Ministrica za kulturo Asta Vrečko. Foto: BoBo
Ministrica za kulturo Asta Vrečko. Foto: BoBo

Ministrstvo je v sporočilu za javnost spomnilo, da je nadzorni svet Radiotelevizije Slovenija (RTV SLO) na seji 27. julija lani odobril prodajo delnic Eutelsat v vrednosti 1,8 milijona evrov za izplačilo odpravnin zaradi redne odpovedi pogodb iz poslovnih razlogov, vendar pa prodaje v letu 2022 ni bilo, saj delnica ni dosegla cene 9,95 evra, ki jo je kot najnižjo prodajno ceno določil nadzorni svet.

Na seji 29. marca letos pa so nadzorniki sprejeli sklep, da soglašajo z začetkom postopka prodaje 617.000 delnic Eutelsat Communications za financiranje razvojnih projektov namensko za odpravnine ob odpovedi iz poslovnih razlogov, kot je to predvideno v finančnem načrtu za leto 2023.

"Obe navedeni odločitvi sta v nasprotju z določili meril za koriščenje sredstev, prejetih iz kupnine za delnice Eutelsat in drugih prihodkov iz tega naslova, ki natančno urejajo pogoje in postopke odobritve porabe sredstev, pridobljenih s prodajo finančnih naložb, kamor spadajo tudi omenjene delnice Eutelsat Communications," pa ob tem ocenjuje ministrstvo za kulturo.

Kot so zapisali, so sredstva iz prodaje finančnih naložb "enkraten in količinsko omejen finančni vir javnega zavoda", zaradi česar velja temeljno načelo, da se jih namenja le projektom, ki javnemu zavodu zagotavljajo razvoj ali imajo trajno vrednost, skladno z njegovim poslanstvom.

Foto: BoBo
Foto: BoBo

Ministrstvo: Denar ne sme biti porabljen za odpravnine

Merila tako določajo, da je sredstva od prodaje finančnih naložb dopustno nameniti za tehnično-tehnološki razvoj (denimo za nakup tehnološke opreme, za informacijsko podporo in podobno), za razvoj lastnih programskih vsebin na področjih slovenske kulturne, zgodovinske ter naravne dediščine, ekologije, rekreacije, gospodarstva, vzgoje, izobraževanja, znanosti, informiranja in razvedrila, spodbujanje ustvarjanja na področju slovenske kulture, znanosti in posebnih dosežkov ter za dokumentiranje in predstavljanje slovenskih krajev, narave, ljudi in njihovih navad.

"Ker je bila v finančnem načrtu predvidena prodaja delnic po ceni 9,95 evra za delnico, povprečna tržna cena v letošnjem letu pa je 6,2 evra za delnico, bodo ob prodaji 512.000 delnic realizirani tudi nižji prihodki v višini 1,9 milijona evrov," so opozorili na ministrstvu.

Prav tako je po njihovih besedah "povsem jasno, da 'odpravnin ob odpovedi iz poslovnih razlogov' nikakor ni mogoče šteti med zgoraj navedena razvojna področja oziroma da odpovedi iz poslovnih razlogov ni mogoče šteti med projekte, ki javnemu zavodu zagotavljajo razvoj ali imajo zanj trajno vrednost, skladno z njegovim poslanstvom".

"Za nenamensko prodajo delnic in nižjo realizacijo prihodkov, kot so bili načrtovani v finančnem načrtu, odgovornost nosita v. d. generalnega direktorja RTV Slovenija Andrej Grah Whatmough in nadzorni svet RTV Slovenija," so sklenili na ministrstvu.

Nekdanji generalni direktor RTV Slovenija in zdajšnji direktor STA-ja Igor Kadunc. Foto: BoBo
Nekdanji generalni direktor RTV Slovenija in zdajšnji direktor STA-ja Igor Kadunc. Foto: BoBo

Kadunc: Nadzorniki so škodovali interesom zavoda

Vrednost delnic podjetja Eutelsat, ki trži satelitsko tehnologijo za prenos televizijskih signalov, v zadnjih letih sicer nenehno pada. S prodajo delnic usiha vir dodatnih prihodkov, s katerimi je RTV Slovenija kar dve desetletji financirala investicije, v zadnjih letih pa tudi krpala finančne luknje, je glede prodaje delnic poročal časopis Dnevnik.

Igor Kadunc, ki je bil kot finančni direktor pred več kot dvema desetletjema pobudnik ugodnega nakupa delnic Eutelsat, je po poročanju Dnevnika zaradi dogajanja na RTV Slovenija ogorčen. Sam je namreč nadzorni svet že leta 2019 opozarjal, da je treba delnice zaradi padanja vrednosti odprodati čim prej. Tedaj je bila po Kadunčevih besedah vrednost delnice še skoraj 16 evrov. "Vendar so moj predlog na nadzornem svetu novembra 2019 zavrnili," je povedal Kadunc. Predsednik nadzornega sveta je bil tedaj Andrej Grah Whatmough. Kadunc, ki je danes direktor Slovenske tiskovne agencije, je po poročanju časopisa prepričan, da so nadzorniki z omejevanjem prodaje v preteklosti škodili interesom javnega zavoda.