Tanker Suez pri terminalu Kozmino v zalivu Nahodka na skrajnem vzhodu Rusije. Foto: Reuters
Tanker Suez pri terminalu Kozmino v zalivu Nahodka na skrajnem vzhodu Rusije. Foto: Reuters

Skupina sedmih največjih gospodarstev G7, Avstralija in Evropska unija so na začetku decembra sprejele cenovno kapico in ceno ruske nafte omejile na 60 dolarjev na 159-litrski sod. Cenovna kapica velja za rusko nafto, ki jo ta po morju izvaža v tretje države. Za nafto, dobavljeno po naftovodih, velja izjema.

Rusija je zdaj prepovedala izvoz nafte v države, ki so uvedle kapico. "Dobave ruske nafte in naftnih derivatov tujim subjektom in posameznikom so prepovedane, če je v pogodbah za te dobave neposredno ali posredno predvidena uporaba mehanizma za določanje najvišje cene," so ruske oblasti zapisale v odloku.

Prepoved izvoza surove nafte bo začela veljati 1. februarja in bo veljala do 1. julija prihodnje leto, medtem ko bo datum prepovedi izvoza naftnih derivatov ruska vlada še določila. Odlok vsebuje tudi klavzulo, po kateri lahko predsednik Putin v "posebnih primerih" razveljavi prepoved.

Sorodna novica Rusija napoveduje zmanjšano proizvodnjo nafte

Rusija je v odloku še zapisala, da gre za odgovor na "neprijazna in z mednarodnim pravom nasprotna dejanja ZDA ter tujih držav in mednarodnih organizacij, ki se jim pridružujejo".

Minister: Ruski proračunski primanjkljaj se lahko poveča

Zahodne države so cenovno kapico za rusko nafto – ukrep, kakršnega ni bilo niti med hladno vojno – napovedale s ciljem oslabiti rusko gospodarstvo zaradi vojne v Ukrajini.

Ruski finančni minister Anton Siluanov je sicer ocenil, da bi ruski proračunski primanjkljaj lahko bil večji od načrtovanih dveh odstotkov BDP-ja leta 2023, saj bo cenovna kapica zmanjšala prihodke od ruskega izvoza nafte.

Nekateri analitiki po navedbah Reutersa sicer napovedujejo, da omejitev cen ne bo imela takojšnjega učinka na ruske prihodke od nafte.

EU se bo odrekla ruski nafti

Članice Unije so se sicer junija dogovorile o svežnju sankcij, ki prepoveduje kupovanje, uvoz in transfer surove nafte in določenih naftnih derivatov iz Rusije v EU. Dogovorile so se, da bo prehodno obdobje za ustavitev uvoza surove nafte trajalo šest mesecev, tako da je embargo začel veljati 5. decembra. Za naftne derivate bo medtem v veljavi čez dva meseca.

Podjetja iz EU-ja po izteku prehodnega obdobja ne smejo zagotavljati zavarovanj ali financiranja pomorskega transporta ruske nafte v tretje države. S tem se želi Rusiji otežiti nadaljevanje izvoza nafte v druge države po svetu, saj so evropska podjetja pomembni ponudniki tovrstnih finančnih storitev.