Po objavi odločitve so se protestniki zbrali tudi pred poslopjem vrhovnega sodišča. Foto: EPA
Po objavi odločitve so se protestniki zbrali tudi pred poslopjem vrhovnega sodišča. Foto: EPA

V polovici držav po ZDA naj bi po razsodbi vrhovnega sodišča uvedli nove omejitve ali prepovedi splava. V 13 državah so splav nemudoma prepovedali, poroča BBC.

Razsodba, ki je razveljavila 49 let staro odločitev sodišča v primeru Roe proti Wade, je sprožila množične proteste po ZDA. V Phoenixu v Arizoni je policija s solzivcem preganjala protestnike pred kongresom, v Los Angelesu v Kaliforniji so protestniki na kratko blokirali promet na avtocesti.

Zapirajo pa se že klinike, kjer izvajajo splave. V Little Rocku v Arkansasu so vrata klinike za bolnike zaprli takoj, ko je bila razsodba sodišča objavljena na spletu. Ženske so jokale, ko jih je osebje klicalo, da jih obvesti o preklicu njihovega posega.

Pred kliniko so medtem proslavljali nasprotniki pravice žensk do nadzora nad lastnim telesom. Opozarjali so ljudi, ki so parkirali pred kliniko in še niso slišali za razsodbo vrhovnega sodišča. "Predlagam, da se obrnete in zapustite ta kraj greha, ta kraj neenakosti, ta zlobni kraj," je dejal eden od protestnikov proti splavu.

Leta je 1973 je vrhovno sodišče ZDA v primeru Roe proti Wadu razsodilo, da imajo ženske pravico do splava v prvih treh mesecih nosečnosti, v drugem in tretjem trimesečju pa je omogočil omejitve in prepoved splava.

Zdaj je sodišče z razveljavitvijo lastne odločitve, stare 49 let, posameznim zveznim državam omogočilo tudi prepoved splava pred 12. tednom nosečnosti.

Številne države imajo zakone, ki so bili že sprejeti in začnejo veljati z razveljavitvijo odločitve v primeru Roe proti Wade. Druge države imajo shranjene zakone glede splava iz obdobja pred letom 1973, ki bi lahko spet začeli veljati.

Kliniko so nemudoma zaprli tudi v New Orleansu v Louisiani, in sicer eno od le treh ponudnikov splava v državi. Ena od prostovoljk je za BBC dejala, da bodo imele premožne ženske še naprej dostop do splava, in sicer v drugih državah, revne ženske pa bodo prisiljene v nezakonite posege.

Glede na raziskavo zdravstvene organizacije Načrtovano starševstvo (Planned Parenthood), ki izvaja splave, bo zaradi razsodbe dostop do tega posega izgubilo okoli 36 milijonov Američank v rodni dobi.

Večina Američanov podpira pravico do splava

Po nedavnih podatkih agencije za raziskave javnega mnenja Pew 61 odstotkov odraslih v ZDA meni, da bi moral biti splav zakonit v vseh ali večini primerov, 37 odstotkov pa jih meni, da bi moral biti vedno ali večinoma nezakonit.

Medtem ko se v nekaterih državah zapirajo klinike za splave, pa guvernerji Kalifornije, Washingtona in Oregona na zahodni obali ZDA obljubljajo zaščito za bolnike, ki prihajajo tja iz drugih držav opravit splav.

V drugih državah, kjer je javno mnenje glede splava bolj deljeno, kot so Pensilvanija, Michigan in Wisconsin, bi se lahko o zakonitosti splava odločalo na vsakokratnih volitvah. Ponekod bi se lahko začeli pravni postopki o tem, ali lahko posameznica opravi splav v drugi državi oziroma ali lahko nabavi ustrezna zdravila po pošti.

Predsednik Joe Biden je za odločitev vrhovnega sodišča dejal, da gre za "uresničitev ekstremne ideologije in tragično napako". Razsodba bo ogrozila zdravje in življenja žensk, je dejal.

Kot je še sporočil predsednik, bo še naprej iskal "rešitve". Njegova tiskovna predstavnica Karine Jean-Pierre je dejala, da pričakuje sodna izpodbijanja v državah, kjer bi uvedli omejevanje odhodov na umetno prekinitev nosečnosti v druge države.

Razveljavitev odločitve iz leta 1973, ki je ženskam po ZDA zagotovila ustavno pravico do splava, je povzročila skrbi, da bo sodišče odvzelo tudi nekatere druge pravice, priznane v preteklosti.

Sodnik Clarence Thomas je namreč v svojem pritrdilnem mnenju zapisal, da bi moralo sodišče na novo odločati o že sprejetih odločitvah, ki se nanašajo na pravico do kontracepcije, istospolne odnose in istospolne poroke.

Bachelet: Gre za velik udarec

Visoka komisarka ZN-a za človekove pravice Michelle Bachelet je izrazila prepričanje, da odločitev sodišča predstavlja velik korak nazaj po 50 letih zaščite spolnega in reproduktivnega zdravja. "Gre za velik udarec človekovim pravicam žensk in spolni enakopravnosti," je sporočila.

Generalni direktor Svetovne zdravstvene organizacije Tedros Adhanon Ghebreyesus je izrazil globoko razočaranje, ker meni, da morajo biti pravice žensk vedno zaščitene, in je pričakoval, da bodo ZDA to storile.

Guverner Floride Ron DeSantis, ki se bo potegoval za republikansko predsedniško nominacijo leta 2024, pa je sporočil, da je vrhovno sodišče ZDA odgovorilo na molitve milijonov Američanov.

Nasprotno meni guvernerka New Yorka Kathy Hochul. "Vrhovno sodišče ZDA je zanemarilo interes in življenja milijonov Američanov in jim odvzelo pravice. Dostop do splava je temeljna človekova pravica in bo ostala varna, dostopna ter zakonita v New Yorku," je dejala.

"Še naprej se bom borila kot hudič za dostop do splava," je sporočila guvernerka Michigana Gretchen Whitmer.

Nekdanji podpredsednik ZDA Mike Pence pa je pozval k nacionalni prepovedi splava.

Protesti v ZDA zaradi odločitve vrhovnega sodišča glede splava