Minister za zdravje Janez Poklukar se je ob začetku Dnevov cepljenja v ZD-ju Bled cepil s tretjim oz. poživitvenim odmerkom. Foto: BoBo/Žiga Živulović
Minister za zdravje Janez Poklukar se je ob začetku Dnevov cepljenja v ZD-ju Bled cepil s tretjim oz. poživitvenim odmerkom. Foto: BoBo/Žiga Živulović
Sorodna novica Bustin o blažjem poteku okužbe z omikronom: Oklepamo se rešilne bilke

V soboto so ob opravljenih 2263 PCR-testih potrdili 767 okužb z novim koronavirusom, delež pozitivnih testov je bil 33,9 odstotka, kažejo podatki NIJZ-ja.

Po podatkih vlade v bolnišnicah zdravijo 701 covidnega bolnika, od tega 216 v enotah intenzivne nege. V soboto je umrlo 13 covidnih bolnikov. V bolnišnicah zdravijo dva bolnika manj kot dan prej, v enotah intenzivne terapije pa sedem bolnikov manj. Najmlajši covidni bolnik na navadnih oddelkih je star 18 let, v enotah intenzivne terapije pa 28 let, je objavila vlada.

V soboto so opravili tudi 66.637 hitrih antigenskih testov, katerih pozitivne rezultate preverjajo še s PCR-testi. Po ocenah Nacionalnega inštituta za javno zdravje (NIJZ) je v Sloveniji 18.431 aktivno okuženih, kar je 345 manj kot dan prej.

Število novopotrjenih okužb je bilo malenkost nižje kot prejšnjo soboto, ko so v Sloveniji potrdili 783 okužb. Epidemiološki podatki za soboto tako kažejo na nadaljnje zmanjševanje števila na novo potrjenih okužb. Sedemdnevno povprečje potrjenih primerov znaša 1222, kar je tri manj kot dan prej, 14-dnevno povprečje števila potrjenih primerov okužbe z novim koronavirusom na 100.000 prebivalcev pa znaša 874, kar je 17 manj kot dan prej.

Se je pa v soboto v primerjavi s petkom zvišal delež pozitivnih izvidov testiranj, in sicer za 5,1 odstotne točke, z 28,7 na 33,8 odstotka.

Največja cepilna akcija že v polnem teku

Starejši od 50 let 76-odstotno precepljeni

Ob današnjem začetku akcije Dnevi cepljenja, ko bo do četrtka ponekod po državi cepljenje mogoče tudi 24 ur na dan, je v Sloveniji po podatkih vlade z enim odmerkom cepiva proti covidu-19 cepljenih 1.241.641 ljudi, kar predstavlja 59 odstotkov prebivalstva Slovenije.

Z drugim odmerkom je cepljenih 1.178.638 ljudi, kar predstavlja 56 odstotkov vsega prebivalstva. Precepljenost z obema odmerkoma je med starejšimi od 50 let 76-odstotna, med starejšimi od 18 let pa 66-odstotna.

Z dodatnim odmerkom je bilo do zdaj cepljenih 377.908 ljudi, še kažejo vladni podatki.

V vsaki statistični enoti bo na eni lokaciji potekalo tudi nočno cepljenje. Foto: BoBo/Žiga Živulović
V vsaki statistični enoti bo na eni lokaciji potekalo tudi nočno cepljenje. Foto: BoBo/Žiga Živulović

Dnevi cepljenja tudi z nočnim cepljenjem

Danes se začenja akcija Dnevi cepljenja, s katero bodo do vključno četrtka z daljšim delovnim časom cepilnih centrov in mobilnimi enotami poskušali dvigniti precepljenost prebivalstva proti covidu-19.

Kampanjo pod geslom Stopimo skupaj! Varno in zdravo v novo leto je odprl minister za zdravje Janez Poklukar, ki se je dopoldne v Zdravstvenem domu Bled cepil s poživitvenim odmerkom. "Še preden se je cepil minister, je že navsezgodaj prišlo 15 ljudi in se cepilo, tako da odziv je. Dobro je, da smo v tem tednu dali ljudem možnost, da se cepijo od 8. do 20. ure zvečer," je dejal direktor ZD-ja Bled Leopold Zonik in dodal, da se tako lahko utegnejo priti cepit tudi tisti, ki so izjemno zaposleni in imajo polno obveznosti.

