V primerjavi s prvim seznamom za kvalifikacije ni Oblaka in Andresa Vombergerja, so pa zdaj vpoklicani vratar Aljaž Ivačič, bočni branilec Erik Janža in napadalec Jan Mlakar. Foto: Reuters
V primerjavi s prvim seznamom za kvalifikacije ni Oblaka in Andresa Vombergerja, so pa zdaj vpoklicani vratar Aljaž Ivačič, bočni branilec Erik Janža in napadalec Jan Mlakar. Foto: Reuters

"Na seznamu ni dozdajšnjega kapetana Jana Oblaka, ki mu želim čim hitrejše okrevanje. V življenju ni vse idealno, a imam popolno zaupanje v vse, ki so na reprezentančnem spisku," je junijski izbor pokomentiral selektor Matjaž Kek.

Samo še 500 vstopnic za Dansko!

NZS je ob novinarski konferenci selektorja sporočil, da je za kvalifikacijsko tekmo z Dansko v ponedeljek, 19. junija, ob 20.45 v Stožicah v Ljubljani na voljo zgolj še petsto vstopnic, kar napoveduje, da bo druga domača tekma v boju za Euro 2024 razprodana.

"Kvalifikacije so še dolge, igrajo se še septembra, oktobra in novembra. Narava Oblakove poškodbe je takšna, da upam, da jo čim prej pozdravi in pride v normalen trening ter začne braniti v klubu. Komunikacija z Atleticom iz Madrida je bila na najvišji ravni, hitro je bilo jasno, da ne bo šlo," je selektor še pojasnil, da bo kapetan nadaljeval rehabilitacijo v Madridu, a v pomembnih trenutkih bo znova z reprezentanco, kar pomeni, da se bo ob vrnitvi v domovino ustavil na Brdu in bo prisoten na domači tekmi z Dansko.

"Naredili smo kontrolno magnetno resonanco na podlagi podatkov iz Salzburga. Poškodba je! Poškodba je takšna, da je treba biti previden. Naša zdravniška služba bo naredila vse, da bo Beni nared za tekmo oziroma obe tekmi. Zagotovo bo imel nekaj prilagojenih treningov, vsaj ta teden. A ko vidiš njegovo željo, kako je zabijal na treningu, ga moraš bremzati.

Kek o poškodbi Benjamina Šeška

Tokrat zgolj moralna podpora

Kapetan in prvi vratar Slovenije se namreč že celotno sezono ukvarja z bolečinami v vratu, ki izvirajo iz zgornjega dela hrbtenice. Zaradi stopnjevanja bolečin Jan Oblak od 23. aprila dalje ni več branil za madridski Atletico, terapija s fizioterapijo pa ni prinesla zadostnega napredka, da bi Škofjeločan lahko branil slovensko mrežo na junijskih tekmah kvalifikacij za naslednje evropsko prvenstvo.

Sam Oblak ima za vrnitev v Slovenijo ob nadaljnji rehabilitaciji še dodaten motiv – njegova sestra Teja Oblak je namreč kapetanka košarkarske reprezentance Slovenije, ki bo prihodnji teden začela evropsko prvenstvo na domačih tleh.

"Od najmlajšega Šeška do najizkušenejšega Kurtića ... Ve se, kdo je najglasnejši v slačilnici, kdo najlepše poje, kdo ima kaj povedati ob večerji, kdo izbira glasbo v avtobusu. Dolgo smo že skupaj, ni veliko novih obrazov. Vrstni red in hierarhija sta vzpostavljena," Mariborčan skladno s svojo tradicijo ni razkril, kdo bo nosil kapetanski trak, ne tega, kdo bo branil proti Fincem in Dancem.

Vendar če se bo Kek držal lastne tradicije in ne bo presenečenj: v vratih bo dolgoletni drugi vratar Vid Belec, kapetanski trak pa bo šel Jasminu Kurtiću, najstarejšemu reprezentantu z največ zbranimi nastopi.

Brez Oblaka, a zagrizeno v junijski kvalifikacijski tekmi
V soboto popoldne bodo reprezentanti prosti in si ne bodo skupaj pogledali finala Lige prvakov, za katerega si Kek želi predvsem, da bo postregel z boljšim nogometom kot finale Evropske lige. Foto: www.alesfevzer.com
V soboto popoldne bodo reprezentanti prosti in si ne bodo skupaj pogledali finala Lige prvakov, za katerega si Kek želi predvsem, da bo postregel z boljšim nogometom kot finale Evropske lige. Foto: www.alesfevzer.com

Proti severnjakom po nove točke

Marca je Slovenija prvič v svoji kvalifikacijski zgodovini začela boj za veliko prvenstvo z dvema zmagama. Po uspehu v Kazahstanu in doma proti San Marinu imajo izbranci Matjaža Keka izredno izhodišče, da na Finskem in proti Danski naredijo naslednja dva koraka proti Nemčiji 2024. "Ogromen izziv. Prvorangirani in favoritinji skupine, a napovedi so, da se rušijo," je Kek podal mnenje o junijskih tekmecih Slovenije.

