Cene Prevc je pridruženi član A-reprezentance, a trenira z B-ekipo. Foto: Smučarska zveza Slovenije
Cene Prevc je pridruženi član A-reprezentance, a trenira z B-ekipo. Foto: Smučarska zveza Slovenije

Srednji izmed bratov Prevc, ki je letos dopolnil 25 let, je bil v preteklih dveh sezonah, čeprav ni bil stalno del ekipe svetovnega pokala, na koncu šesti Slovenec v skupnem seštevku. Vsakič si je moral mesto v ekipi izboriti prek celinskega pokala, v obeh zimah pa je potem priložnosti med elito kar dobro izkoriščal. Presežkov sicer ni bilo, je pa zato redno, ko je dobil možnost na tekmah najvišje ravni, osvajal točke, s posameznimi skoki pa dokazal, da bi lahko naredil tudi korak naprej.

Sorodna novica Olimpijski februar podčrtan, toda dogodkov ne želi prehitevati

Tudi letos je treniral z B-ekipo, čeprav je za njim uspešno poletje. Namreč veliko nagrado je sklenil na skupno 17. mestu, s čimer je bil drugi Slovenec za vrstnikom Anžetom Laniškom. Nastopil je na petih od osmih preizkušenj. Enkrat je ostal brez točk, bil pa je tudi peti in šesti. Veliko nagrado je sklenil s 14. mestom. Tudi s tem dosežkom je bil drugi najboljši slovenski orel, znova za Laniškom, drugo mesto pa je osvojil na državnem prvenstvu v Kranju, kjer je boj za naslov izgubil za le 0,3 točke. Znova z Laniškom.

Takšno poletje mu še ni uspelo

"V skokih je tako, da s tisto ekipo, s katero začneš trenirati, potem treniraš vso sezono, tudi če si vrhunsko pripravljen in skačeš veliko bolje. Precej bolj zdravo je delati z enim trenerjem od začetka do konca. Se pravi, tudi če bom pozimi vse tekme zraven, bo pomenilo, da bom tiste tri dni, ko smo med preizkušnjami doma, še vedno delal z Igorjem Medvedom, zato da nadaljujemo, kar smo začeli," je dejal Prevc, ki bo prvič nastopil na prvi tekmi svetovnega pokala.

Preteklo sezono je v skupnem seštevku končal na 38., eno prej pa na 33. mestu. Foto: EPA
Preteklo sezono je v skupnem seštevku končal na 38., eno prej pa na 33. mestu. Foto: EPA

"Moram reči, da me je že Medved pohvalil, da mi je uspelo biti poleti tako konstanten, kar mi še nikoli do zdaj ni. Upam, da je to lepa popotnica za naprej," je o uspešnih pripravah na zimo dejal skakalec kranjskega Triglava, ki o rezultatih ne želi govoriti, poudarja le željo po konstantnih nastopih tudi v svetovnem pokalu: "Velikokrat smo videli, da zmagovalec velike nagrade ni bil potem najboljši pozimi. Tako da ne vem, kaj poletje pomeni za zimo. S prvo tekmo bomo videli, kje smo oziroma ali sem obdržal formo. Želja je, da konstanto zadržim čim dlje, mogoče pa spravim še na višjo raven in potem pozimi le dodajam."

Po koncu poletnega dela sezone so se slovenski skakalci odpravili na Švedsko, kjer so v Stockholmu preizkusili vetrovnik, ki je dober približek figure leta. Nad novo izkušnjo je bil Cene navdušen: "Mogoče je ta vetrovnik celo najboljši na svetu. Za vse nas, ki smo šli tja, je bilo, kot da bi šestletne otroke peljal v Disneyland. Profesionalno smo delali za tehniko smučarskih skokov, obenem pa si se tam lahko neverjetno igral v zraku in spremljal te občutke, ki jih v zraku nujno potrebuješ. Po prvem dnevu se mi je vtisnila v spomin izjava po vprašanju, kako je bilo, in odgovoru, da možgani še kar procesirajo, ko so nam rekli, da bodo še kar nekaj časa. Noro je, ko v tistih trenutkih spoznaš, kako ti lahko koristi vse skupaj za skakalnico."

Osnovni cilj biti v ekipi za svetovni pokal

Večkrat je v preteklosti poudaril, da ima prav v zraku največ možnosti za napredek, mogoče pa bo zaradi švedske izkušnje tudi sledil kakšen popravek pri tehniki leta: "Zelo hitro ostanem "zadaj". Prsi mi samodejno oziroma nenamerno začenjajo "lesti ven". Če mi uspe to izboljšati, bom zagotovo priboril kar nekaj metrov." Več metrov bo prineslo boljše izide, toda o napovedih oziroma rezultatskih pričakovanjih, kot rečeno, ne želi razpredati. Pravi le: "Sam nikoli nočem dajati rezultatskih napovedi, lahko pa veste, da se zelo težko zadovoljim. Torej, letos hočem več kot lani, to pa že nekaj pove."

Še en teden je do sezone, ki se bo začela v Nižnem Tagilu v Rusiji. Foto: EPA
Še en teden je do sezone, ki se bo začela v Nižnem Tagilu v Rusiji. Foto: EPA

Prihajajoča zima prinaša kar nekaj vrhuncev. Začne se s tradicionalno novoletno turnejo, potem februar prinaša olimpijske igre, zatem se bodo delile medalje na svetovnem prvenstvu v poletih, za konec pa še slovenski praznik v Planici. Pod petimi krogi drugi najstarejši Prevc še ni nastopil. Ob olimpijski omembi se mu je narisal nasmeh na obraz, a zdi se mu, da bo najpomembneje, da bo del ekipe tudi po Pekingu, ko sledijo nordijske tekme, najprej v Lahtiju, potem pa z norveško turnejo Raw Air, kar bo navsezadnje dokaz tako želene konstantnosti.

"Večini športnikov morda olimpijske igre pomenijo še več kot meni. Seveda so nekaj posebnega, ampak mi je iskreno osebno večja želja biti poleg, ko bodo na sporedu te tekme na Finskem in Norveškem. Tega tudi še nisem doživel. Me na neki način bolj mika iti tja kot v Peking. Seveda so olimpijske igre največji športni dogodek, kar ga lahko doživiš. Moj osnovni cilj je, da sem stalno v ekipi za svetovni pokal. To pomeni, da sem med najboljšimi Slovenci, kar posledično verjetno tudi prinaša olimpijske igre," je še dodal Cene.

Šport: Cene Prevc