"Cepilni centri ponoči so tista podlaga, da komur koli kadar koli omogočimo cepljenje. Je pa v tem tudi simbolika zdravstva, da bo zdravstvo naredilo vse, da se odpravi sleherni razlog, zaradi katerega se nekdo ne bi mogel cepiti," je v izjavi za javnost ob začetku Dnevov cepljenja dejal minister za zdravje Poklukar. "Čakamo in si želimo, da bi vsi prišli na prvi, drugi ali tretji odmerek," je dodal.

"Zdravstvo je trenutno maksimalno mobilizirano in angažirano, da pridemo in cepimo slehernega prebivalca, kajti zdravstvo po enem letu uporabe sporoča – cepivo je tisto, kar nas pelje v vzdržnejše razmere in čim bolj normalno življenje v letu 2022," je dejal minister in dodal, da je to edina prava pot.

Zaradi omikrona tretji odmerek nujen za vse

V Sloveniji do zdaj 20 primerov omikrona

Po njegovih besedah se je upadanje števila okužb upočasnilo, kar kaže na to, da moramo še naprej striktno izvajati koronaukrepe. "Omikron je dodaten razlog, zakaj je treba slediti stroki in ukrepom, ki jih predlaga," je dodal. Opozoril je, da v enotah intenzivne terapije že imamo 223 hospitaliziranih in če bo težave začel povzročati omikron, bo to pomenilo, da "ne bomo začenjali z ničle, saj je trenutno že zasedenih 70 odstotkov maksimuma postelj, kar smo ga kadar koli dosegli".

Število odkritih primerov omikrona v Sloveniji se je do zdaj povzpelo na 20, v karanteni pa je zaradi njega 92 ljudi, je navedel Poklukar.

"Rušilna moč omikrona pri širjenju je izredna, težavo pa predstavlja tudi zaščita cepljenih z vektorskimi cepivi zoper omikron. Velika Britanija je zaradi tega v teh dneh v velikih skrbeh," je nadaljeval Poklukar, da je to še en razlog več, da vsi, ki so bili cepljeni z vektorskimi cepivi podjetij AstraZeneca in Janssen, pristopijo k cepljenju s tretjim poživitvenim odmerkom.

Minister za zdravje Janez Poklukar med obiskom ZD-ja Bled. Foto: BoBo/Žiga Živulović
Minister za zdravje Janez Poklukar med obiskom ZD-ja Bled. Foto: BoBo/Žiga Živulović

Poklukar: Prosim, cepite se

"Kot ministra za zdravje me je strah, kaj bo omikron prinesel v bolnišnicah? O omikronu se učimo iz dneva v dan in ta trenutek je nemogoče kar koli trdnega napovedati, samo upamo lahko, da se omikron ne bo odrazil v naših intenzivnih enotah, zato je tako pomembno, da se danes vsi cepimo s prvim, drugim ali tretjim odmerkom," je sklenil in ob tem pojasnil, da s prvim odmerkom vzpostavimo imunost, z drugim smo polno cepljeni, s tretjim pa da dvignemo oz. poživimo število protiteles in s tem svojo imunost proti virusu.

"Prosim samo nekaj, pridite se cepit, kajti cepiva smo vam pripeljali pred vrata. To je tudi simbolično sporočilo zdravstva, da v teh težkih dneh, ko grozi omikron, kot edino učinkovito orodje zoper njega poudarjamo cepljenje. Tako da še enkrat prosim, pridite se cepit," je minister nagovoril javnost in pristavil, da bomo tako lahko varno in zdravo zakorakali v novo leto 2022.

Kaj je cilj akcije in kaj bo njen uspeh? "Uspeh je vsak, ki pride na prvi, drugi ali tretji odmerek, cilj pa je seveda 98 odstotkov cepljenih nad 50 let in pa 80 odstotkov celotne populacije. Cilj je težko dosegljiv in predstavljiv, a vendar realen in edini, ki daje pogoje, da bomo približno normalno živeli," je odgovoril minister.

Dnevi cepljenja: 3. odmerek za ministra
Evropska komisija bo zagotovila še 20 milijonov odmerkov

Države članice Evropske unije bodo v prvih treh mesecih leta 2022 prejele dodatnih 20 milijonov odmerkov cepiva proizvajalcev Pfizer in BioNTech, za boj proti nalezljivi novi koronavirusni različici omikron, so danes sporočili iz Bruslja.

