prestolnic pokrajin. Na jugu naj bi kmalu zavzeli Laškar Gah, pod vse večjim pritiskom je tudi Herat na zahodu.

V Heratu so bili v okviru misije zveze Nato nastanjeni tudi slovenski vojaki, ki so že zapustili Afganistan. Po poročanju Dnevnika naj bi se zdaj zaradi strahu pred talibani več afganistanskih sodelavcev Slovenske vojske po pomoč obrnilo tudi na Slovenijo.

Zatočišče za afganistanske novinarje

Velika Britanija bo afganistanskim novinarjem in drugim medijskim delavcem, ki so sodelovali z britanskimi mediji in jih zdaj ogrožajo talibani, ponudila zatočišče, je sporočil britanski zunanji minister Dominic Raab, potem ko je k temu vlado pozvalo več britanskih medijev.

Vsi večji britanski časopisi in tudi televiziji Sky News ter ITN so v četrtkovem pismu vlado opozorili, da so afganistanski medijski delavci zaradi ofenzive, ki so jo ob umikanju tujih sil sprožili talibani, izpostavljeni velikemu tveganju.

"Vaše pismo izpostavlja grožnjo afganistanskim delavcem, ki so delali za vaše medijske organizacije v Afganistanu, predvsem tveganje za maščevanje talibanov, ki so mu izpostavljeni zaradi svoje povezave z Združenim kraljestvom," je v prispevku za časopis Times zapisal Raab.