Foto: Radio Koper
Foto: Radio Koper

V občini Pivka so zaradi velikega števila okužb za 14 dni prepovedali vse javne prireditve, športni dogodki bodo morali potekati brez gledalcev. Ker je okužb v občini v povprečju za 40 odstotkov več kot na državni ravni in je tedenski prirast še vedno visok, so se odločili za ukrepanje, je povedal župan Robert Smrdelj. "Da predvsem ljudem povemo, da jsituacijaja resna. Trenutno imamo 176 aktivno okuženih, kar je za Pivko veliko. Z manjšimi ukrepi smo poskušali doseči, da bi bilo manj okužb v bližnji prihodnosti in da gremo proti novemu letu z manproblemimi, kot jih imamo," je pojasnil.

V osnovni šoli Košana pouk zaradi številnih okužb učencev in učiteljev v celoti poteka na daljavo, v osnovni šoli Pivka je v karanteni en oddelek. Vrtci so odprti, v karanteni ni nobenega oddelka, je pa veliko odsotnosti zaradi karanten v družinah in respiratornihih okužb pri otrocih, so navedli na spletni strani občine.

Sorodna novica Jereb: Smo že daleč čez rob zmogljivosti. Sistem se drži samo zaradi izjemnega truda zaposlenih.

Jutri in naslednji petek bodo organizirali cepljenje v Krpanovem domu, oba petka bodo mogočilili brezplačno testiranje, vasi v občini pa bodo obiskale tudi mobilne cepilne enote.

Povečanega števila okužb pa niso zaznali le v občini Pivka, ampak tudi v Ilirski Bistrici in Postojni. Kakšen je razlog za to? Poveljnik regijskega štaba civilne zaščite za Notranjsko Sandi Curk je za Radio Slovenija pojasnil: "Stroka navaja, da je glavnina okužb prenesena prek mlajše populacije v domove in od tam ciklično naprej v delovno okolje, čeprav gospodarstvo in obrt na celotnem območju regije izvajata ukrepe. Trenutno večjih vdorov v gospodarstvo nimamo."

Razlog za okužbe so tudi druženja, pravi Robert Smrdelj, ki želi opozoriti občane, da zdaj ni pravi čas za pretirano sproščanje, še zlasti zaradi zaostrenih razmer v bolnišnicah, je za Radio Slovenija poročala Nataša Ugrin Tomšič.

Odpovedane prireditve na Pivškem