Na vrtovih gostinskih lokalov naj pogoj PCT ne bi bil več potreben. Foto: BoBo
Na vrtovih gostinskih lokalov naj pogoj PCT ne bi bil več potreben. Foto: BoBo

Razlog, da vlada danes (četrtek) o spremembah ni odločala, je po informacijah iz vlade pot predsednika vlade Janeza Janše v Bruselj, je poročala TV Slovenija. Po neuradnih informacijah Slovenske tiskovne agencije pa je bila seja sicer sklicana, a na njej o protiepidemičnih ukrepih niso razpravljali.

Je pa bilo tudi iz izjav ministrov slišati, da imajo različne poglede na predlog. Gospodarski minister Zdravko Počivalšek se zavzema za odpravo PCT-pogoja tudi pri servisnih storitvah in podaljšanje obratovalnega časa gostinskih lokalov na polnoč, pa tudi za odprtje diskotek. Notranji minister Aleš Hojs bi odpravil vse omejitve.

Blaž Cvar. Foto: TV Slovenija, zajem zaslona
Blaž Cvar. Foto: TV Slovenija, zajem zaslona

Cvar: Države omejitve odpravljajo

Predstavnik sekcije za gostinstvo in turizem pri Obrtno-podjetniški zbornici Slovenije (OZS) je za Odmeve poudaril, da imajo za seboj že dve leti ukrepov in omejitev, od tega so bili devet mesecev zaprti. Še več, od lanskega poletja jim država ne krije več škode zaradi tega. Zato "upravičeno pričakujejo, da se takoj odpravijo vsi nepotrebni ukrepi" tako zanje kot tudi za vse preostale storitvene dejavnosti. Nekatere države ukrepov nikoli niso imele; spet druge so jih imele, pa so jih sprostile, pa to ni vplivalo na epidemiološko sliko, je zatrdil, in kot primer podal sosednjo Hrvaško.

Vlada bo odločala na podlagi predloga strokovne skupine

Sorodna novica Predlogi: Ukinitev karanten, konec testiranja zaposlenih, ponekod odprava PCT-pogoja

Predvidoma nas čaka ukinitev pogoja PCT v dejavnostih, v katerih je zaradi kratkotrajnih stikov tveganje manjše. Po predlogu strokovne skupine pogoja PCT ne bomo potrebovali na terasah gostinskih lokalov, brez PCT-ja bi bili tudi na smučiščih in v javnem prevozu. V kongresni in sejemski dejavnosti ter na področju športa in kulture se obetajo spremembe glede števila obiskovalcev, ki je zdaj omejeno na 750 (podrobneje o predlogih strokovne skupine na povezavi levo).

Za zdaj še ni jasno, ali bo vlada sledila predlogu za odpravo mask v razredih in odpravo samotestiranja šolarjev. Iz ministrstva za izobraževanje sporočajo le, da bo sproščanje potekalo previdno, postopno in premišljeno.

Po napovedih pa naj bi že v petek ukinili tudi karantene ter ustavili epidemiološko iskanje in obveščanje tveganih stikov okuženih. Z 28. februarjem pa bi končali presejalno testiranje zaposlenih s hitrimi antigenskimi testi, to bi ostalo le v zdravstvu, sociali in šolstvu.

Vlada je že odločila, da volivcem na upravni enoti pri oddajanju podpisov podpore kandidatnim listam za parlamentarne volitve po novem ne bo treba izpolnjevati pogoja PCT.

Kot je v sredo na Twitterju zapisal Janez Janša, bo v prihodnjih dneh in tednih skladno z izboljšanimi epidemičnimi razmerami in predlogom predstavnikov zdravstva odpravljena ali zrahljana večina omejevalnih ukrepov.

Odmevi