Foto: BoBo
Foto: BoBo

Hekerji naj bi po neuradnih informacijah za vzpostavitev normalnega stanja zahtevali denarno odškodnino.

Vsi njihovi programi so v etru, tudi večerni informativni oddaji sta predvideni. Njihove spletne strani so dosegljive v omejenem obsegu, naložene vsebine na videu na zahtevo VOYO pa so dosegljive.

Celotnega obsega napada še ne morejo oceniti. Trenutno vse svoje sile usmerjajo v to, da bodo njihovi glavni sistemi v najkrajšem času postavljeni v prvotno delovanje, kar bo omogočilo nemoteno delovanje televizijskih programov in spletnih strani, so še zapisali na spletni strani.

Incident obravnava tudi Nacionalni odzivni center za kibernetsko varnost – SI-CERT, je za Radio Slovenija pojasnil vodja SI-CERT-a Gorazd Božič: "Takšnih napadov na SI-CERTU obravnavamo nekaj čez 60 na leto. Motivi so po navadi finančno oškodovanje žrtve, se pravi zaslužek, za tem pa stojijo organizirane kriminalne združbe."

Tovrstni kibernetski napadi, ko hekerji zašifrirajo žrtvine podatke, strežnike ali aplikacije, so zelo razširjeni, ugotavlja tudi etični heker Milan Gabor: "To je klasičen napad, ki zadnjih nekaj let pustoši po internetu."

Kibernetski napadi lahko povzročijo precejšnjo finančno škodo. "Odškodnine, ki jih zahtevajo napadalci, lahko segajo do nekaj deset milijonov evrov ali dolarjev," še opozarja Gabor.

Podjetja lahko zmanjšajo tveganja za kibernetske napade tako, da zakrpajo šibke točke na omrežju, pomembno pa je tudi izobraževanje zaposlenih.