Nocoj stojim tukaj v mrakobnem razpoloženju, je dejal nizozemski premier Rutte, ko je napovedal novo zaprtje. Foto: EPA
Nocoj stojim tukaj v mrakobnem razpoloženju, je dejal nizozemski premier Rutte, ko je napovedal novo zaprtje. Foto: EPA

Omikron se hitro širi tudi v državah z visoko stopnjo imunosti, ni pa jasno, ali je razlog za to zmožnost virusa, da se izogne imunosti, njegova inherentna kužnost ali kombinacija obojega, sporoča WHO. Širi se precej hitreje kot različica delta.

O novi različici ni znanega veliko, vključno z resnostjo bolezni, ki jo povzroča. Da bi ugotovili, kakšna je klinična resnost omikrona in kako na to resnost vpliva cepljenje ali predhodna okužba, potrebujejo več podatkov, pravijo.

WHO opozarja na možnost, da bi hitro povečevanje števila okužb preobremenilo zdravstvene sisteme.

V Italiji v petek 120 smrti

Širjenje omikrona zaznavajo tudi v Italiji, kjer so nove primere potrdili na jugu in severu države. Nacionalni inštitut za zdravje (ISS) sporoča, da so danes odkrili precej več primerov kot v petek. Predsednik inštituta Silvio Brusaferro napoveduje dodatno povečanje števila primerov v prihodnjih dneh.

V Italiji število novih okužb in smrti v zadnjih tednih narašča, a dnevno število okužb je še vedno precej manjše kot v drugih evropskih državah, kot sta Združeno kraljestvo in Nemčija.

V državi je v petek umrlo 120 covidnih bolnikov, medtem ko jih je dan prej 123. Število novih okužb je bilo v petek 28.632, v četrtek pa 26.109.

Foto: EPA
Foto: EPA

V Nemčiji pozivi k strožjim ukrepom za potnike iz Združenega kraljestva

Nemški deželni zdravstveni ministri so medtem vlado v Berlinu pozvali k strožjim ukrepom za ljudi, ki prihajajo iz Združenega kraljestva, kjer omikron povzroča močan porast števila okužb.

Ministri želijo, da vlada odredi dvotedensko karanteno za potnike iz Združenega kraljestva, tudi če so cepljeni.

Trenutno potnikom iz Združenega kraljestva, ki so cepljeni ali so covid-19 preboleli, ob vstopu v Nemčijo ni treba opraviti testa ali iti v karanteno. Necepljeni potniki pa morajo opraviti test ali iti v karanteno za najmanj pet dni.

V Nemčiji je število okužb oktobra in novembra močno naraščalo, decembra pa je začelo počasi upadati. V petek so potrdili 50.968 okužb.

Protesti proti ukrepom v nemških mestih

V več nemških mestih so medtem potekali protesti proti ukrepom za zajezitev okužb z novim koronavirusom.

"Ne obveznemu cepljenju", je pisalo na številnih doma izdelanih plakatih na protestih v Hamburgu, kjer se je zbralo nekaj tisoč ljudi. V Nemčiji trenutno poteka razprava o uvedbi obveznega cepljenja proti covidu-19 za določene skupine prebivalstva. V državi so pred kratkim začeli tudi prostovoljno cepljenje otrok. Levičarji so sicer v Hamburgu pozvali k nasprotnim protestom, na katerih naj bi se po pričakovanjih policije zbralo okoli tisoč ljudi.

Protesti proti obveznemu cepljenju so bili tudi v Düsseldorfu, kjer je policija ocenila, da se je zbralo okoli 4000 ljudi. Na nasprotnih demonstracijah se je zbralo okoli 200 ljudi. Mestne oblasti je prejšnji teden presenetila številčnost nasprotnikov cepljenja na protestih. Prijavljenih je bilo 300 ljudi, a se jih je po navedbah policije zbralo okoli 2500.

V mestu Schwerin na severovzhodu države se je na protestih proti protikoronskim ukrepom zbralo okoli 1900 ljudi. Na nasprotnih demonstracijah pa se jih je zbralo nekaj deset.

