V. d. generalnega direktorja RTV Slovenija Andrej Grah Whatmough se je na novinarski konferenci v uvodu odzval na besede vodje poslanske skupine Gibanja Svoboda Boruta Sajovica, ki je dejal, da "nekompetentno vodstvo RTV Slovenija javni zavod pelje v stečaj in grški scenarij"

"Rad bi vam zagotovil, da RTV Slovenija ne grozita ne stečaj ne grški scenarij – za zdaj," je dejal Grah Whatmough. "Zakaj za zadaj? V dveh letih mandata sem skupaj s svojo ekipo uspel z ukrepi za finančno stabilizacijo te hiše, z ugotavljanjem tehnoloških viškov smo ustvarili v teh dveh letih za 5 milijonov letnih prihrankov na stroških dela, kar še ni uspelo nobenemu vodstvu do zdaj," je dejal in dodal, da je tudi to prispevalo k temu, da je javni zavod lani prvič po letu 2016 posloval brez izgube.

"Tudi letos poslujemo skladno s planom, oziroma celo nekoliko bolje. Glede likvidnostnega položaja pa vam povem, da smo imeli danes, dan po plačilu vseh plač zaposlenih javnega zavoda na računu še vedno tri milijone evrov," je dejal. Poudaril je tudi, da RTV letos ni zadolžen in trenutno to tudi ni v načrtu.

V. d. generalnega direktorja RTV Slovenija Andrej Grah Whatmough Foto: BoBo
V. d. generalnega direktorja RTV Slovenija Andrej Grah Whatmough Foto: BoBo

"Prihodnje leto pa je naše poslovanje tudi v rokah vlade oziroma predstavnika ustanovitelja. In ta bo odgovorna, če bo temu javnemu zavodu v prihodnosti grozil stečaj ali grški scenarij," je dejal v. d. generalnega direktorja in opozoril, da se "vlada ne odziva na številne pozive k zagotovitvi stabilnega financiranja RTV Slovenija".

Ob tem je dodal, da se sicer tudi prejšnje vlade na podoben način niso odzivale na pozive njegovih predhodnikov. "Vlada je tista, ki še vedno ni realizirala stavkovnega sporazuma iz leta 2018 – ni RTV-ju nadomestila dviga stroškov dela, čeprav se je k temu zavezala," je dejal Grah Whatmough. Dodal je, da tudi ni prišlo do nobene kompenzacije zaradi letošnjega dviga stroškov dela. "Z vlado tudi ni dialoga glede ostalih stroškov, fiksnih in variabilnih, ki naraščajo v skladu z inflacijo," je dejal ter ob tem opozoril tudi na visoke energetske stroške.

"Ker vlada kljub številnim pozivom, tudi mojega predhodnika, ni pristopila k realizaciji zaveze iz stavkovnega sporazuma leta 2018, ki je bil sklenjen s sindikati javnega sektorja, smo sprejeli odločitev skupaj z vsemi tremi reprezentativnimi sindikati RTV Slovenija, da vložimo tožbo in od ustanovitelja zahtevamo povrnitev stroškov iz naslova višjih stroškov dela," je dejal Grah Whatmough in sporočil, da je bila tožba v višini nekaj manj kot 24 milijonov evrov vložena v ponedeljek.

Prošnja za srečanje s predsednico Evropske komisije

V. d. generalnega direktorja RTV Slovenija Andrej Grah Whatmough je spregovoril tudi o javno objavljenem pismu, ki ga je v nedeljo zvečer naslovil tako na Evropsko komisijo in tudi na širšo javnost. V njem je izrazil željo po srečanju s predsednico Evropske komisije Ursulo von der Leyen in podpredsednico Evropske komisije Vero Jourovo.

Kot je dejal na novinarski konferenci, je Komisijo obvestil o aktualnem dogajanju na RTV Slovenija, predvsem zaradi "vse večjih in vse bolj grobih pritiskov, ki smo jih na RTV Slovenija deležni predvsem s strani najvišjih predstavnikov izvršne in zakonodajne veje oblasti".
"Eno leto smo bili glede tega tiho, ampak po moji oceni je stvar dosegla vrelišče," je dejal Grah Whatmough in opozoril, da vidni predstavniki oblasti z izjavami vršijo pritisk tudi na ustavno sodišče glede zadržanja dela novele zakona o RTV Slovenija. "Zadnja dejanja kažejo, da je v Sloveniji ogrožena pravna država," je ocenil Grah Whatmough.

Sorodna novica Vodstvo RTV Slovenija na Evropsko komisijo naslovilo prošnjo za srečanje

Kot je v pismu opozoril Grah Whatmough je vodstvo RTV-ja od prvega dne mandata vlade "deležno jasnih političnih pritiskov, ki jih vladajoči brez zadržkov izražajo v svojih izjavah". Ob tem je omenil izjavi ministrice za kulturo Aste Vrečko, da je vodstvo RTV Slovenija treba zamenjati, in premierja Roberta Goloba, da iščejo luknje v zakonu za čimprejšnjo menjavo vodilnih v javnem zavodu.

Ob tem je Grah Whatmough opozoril tudi na "javno blatenje in politični pritisk vladajočih na najvišji organ sodne veje oblasti, to je ustavno sodišče", ki ima v ustavni presoji novelo zakona o RTV Slovenija in je sprejelo sklep o zadržanju dela zakona vse do končne odločitve.

