Kiril Serebrenikov na moskovskem sodišču, ki je leta 2020 odločilo, da je  kriv. Foto: AP
Kiril Serebrenikov na moskovskem sodišču, ki je leta 2020 odločilo, da je kriv. Foto: AP

Direktor festivala Olivier Py je za francosko tiskovno agencijo AFP povedal, da so novo Serebrenikovo predstavo Črni menih na festivalu načrtovali pred dvema letom, "davno pred invazijo Rusije na Ukrajino". Po Pyjevih besedah še ne vedo, ali bo 52-letni režiser prisoten na festivalu, ki bo potekal med 7. in 26. julijem. "Seveda pa močno upamo," je še dodal.

Sorodna novica Serebrenikov se ne bo pritožil na razsodbo sodišča: "Krivična razsodba ga je potrla"

Obsodba poneverbe sredstev v gledališču
Serebrenikova so pred dvema letoma obsodili zaradi poneverbe sredstev v Centru Gogolj, kjer je deloval kot umetniški vodja, in ga kmalu zatem odpustili. Serebrenikova so prvič pridržali leta 2017, ko so mu odredili hišni pripor brez dostopa do telefona in spleta zaradi obtožbe, da je ukradel več kot dva milijona državnih sredstev, dodeljenih njegovemu gledališču.

Izpustili so ga aprila 2019, prepoved potovanja pa velja do izteka pogojne obsodbe junija 2023. Režiserjev odvetnik Dmitri Karitonov je lani za mednarodne medije potrdil: "Kiril ne more zapustiti ruskega ozemlja."

Režiser obtožbe označil za konstrukt
Sam Serebrenikov je obtožbe označil za "absurdne" in že od samega začetka trdi, da so obtožbe proti njemu konstrukt. Po pisanju AFP-ja nekateri primer povezujejo z režiserjevo kritiko do Ruske pravoslavne cerkve, ki ima tesne vezi z rusko vlado. Njegovi podporniki pa pravijo, da je bil kaznovan tudi zaradi svoje podpore pravicam skupnosti LGBT+ in produkcij, ki so kritizirale avtoritarnost in homofobijo ter pogosto vsebovale goloto in nespodobno izražanje.

Odprtje z ruskim režiserjem, zaključek z ukrajinskimi plesalci
Kot je povedal Py, niso oklevali pri tem, da bi uvodni večer v Avignonu ohranili za Serebrenikova, po njegovih besedah "pomembnega umetnika, ki so si ga želeli že dlje časa". Dodal je še, da pošiljajo "jasen znak" s tem, ko nameravajo festival odpreti z ruskim umetnikom, končati pa z ukrajinski plesalci v predstavi, v kateri bosta sodelovala Py in pevka Angelique Kidjo.

Sorodna novica Serebrenikov iz hišnega pripora režiral Nabucca za hamburško operno hišo

Režiserju je bilo sicer januarja letos dovoljeno odpotovati v Hamburg za novo predstavo, ki je priredba kratke zgodbe Antona Čehova. Kot je povedal za AFP, se mu ne sanja, zakaj so mu oblasti dovolile oditi, saj so njegove prejšnje prošnje zavrnile.

Lani se tako ni mogel udeležiti filmskega festivala v Cannesu, kjer se je s filmom Petrovy v grippe (Petrova gripa) potegoval za zlato palmo. Tudi njegov prejšnji film Leto (Poletje) iz leta 2018 je bil nominiran za zlato palmo.