Benjamin Šeško je v 53. minuti izenačil na 2:2, nakar se mreži v Stožicah nista več zatresli. Tekma dveh polčasov: v prvem so prevladovali Srbi, v drugem pa so navdušili Slovenci. Foto: AP
Benjamin Šeško je v 53. minuti izenačil na 2:2, nakar se mreži v Stožicah nista več zatresli. Tekma dveh polčasov: v prvem so prevladovali Srbi, v drugem pa so navdušili Slovenci. Foto: AP

Srbija je pred tednom dni v Beogradu zmagala s 4:1, potem ko je bilo ob polčasu 1:1. Slovenci so nato v četrtek v zgodovinsko neugodnem Oslu na tekmi proti Norveški z veliko boljšim pristopom presenetljivo remizirali (0:0). Po prvem polčasu 4. kroga v Ligi narodov je delovalo, da je bil Oslo zgolj začasen preblisk, a nato so Slovenci z dvema goloma v petih minutah izenačili in na koncu osvojili drugo točko v skupini 4 Lige B, kjer pa ostajajo na zadnjem, četrtem, mestu.

Aleksandar Mitrović proti Sloveniji dokazuje sloves nebeškega skakalca. V minuli klubski sezoni je za Fulham dosegel kar 43 golov na 44 tekmah. V dresu Srbije je 189 cm visoki napadalec iz Smedereva pri 46 golih na 73 tekmah. Foto: EPA
Aleksandar Mitrović proti Sloveniji dokazuje sloves nebeškega skakalca. V minuli klubski sezoni je za Fulham dosegel kar 43 golov na 44 tekmah. V dresu Srbije je 189 cm visoki napadalec iz Smedereva pri 46 golih na 73 tekmah. Foto: EPA

Srbska ofenziva hitro prinesla nov gol z glavo

Že v 6. minuti so Srbi prvič zagrozili po predložku Dušana Tadića na Aleksandra Mitrovića, ki ni najbolj zadel žoge z glavo, tako da je Jan Oblak ubranil prvi strel gostov. A čez dve minuti je bila slovenska obramba na čelu z Oblakom matirana ravno po strelu z glavo. Po levi strani je prodrl Filip Mladenović in oddal oster predložek, na drugi vratnici pa se je prikradel Andrija Živković, ki je pobegnil Gregorju Sikošku in tako silovito zatresel slovensko mrežo, da se je pri tem še poškodoval.

Po pol ure končno prvi pravi slovenski strel

Sledili so novi srbski naleti. V 12. minuti je kapetan Tadić iz prekinitve za malo zgrešil stičišče vratnice in prečke. Prvi pravi slovenski odgovor je prišel v 18. minuti s prodorom Adama Gnezde Čerina, ki je na vrhu 16-m prostora lepo zaposlil slovenskega napadalca, a se je Benjamin Šeško zapletel in ostalo je brez strela. V 23. minuti je Jasmin Kurtić s prostega udarca z nevarnega položaja zadel srbski obrambni zid. V 30. minuti je z razdalje udaril Šeško in izsilil parado srbskega čuvaja mreže Vanja Milinković-Savića.

Mitrović pokazal, kako se zadeva z glavo

Jalov pritisk so Srbi hitro ohladili v 35. minuti. Po prekinitvi in slabo izbiti žogi je Dušan Tadić na levi strani iz igre vrgel Gnezdo Čerina in s predložkom v osrčju kazenskega prostora našel Aleksandra Mitrovića, ki je demonstriral svoj smrtonosni strel z glavo, s katerim serijsko zabija za Fulham v Angliji in za Srbijo v reprezentanci. Peti gol Srbov z glavo proti Oblaku in slovenski obrambi s tremi osrednjimi branilci v tednu dni!

Adam Gnezda Čerin in Benjamin Šeško sta na 13. tekmi za Slovenijo dosegla drugi gol za reprezentanco in poskrbela za ekspresno izenačenje na začetku 2. polčasa. Foto: EPA
Adam Gnezda Čerin in Benjamin Šeško sta na 13. tekmi za Slovenijo dosegla drugi gol za reprezentanco in poskrbela za ekspresno izenačenje na začetku 2. polčasa. Foto: EPA

Tri menjave in sanjsko nadaljevanje

Na bledo igro in zaostanek dveh golov je Boštjan Cesar v navezi z Matjažem Kekom odgovoril s kar tremi menjavami za začetek 2. polčasa. Začelo se je z ostrejšim prekrškom Gnezde Čerina, nato pa je v 48. minuti v napadu žogo sprejel rezervist Andraž Šporar. Napadalec je hitro na beli točki našel ravno Adama Gnezdo Čerina, ki je znižal na 1:2. Glede na razvoj 1. polčasa, sanjski začetek nadaljevanja tekme, ki je prebudil tudi slovenske navijače.

Čez pet minut je bilo že 2:2. Po levi strani sta kombinirala Sikošek in Kurtić, ki je s hitro žogo zaposlil Benjamina Šeška. 19-letnik iz Radeč je z desnico ustavil, z levico pa sprožil za izenačenje. Drugi gol za Slovenijo na 13. tekmi mladega in velikega upa slovenskega nogometa.

Ob koncu brez zmagovitega tretjega gola

Nadaljevali so se hitri slovenski prehodi v napad, do priložnosti sta prišla tako Šeško kot Šporar. Vmes so sicer s streli z razdalje odgovarjali tudi Srbi, a je Oblak lovil žoge.