"Kot vodstvo RTV Slovenija si želimo, da bi lahko javni medijski servis po letih vplivanja in mešetarjenja politike zadihal svobodno in neodvisno. Ob tem ne dvomimo, da je ta cilj lažje dosegljiv tudi ob pomoči in podpori Evropske unije, v kateri je medijska svoboda visoko na lestvici evropskih vrednot," je še zapisal.

Grah Whatmough: Izpolnjujem enake pogoje kot vsi moji predhodniki

Pod tretjo točko je Grah Whatmough na novinarski konferenci govoril še sodbah o svojem nezakonitem imenovanju na mesto generalnega direktorja in nezakoniti razrešitvi direktorice Televizije Slovenija Natalije Gorščak. "Čeprav se z vsebino sodb na RTV Slovenija ne strinjamo, sta obe realizirani in pravnomočni. Pred časom smo na vrhovno sodišče vložili predlog za revizijo, ker menimo, da obe sodbi odpirata kar nekaj pravnih vprašanj," je dejal.

Sorodna novica Ministrica Vrečko: Postopki za razrešitev programskih svetnikov bodo izvedeni v okviru pravne države

Glede sodbe v zadevi imenovanja leta 2021 je Grah Whatmough dejal, da se je v razpisni dokumentaciji, objavljeni decembra 2020, znašel pogoj triletnih izkušenj z vodenjem velikih sistemov, ki ga po njegovih besedah ni v statutu in ki prej nikoli ni bil vključen v razpis za delovno mesto generalnega direktorja. "Za ta pogoj je sodišče pravnomočno presodilo, da ga ne izpolnjujem, čeprav je prvostopenjsko sodišče razsodilo drugače," je spomnil. Dodal je, da izpolnjuje enake pogoje kot vsi pred njim imenovani generalni direktorji RTV Slovenija.

Glede razrešitve direktorice Televizije Slovenija Natalije Gorščak pa je dejal, da delovno in socialno sodišče ni sledilo predlogu za začasno zadržanje odločitve, "kar kaže na to, da je bil formalno postopek izpeljan korektno in pravilno". "Zdaj pa je sodišče pravnomočno ugotovilo vsebinske pomanjkljivosti postopka, zlasti glede utemeljenosti vseh treh razrešitvenih razlogov. Moram poudariti, da kljub temu, da sodbo obžalujem, si težko predstavljam delo z direktorico Televizije, ki ne upošteva pomembnih elementarnih navodil generalnega direktorja," je dodal. "Direktorica Televizije ni bila razrešena zaradi slabe gledanosti, temveč tudi zaradi neukrepanja ob slabi gledanosti. Ker ni izvršila navodila po pripravi načrta za dvig gledanosti, pred tem pa tudi ni sprejela mojih predlogov glede programske sheme," je še dodal Grah Whatmough.

Zahtevi za revizijo sodb zavrnjeni, sodbi pravnomočni

Sodba višjega sodišča, ki je ugotovilo, da je bilo prvo imenovanje Andreja Graha Whatmougha na položaj generalnega direktorja Radiotelevizije Slovenija nezakonito, je dokončna. Prav tako tudi odločitev o nezakoniti razrešitvi Natalije Gorščak z mesta direktorice Televizije. Vrhovno sodišče je namreč v obeh zadevah zavrnilo zahtevo za revizijo, je poročal Radio Slovenija.

Koalicija predlaga razrešitev devetih programskih svetnikov RTV-ja

V koalicijskih strankah so medtem prepričani, da so odločitve sodišča o nezakonitem imenovanju generalnega direktorja RTV-ja Andreja Graha Whatmougha in nezakoniti razrešitvi nekdanje direktorice Televizije Slovenija zadostna podlaga za razrešitev devetih članov programskega sveta RTV-ja. To je edina smiselna poteza za ohranitev javnega servisa, ocenjujejo.

Sorodna novica Koalicija za razrešitev devetih programskih svetnikov RTV-ja, v opoziciji ogorčeni

V delovnem gradivu mandatno-volilne komisije DZ-ja, ki ga je pripravila njena predsednica Janja Sluga (Svoboda), so tako predlogi za razrešitev devetih članov programskega sveta RTV Slovenija, in sicer Slavka Kmetiča, Alojzija Bogataja, Leona Oblaka, Ivana Štuheca, Žige Kušarja, Alenke Gotar, Andreja Prebila, Jelke Stergel in Roka Hodeja.

Omenjenim članom se očita, da so glasovali za nezakonit sklep o imenovanju generalnega direktorja RTV Slovenija Andreja Graha Whatmougha januarja 2021 in nato njegovo vnovično imenovanje marca 2022. V predlogu sklepa članom očitajo tudi opustitev dolžnosti za odpravo nezakonitosti pri razrešitvi direktorice TV Slovenija Natalije Gorščak, saj niso glasovali ali predlagali kakšnega ukrepa za odpravo nezakonitosti. Med očitki programskim svetnikom je tudi neukrepanje ob "nezakonitem imenovanju odgovorne urednice informativnega programa", saj da je bila imenovana brez soglasja programskega sveta in podpore delavcev.

Predsednik SDS-a Janez Janša je ob tem na Twitterju zapisal, da je to, če bo mandatno-volilna komisija potrdila predloge sklepov za razrešitev članov programskega sveta RTV Slovenija, zadosten razlog za ustavno obtožbo.

Vodstvo RTV Slovenija v tožbo