Države članice bodo januarja in februarja prejele po dodatnih pet milijonov odmerkov cepiva, marca pa dodatnih deset milijonov odmerkov. Ti odmerki dopolnjujejo že načrtovanih 195 milijonov odmerkov družbe Pfizer in BioNTech v prvem četrtletju. Skupno število dobav bo tako kar 215 milijonov odmerkov.

Evropska komisija je opozorila, da je cepljenje z vsemi določenimi odmerki in cepljenje s poživitvenim odmerkom zaradi pričakovanega hitrega porasta okužb zaradi različice omikron zdaj še bolj nujno kot kadar koli prej. Dodatni odmerki bodo tako še posebej koristni za države članice, ki jih potrebujejo na kratek rok.

Odredba zajema tudi cepiva, prilagojena različici omikron, če bodo ta cepiva na voljo. S tem nalogom se EU pripravlja na to, da bo potreboval prilagojena cepiva.

V Novem mestu veliko zanimanje

Zanimanje za cepljenje v ZD-ju Novo mesto je preseglo pričakovanja, večina pa se je cepila s tretjim oz. poživitvenim odmerkom. "To je moj tretji odmerek, in sicer iz preprostega razloga, da čuvam svoje zdravje in da ne prenašam virusa na kogar koli drugega," je za Radio Slovenija povedal eden od obiskovalcev cepilnega centra.

"Ni mi še poteklo drugo, a pravijo, da že lahko," je povedal naslednji, ki je prav tako prišel po tretji odmerek. "Danes imam cepivo Pfizerja, prvič pa sem imel cepivo Janssen," je povedal tretji.

Podaljšan delovni čas cepilnih centrov

V prihodnjih petih dneh bo 62 cepilnih centrov po državi delalo s podaljšanim delovnim časom od 8. do 20. ure, v vsaki statistični enoti pa bo na eni lokaciji potekalo nočno cepljenje, in sicer od 20. ure zvečer do 8. ure zjutraj. Okrepljena bo prisotnost mobilnih enot na terenu, pri organizaciji, ponekod pa tudi pri prevozu občanov do cepilnih mest, pomagali bodo v vrstah civilne zaščite in Rdečega križa Slovenije.

Med drugim se bo mogoče cepiti tudi ob smučarskih žičnicah, v lovskih kočah, gasilskih domovih, nakupovalnih središčih in kinodvoranah.

Nočni cepilni centri bodo v goriški, izolski, brežiški in celjski splošni bolnišnici, v zdravstvenih domovih (ZD) Sežana, Postojna, Novo mesto, Slovenj Gradec, Murska Sobota in Maribor, pa tudi v obeh univerzitetnih kliničnih centrih in Kliniki Golnik. V zasavski regiji bodo cepili vsako noč na drugi lokaciji.

Kje so mobilne enote?

O točnih lokacijah obratovanja mobilnih enot naj se občani pozanimajo v lokalnem okolju, seznam cepilnih mest pa je dostopen tudi na spletni strani cepimose.si.

V času cepilne akcije se z izjemo cepljenja otrok v starostni skupini od pet do 11 let na cepljenje ne bo treba naročiti, povsod bo omogočena tudi izbira cepiva.

K odločitvi za cepljenje je poleg zdravniške stroke v pismu državljanom pozval tudi premier Janez Janša. "Bodimo svobodni, vendar odgovorni in solidarni. Čas je, da v boju s covidom-19 stopimo in držimo skupaj," je med drugim zapisal.

Po podatkih Nacionalnega inštituta za javno zdravje je trenutno z vsemi potrebnimi odmerki cepljenih 55,9 odstotka vseh prebivalcev Slovenije. Poklukar poziva k cepljenju s prvim, drugim in tretjim odmerkom.

Zemljevid vseh cepilnih centrov, ki so vključeni v akcijo. V zasavski regiji bo cepljenje čez noč potekalo v vsakem od cepilnih centrov eno noč, informacije o tem lahko prebivalci dobijo na občinah oziroma v lokalnih ZD-jih. Foto: Ministrstvo za zdravje
Zemljevid vseh cepilnih centrov, ki so vključeni v akcijo. V zasavski regiji bo cepljenje čez noč potekalo v vsakem od cepilnih centrov eno noč, informacije o tem lahko prebivalci dobijo na občinah oziroma v lokalnih ZD-jih. Foto: Ministrstvo za zdravje