Z menjavami so gostje ustavili slovenski nalet, počasi so znova prevzeli pobudo, a brez natančnega strela. Več razburjenja so prinesle zadnje minute, kjer ni manjkalo tudi slovenskih poskusov, a na koncu kljub 6-minutnemu sodnikovemu dodatku ni bilo novega prebliska in usodne napake na nobeni strani.

Prerojeni Slovenci v drugem polčasu do druge točke

Jeseni še Norveška in Švedska

Slovenija in Srbija sta se razšli s točko, nogometaše pa zdaj čakajo kratke poletne počitnice, reprezentančna Liga narodov pa se vrne konec septembra. Varovance Matjaža Keka takrat čaka doma tekma z Norveško (24. 9.) in za konec še gostovanje na Švedskem (29. 9.).

Štiri spremembe v primerjavi v tednu dni

Začasni selektor Boštjan Cesar (Matjaž Kek preboleva covid-19) je pred tekmo napovedal napadalnejši pristop. V primerjavi s prvim soočenjem pred tednom dni v Beogradu so v prvi enajsterici Slovenije bile štiri spremembe. Zaradi nabranih kartonov nista smela igrati branilca Petar Stojanovića in Miha Blažič. Brez mesto v začetni postavi sta ostala še Sandi Lovrić in Jon Gorenc Stanković.

Stoženski utrip pred tekmo s Srbijo

Namesto njih so tekmo začeli David Brekalo, Adam Gnezda Čerin, Gregor Sikošek in Žan Celar. V primerjavi s četrtkovo prvo postavo v Oslu je bila ob obeh kaznovanih branilcih edina sprememba, da je po prestani kazni Zajc zamenjal Benjamina Verbiča.

Ob tem se je vrnil sistem s tremi branilci v zadnji vrsti, ki ni bil uspešen ob uvodnih dveh porazih s Švedsko doma in Srbijo v gosteh ter tudi v prvih 45 minutah nedeljske tekme v Stožicah.

Sorodna novica "Piksiju", ki ga tudi Oblak zelo ceni, žal, da bežigrajski stadion propada

Haaland po tekmi posta znova luknjal mrežo

Medtem je na drugi tekmi skupine 4 v Oslu slavila Norveška, ki je s 3:2 premagala sosednjo Švedsko. Blestel je Erling Haaland, ki je zabil prva dva gola, na koncu pa podal še za na koncu odločilni zadetek Alexandra Sorlotha v 77. minuti za 3:1. Švedi so bili dolgo močno podrejeni, z menjavami so se prebudili, znižali prek Emila Forsberga, a drugi gol Viktorja Gyokeresa je prišel prepozno, šele v 95. minuti in časa za izenačenje je gostom zmanjkalo.


Srbija je na tekmah s Slovenijo demonstrirala, kako se izkorišča višino in se s predložki išče strele z glavo. Foto: AP
Srbija je na tekmah s Slovenijo demonstrirala, kako se izkorišča višino in se s predložki išče strele z glavo. Foto: AP

LIGA NARODOV, 4. krog

Liga B, skupina 4:

SLOVENIJA - SRBIJA 2:2 (0:2)
13.782; Gnezda Čerin 48., Šeško 53.; A. Živković 8., A. Mitrović 35.

Slovenija: Oblak; Karničnik, Brekalo (46./Balkovec), Bijol, Mevlja (84./Gorenc Stanković), Gnezda Čerin, Kurtić, Sikošek (78./Verbič), Zajc (46./Črnigoj), Šeško, Celar (46./Šporar).

Srbija: V. Milinković-Savić; Milenković, Veljković, Pavlović, A. Živković (46./Radonjić), Maksimović (85./Račić), Grujić (65./S. Milinković-Savić), Mladenović (56./Jović), Tadić, Lukić (56./Kostić), A. Mitrović.

Sodnik: Maurizio Mariani (Italija)


NORVEŠKA - ŠVEDSKA 3:2 (1:0)
Haaland 10., 54./11-m, Sørloth 77.; Forsberg 62., Gyökeres 95.


Lestvica:                          
NORVEŠKA           4  3 1 0  6:3 10
SRBIJA             4  2 1 1  7:4  7
ŠVEDSKA            4  1 0 3  5:6  3
SLOVENIJA          4  0 2 2  3:8  2

LIGA A, skupina 2

ŠPANIJA - ČEŠKA 2:0 (1:0)
Soler 24., Sarabia 75.

ŠVICA - PORTUGALSKA 1:0 (1:0)
Seferović 1.

Španija 8, Portugalska 7, Češka 4, Švica 3 točke.

LIGA C, skupina 2

SEVERNA IRSKA - CIPER 2:2 (0:1)
McNair 71., Evans 93.; Kakulis 32., 51.

GRČIJA - KOSOVO 2:0 (0:0)
Giakumakis 71., Mantalos 99.

Grčija 12, Kosovo 6, Severna Irska in Ciper po 2.

LIGA C, skupina 4

GRUZIJA - BOLGARIJA 0:0

SEVERNA MAKEDONIJA - GIBRALTAR 4:0 (4:0)
Bardhi 4., Miovski 14., 16., Čurlinov 31.

Gruzija 9, Severna Makedonija 7, Bolgarija 3, Gibraltar 2.

LIGA D, skupina 2

MALTA - SAN MARINO 1:0 (0:0)
Z. Muscat 50.

Estonija in Malta po 6, San Marino brez točke.