Miha Blažič je podrl Erlinga Haalanda in si prislužil rdeči karton v 63. minuti. Foto: EPA
Miha Blažič je podrl Erlinga Haalanda in si prislužil rdeči karton v 63. minuti. Foto: EPA

Slovenska izbrana vrsta na stadionu s pogledom na vrh skakalnice na Holmenkollnu do današnjega večera še ni osvojila niti točke. Na klopi Slovenije je bil Boštjan Cesar, saj je selektor Matjaž Kek okužen z novim koronavirusom in je moral ostati doma.

Jan Oblak je imel veliko dela v drugem polčasu. Znova se je izkazal in ohranil mrežo nedotaknjeno. Foto: EPA
Jan Oblak je imel veliko dela v drugem polčasu. Znova se je izkazal in ohranil mrežo nedotaknjeno. Foto: EPA

Norvežani so vodilna ekipa v skupini, saj so v gosteh premagali tako Srbijo kot Švedsko. Toda slovenska vrsta se je tokrat predstavila v drugačni luči, resda strelsko ni bila uspešna, a borbenosti je bilo tokrat neprimerno več kot v Beogradu pred dnevi, tako da je osvojila želeno točko – prvo na Norveškem in prvo v tej izvedbi Lige narodov.

Slovenci so tekmo začeli z nekaterimi spremembami, v sistemu 4-4-1-1 sta bila v osrčju obrambe David Brekalo in Miha Blažič, na bokih Gregor Sikošek in Žan Karničnik, na sredini Petar Stojanović (na nedeljski tekmi v Stožicah proti Srbiji ga ne bo zaradi kartonov), Adam Gnezda Čerin, Jasmin Kurtič in Benjamin Verbič, v napadu pa Žan Celar in Benjamin Šeško.

Stojanović prejel rumeni karton v 1. minuti
Pristop je bil pravi že od 1. minute. Motivirani Stojanović je že v 50. sekundi prejel rumeni karton – zelo stroga odločitev sodnika Fabia Verissima. V uvodne četrt ure je bila igra enakovredna in brez velikih priložnosti, v 20. minuti je od daleč poskusil Jasmin Kurtić, toda Oerjan Nyland ni imel veliko težav.

Žan Celar je imel najlepšo priložnost za Slovenijo v prvem polčasu. Foto: EPA
Žan Celar je imel najlepšo priložnost za Slovenijo v prvem polčasu. Foto: EPA

Celar zapravil veliko priložnost za vodstvo Slovenije
V 37. minuti je bilo zelo vroče pred norveškimi vrati, ko je Stojanović z desne strani podal pred vrata, Celar je streljal iz bližine, Nyland je žogo odbil, nato pa je Celar žogo z roko potisnil v vratnico.

V 43. minuti je imela Slovenija tudi nekaj sreče, saj je sam proti Oblaku stekel Joshua King, a se zapletel. Isti igralec je le nekaj trenutkov zatem tudi zatresel mrežo z diagonalnim strelom z leve strani z dobrih desetih metrov, a je bil v prepovedanem položaju. Tik pred koncem polčasa pa so trije Slovenci stekli v protinapad proti dvema Norvežanoma, a je na koncu Kurtić preslabo oddal žogo proti Stojanoviću.

Haaland se je prebudil v drugem polčasu
V 47. minuti je prvič na tekmi do strela prišel zvezdnik Erling Haaland, toda trem zadetkom s prvih dveh tekem tokrat ni dodal še četrtega, žogo je z glavo poslal v naročje Jana Oblaka.

Haaland, ki je iz dortmundske Borussie prestopil v Manchester City, je bil zelo nevaren v drugem polčasu. Foto: EPA
Haaland, ki je iz dortmundske Borussie prestopil v Manchester City, je bil zelo nevaren v drugem polčasu. Foto: EPA

Norvežani so precej odločneje krenili v drugi polčas. V 55. minuti je Oblak izjemno posredoval, ko je v zadnjem trenutku vzel žogo Haalandu, takoj zatem pa še dvakrat posredoval. V 58. minuti je pritisk domačih skušal unovčiti Mohamed Elyounoussi, toda zgrešil je cilj, v 61. je Oblak posredoval po strelu z glavo Alexandra Soerlotha.

Blažič izključen, Odegaard v prečko
V 63. minuti je Haaland že krenil sam proti Oblaku, Blažič je sijajnega napadalca podrl kot zadnji igralec in sodnik Verissimo je takoj pokazal rdeči karton. Takoj zatem je s prostega strela z 20 metrov Martin Odegaard zadel prečko.

Norvežani pa so še naprej nizali napade, pritisk se je stopnjeval, toda slovenska obramba je zdržala. V 85. minuti so Slovenci izvedli nevaren napad, toda Domen Črnigoj je žogo z glavo poslal prek vrat.

Gostitelji so po naletu rezervista Martina Milca v kazenskem prostoru v 86. minuti zahtevali najstrožjo kazen, a je niso dobili, Oblak je nato ustavil nov Odegaardov strel, že v sodnikovem dodatku pa je bil dvakrat neuspešen še Haaland.

