Ministrica za kulturo Asta Vrečko (Levica). Foto: BoBo
Ministrica za kulturo Asta Vrečko (Levica). Foto: BoBo

Na kritike opozicije in predsednika programskega sveta Radiotelevizije Slovenija (RTVS) Petra Gregorčiča, da bi bila razrešitev devetih programskih svetnikov nezakonita, je ministrica za kulturo Asta Vrečko odgovorila: "Sama osebno in koalicija verjamemo in stojimo za pravno državo in vsemi postopki, ki jih ta dopušča." je Vrečko odgovorila. Koalicija se je za ukrepanje odločila zaradi dveh pravnomočnih sodb v zvezi z RTV Slovenija ter tudi drugih očitkov zaposlenih glede odnosov in dogajanja v javnem mediju, je pojasnila ministrica.

Sorodna novica Vodstvo RTV Slovenija s tožbo od vlade zahteva povrnitev višjih stroškov dela

Glasovanje za nezakonit sklep o imenovanju
Spomnimo, iz obrazložitve predlogov za obravnavo na mandatno-volilni komisiji izhaja očitek devetim svetnikom, da so januarja 2021 glasovali za nezakonit sklep o imenovanju generalnega direktorja RTVS Andreja Graha Whatmougha in nato njegovo ponovno imenovanje marca lani. Na deveterico svetnikov leti tudi očitek opustitve dolžnosti za odpravo nezakonitosti pri razrešitvi direktorice Televizije Slovenija (TVS) Natalije Gorščak, saj niso glasovali ali predlagali nobenega ukrepa za odpravo nezakonitosti.

V odzivu na pismo v. d. generalnega direktorja RTV Slovenija predsednici Evropske komisije Ursuli von der Leyen in podpredsednici Veri Jourovi je ministrica dejala, da je problematika RTV SLO "nam vsem znana, poznajo pa jo tudi širše". Grah Whatmough je v nedeljo v pismu predsednico in podpredsednico komisije zaprosil za srečanje, na katerem bi jima pojasnil dogajanje na RTV SLO, premierju Robertu Golobu in ministrici Vrečko pa v njem očita politične pritiske.

Vrečko: Potrebujemo neodvisen javni medij
Kot je še pojasnila ministrica, so se za ukrepanje odločili tudi zato, ker potrebujemo neodvisen javni medij. Novinarji in drugi zaposleni že več kot leto dni stavkajo, odnosi znotraj hiše so resnično zaostreni, je dejala. Ker je bila zakonodaja zastarela, je koalicija takoj sprejela nov zakon, ki umika strankarsko politiko iz vodenja in upravljanja javnega medija.

Sprejemanje evropskega akta o svobodi medijev
Slovenija se za neodvisnost javnih medijev, uredništev in novinarjev zavzema tudi pri sprejemanju evropskega akta o svobodi medijev, ki ga danes v Bruslju obravnavajo EU-ministri za kulturo. Po besedah ministrice Vrečko pa akt naslavlja tudi vprašanja koncentracije medijev in oglaševanja, torej vseh perečih vprašanj, s katerimi se spopada Slovenija in tudi druge članice. "Zato se nam zdi zelo pomembno in smo v teh pogovorih zelo aktivni, kajti prav je, da sprejmemo en takšen akt, ki bo vse te ukrepe naslavljal in jih tudi naslavljal v skladu s sodobnimi smernicami znotraj medijev," je dejala ministrica.

Vprašanje neodvisnosti upravnih odborov javnih medijev
Po navedbah virov pri EU-ju je prav neodvisnost upravnih odborov javnih medijev ena od glavnih spornih točk v pogovorih med državami članicami o predlogu akta. Med spornimi točkami sta še uporaba vohunske opreme za sledenje novinarjem in pravila za velike spletne platforme glede umikanja vsebin. Kot so še sporočili omenjeni viri, je cilj sprejetje izhodišč za pogajanja z Evropskim parlamentom do junija.