V Dresdnu se je na motorističnih protestih proti ukrepom zbralo nekaj sto protestnikov. Protesti so bili napovedani tudi v Freiburgu na jugozahodu države in v mestu Neumarkt na jugu ter Hannovru na severu države.

V Berlinu je policija demonstracije prepovedala in kot razlog navedla pričakovano kršitev protikoronskih ukrepov, kot sta obvezno nošenje zaščitnih mask in ustrezna medsebojna razdalja.

V Londonu naj bi bil omikron odgovoren za več kot 80 odstotkov okužb. Foto: EPA
V Londonu naj bi bil omikron odgovoren za več kot 80 odstotkov okužb. Foto: EPA

V Londonu razglasili veliko nevarnost

Medtem so v Združenem kraljestvu v soboto potrdili nekaj več kot 90.000 okužb, od tega okoli 25.000 z omikronom. V petek so jih nekaj več kot 93.000. V soboto so potrdili tudi 125 smrti covidnih bolnikov.

V Londonu ocenjujejo, da je za več kot 80 odstotkov novih okužb v mestu odgovoren omikron. Londonski župan Sadiq Khan je sicer prav danes zaradi širjenja različice omikron razglasil veliko nevarnost. V zadnjih sedmih dneh so v Londonu potrdili več kot 65.000 novih okužb z novim koronavirusom, v zadnjih 24 urah 26.418 primerov, kar je največ od začetka pandemije covida-19.

"Porast primerov različice omikron v naši prestolnici je zelo skrb vzbujajoč, zato znova razglašamo veliko nevarnost zaradi grožnje covida-19 našemu mestu," je dejal Khan.

Napoved strožjih pogojev v Franciji

V Franciji naj bi bil omikron odgovoren za do 10 odstotkov novih okužb, je sporočil zdravstveni minister Olivier Veran. Omikron je glavni razlog za strožje pogoje za vstope na določena prizorišča. Na začetku prihodnjega leta naj bi tako začela veljati pravila, po katerih bo za vstop v restavracije ali javni prevoz na daljše razdalje potrebno dokazilo o cepljenju. Trenutno zadostuje svež negativen izvid testa.

Naslednji teden naj bi zdravstveno ministrstvo odobrilo začetek cepljenja vseh otrok, starih od pet do 11 let. Veran upa, da bi lahko prostovoljno cepljenje vseh otrok začeli 22. decembra.

Nizozemska: V nedeljo zaprtje javnega življenja

Nizozemska: Strogo zaprtje zaradi omikrona

Nizozemska vlada je odločila, da bodo v državi z nedeljo uvedli strogo zaprtje javnega življenja z namenom zajezitve širjenja različice omikron.

Do 14. januarja bodo tako zaprte vse nenujne trgovine, gostinski lokali, kinematografi, muzeji in gledališča. Šole naj bi ostale zaprte do najmanj 9. januarja.

S štiri na dva so zmanjšali število gostov, ki naj jih na svojih domovih lahko gostijo posamezniki, z izjemo na božični dan, 25. decembra, je na novinarski konferenci sporočil nizozemski premier Mark Rutte. V tem primeru gre sicer za priporočilo.

"Nocoj stojim tukaj v mrakobnem razpoloženju. Če povzamem v enem stavku, Nizozemska bo od jutri zaprta," je Rutte med drugim dejal na novinarski konferenci, ki jo je prenašala televizija.

Že v torek je vlada odredila, da se zaprtje lokalov, restavracij in večine trgovin med 17. in 5. uro, ki so ga uvedli konec novembra, podaljša do 14. januarja.

V državi se bojijo, da bo omikron dodatno obremenil že tako obremenjen zdravstveni sistem, v katerem že zdaj prelagajo večino rutinskih posegov in preklicujejo vse razen nujnih operacij.

Z vsemi potrebnimi odmerki je cepljenih več kot 85 odstotkov odraslih prebivalcev na Nizozemskem, a manj kot devet odstotkov jih je prejelo tudi poživitveni odmerek, kar je ena od najnižjih stopenj v Evropi.

Nacionalni inštitut za javno zdravje je v soboto potrdil 14.616 novih okužb. Do zdaj je v državi umrlo 20.420 covidnih bolnikov.

Evropske države zaostrujejo ukrepe zaradi omikrona