Celar zapravil najlepšo priložnost za Slovenijo v Oslu
Oblak ponosen, da brani za Slovenijo, čeprav se še ni uvrstil na veliko tekmovanje

Cesar: Tudi selektor Kek ponosen, kako so fantje reagirali
"Lahko rečem, da je bila pozitivna energija in kot sem rekel že na prejšnji novinarski konferenci, so igralci fenomenalno reagirali. Dober prvi polčas smo odigrali, resda smo vedeli, da bodo Norvežani v drugem polčasu šli bolj agresivno in nas bodo pritisnili, toda tudi rdeči karton nas je zaustavil. Sem pa zadovoljen, kako so fantje odigrali. S selektorjem Matjažem Kekom sva se slišala pred in po tekmi, tudi on je ponosen, kako so fantje reagirali. Zame je bila to izjemna izkušnja, so pa fantje pravi obraz pokazali že po tekmi s Srbijo. To je plus, da tako odreagirajo v težkih situacijah. Moramo pa ostati na tleh, to je šele začetek, pripraviti se moramo na naslednjo tekmo," je tekmo ocenil Boštjan Cesar.

Selektor Norveške Staale Solbakken je dodal: "Prvi polčas je bil izenačen, nekaj obdobij je bilo naših, nekaj njihovih. Nikakor pa nismo zmogli dati v drugo prestavo. V drugem polčasu pa smo zaigrali veliko bolje. Zelo sem zadovoljen, bili smo agresivni, imeli številne priložnosti. Običajno bi dosegli par zadetkov, ampak včasih se tako pač zgodi, da ne zadeneš."

Dober prvi polčas v Oslu vodilo za naprej
Luka Jović je poskrbel za veselje Srbov na Friends Areni v Solni. Foto: EPA
Luka Jović je poskrbel za veselje Srbov na Friends Areni v Solni. Foto: EPA

Jović zagotovil Srbiji tri točke
V skupini 4 Lige narodov se bosta za prvo mesto zelo verjetno borili reprezentanci Norveške in Srbije. Po polovici tekmovanja imajo Norvežani sedem točk, Srbi pa šest.

Na Friends Areni v Solni je Švedska izgubila proti Srbiji z 0:1. Odločilni zadetek je v sodnikovem dodatku prvega polčasa dosegel Luka Jović. Švedska ima tri točke, Slovenija pa eno.

Zmagi Portugalske in Španije
V Ligi A je v skupini 2 vodstvo obdržala Portugalska, ki je v derbiju neporaženih reprezentanc premagala Češko z 2:0. Strelca sta bila Joao Cancelo v 33. in Goncalo Guedes v 38. minuti. Uspešna je bila tudi Španija, ki je za svojo prvo zmago v ligi z golom Pabla Sarabie v 13. minuti v gosteh ugnala Švico.


LIGA B, skupina 4, 3. krog:
NORVEŠKA – SLOVENIJA 0:0
18.134 gledalcev
RK: Blažič 63./Slovenija

Norveška: Nyland, Pedersen, Hanche Olsen, Ostigaard, Meling (73./Bjoerkan), Odegaard, Aursnes (46./Thorstvedt), Berge, Elyounoussi (81./Hauge), King (46./Sörloth), Haaland.

Slovenija: Oblak, Brekalo (80./Mevlja), Blažič, Karničnik (80./Milec), Sikošek, Stojanović, Kurtić, Gnezda Čerin, Verbič (66./Bijol), Celar (66./Črnigoj), Šeško (66./Šporar).

Sodnik: Fabio Verissimo (Portugalska)


ŠVEDSKA – SRBIJA 0:1 (0:1)
Jović 45.

Švedska: Olsen, Andersson, Ekdal, Nilsson (41./Kortulus), Augustinsson, Cajuste, Elanga (86./Gyökeres), Svanberg, Olsson (77./Forsberg), Claesson (77./Gudmundsson), Quaison.

Srbija: Dmitrović, Milenković, Veljković, Pavlović (79./Mitrović), Lazović (64./Kostić), Milinković-Savić, Gudelj, Terzić (63./Radonjić), Tadić, Djuričić (70./Račić), Jović (77./Lukić).

Sodnik: Lawrence Visser (Belgija)


4. krog, nedelja ob 18.00:
NORVEŠKA – ŠVEDSKA

Ob 20.45:
SLOVENIJA – SRBIJA


Lestvica:                           
NORVEŠKA           3  2 1 0  3:1  7 
SRBIJA             3  2 0 1  5:2  6 
ŠVEDSKA            3  1 0 2  3:3  3 
SLOVENIJA          3  0 1 2  1:6  1 

LIGA A, skupina 2, 3. krog:
PORTUGALSKA – ČEŠKA 2:0 (2:0)
Cancelo 33., Guedes 38.

ŠVICA – ŠPANIJA 0:1 (0:1)
Sarabia 13.

Vrstni red: Portugalska 7, Španija 5, Češka 4, Švica brez točke.


LIGA C, skupina 2, 3. krog:
GRČIJA – CIPER 3:0 (2:0)
Bakasetas 8., Pavlidis 20., Limnios 48.

KOSOVO – SEVERNA IRSKA 3:2 (2:1)
Muriqi 9./11-m, 52., Bytyqi 19.; Lavery 45., Ballard 83.

Vrstni red: Grčija 9, Kosovo 6, Severna Irska in Ciper po 1.


LIGA C, skupina 4, 3. krog:
GIBRALTAR – BOLGARIJA 1:1 (0:1)
Walker 61./11-m; Minchev 45.

SEVERNA MAKEDONIJA – GRUZIJA 0:3 (0:0)
Zivzivadze 52., Kvaratšhelia 62., Kiteišvili 84.

Vrstni red: Gruzija 9, Severna Makedonija 4, Bolgarija 2, Gibraltar 1.


LIGA D, skupina 2, 3. krog:
MALTA – ESTONIJA 1:2 (0:1)
Hein 56./ag; Vasiljev 21., Anier 94.
Teuma (Malta) je v 15. minuti zapravil 11-m.

Vrstni red: Estonija 6, Malta po 3, San Marino brez točke.