"Vsaka tekma je zgodba zase. Nov izziv in navsezadnje točke. Finska je z dvema domačima tekmama v juniju navidezno v prednosti. Če bomo pravi, dovolj bojeviti, hrabri in odločni s Finci in tri dni pozneje z Danci, bomo prišli do novih točk. Zanimanje je veliko, že tukaj na Brdu je polno novinarjev. Vstopnice se dobro prodajajo, tekma v Helsinkih je razprodana, podobno bo najbrž v Ljubljani."

V reprezentanci znova Ivačič, Janža in Mlakar

Kek je potrdil, da ni razmišljal, ali bi klical Samirja Handanovića v Inter. "To je popolnoma moja odločitev." Oblaka kot tretji vratar menja Aljaž Ivačič, ki brani za Portland v Ligi MLS. Ob tem sta še dve menjavi: v reprezentanco se je vrnil bočni branilec Erik Janža (Gornik Zabrze/Poljska), v napadu pa je namesto Andresa Vombergarja (San Lorenzo) tokrat Jan Mlakar (Hajduk).

"Nekaj težav smo imeli, ker na drugi strani oceana potekajo prvenstva. S klubom vratarja Ivačiča smo dosegli dogovor, da je lahko prišel prej v reprezentanco, kar je pomembno tudi zaradi časovne razlike. Za Janžo sem povedal, da bi bil marca zraven, če takrat ne bi imel poškodbe reber. Glede napadalcev – imamo jih kar nekaj, ki so zdaj v formi, tako da sem se odločil za Mlakarja," je preostale minimalne kadrovske spremembe v reprezentanci pojasnil Kek.

Erik Janža ima en reprezentančni nastop iz zdaj kar oddaljenega leta 2014, ko je igral v prvem polčasu na prijateljski tekmi s Kolumbijo (0:1), nazadnje pa je bil vpoklican septembra 2020. Jan Mlakar ima šest nastopov za Slovenijo, pet iz leta 2021, ko je tudi dosegel svoj edini gol proti Gibraltarju (6:0). Aljaž Ivačič je bil del reprezentance jeseni 2018 ob krstni izvedbi Lige narodov, a ni dobil priložnosti za branjenje.

Domen Črnigoj. Foto: www.alesfevzer.com
Domen Črnigoj. Foto: www.alesfevzer.com

Najprej Helsinki, tri dni zatem Ljubljana

Med junijsko reprezentančno akcijo bo Slovenija najprej gostovala v Helsinkih pri Fincih (16. junija ob 18.00), nato v Ljubljano prihajajo udeleženci zadnjega svetovnega prvenstva Danci (19. junija ob 20.45).

Ker so se nekatera klubska tekmovanja končala skoraj pred mesecem dni, so nekateri igralci že trenirali na Brdu, uradno pa se je zbor celotne reprezentance na Brdu pri Kranju začel v sredo popoldne, ko je selektor Matjaž Kek v športnem kompleksu NNC Brdo tudi predstavil seznam igralcev za tekmi s Finsko in Dansko.


Seznam Slovenije za tekmi s Finsko (16. 6.) in Dansko (19. 6.):

Matjaž Kek s svojim strokovnim štabom, ki ima jasen cilj: uvrstitev na evropsko prvenstvo, ki ga bo drugo poletje gostila Nemčija. Foto: www.alesfevzer.com
Matjaž Kek s svojim strokovnim štabom, ki ima jasen cilj: uvrstitev na evropsko prvenstvo, ki ga bo drugo poletje gostila Nemčija. Foto: www.alesfevzer.com

Vratarji (3): Vid Belec (APOEL), Matevž Vidovšek (Olimpija), Aljaž Ivačič (Portland);

Branilci (8): Petar Stojanović (Empoli), Jaka Bijol (Udinese), Jure Balkovec (Alanyaspor), Miha Blažič (Angers), Žan Karničnik (Celje), David Brekalo (Viking), Vanja Drkušić (Soči), Erik Janža (Górnik Zabrze);

Vezisti (9): Jasmin Kurtić (PAOK), Benjamin Verbič (Panathinaikos), Miha Zajc (Fenerbahče), Domen Črnigoj (Salernitana), Sandi Lovrić (Udinese), Adam Gnezda Čerin (Panathinaikos), Jon Gorenc Stanković (Sturm); Tomi Horvat (Sturm), Timi Max Elšnik (Olimpija);

Napadalci (6): Andraž Šporar (Panathinaikos), Benjamin Šeško (Salzburg), Luka Zahović (Pogon Szczecin), Žan Celar (Lugano), Jan Mlakar (Hajduk), Žan Vipotnik (Maribor).


Od junija lani je Šeško odigral vseh 10 tekem za Slovenijo in dosegel 5 golov ter dodal še tri podaje, s čimer je bil neposredno vpleten v 8 od 12 slovenskih golov! Foto: www.alesfevzer.com
Od junija lani je Šeško odigral vseh 10 tekem za Slovenijo in dosegel 5 golov ter dodal še tri podaje, s čimer je bil neposredno vpleten v 8 od 12 slovenskih golov! Foto: www.alesfevzer.com

KVALIFIKACIJE ZA EURO 2024
SKUPINA H

Petek, 16. junija, ob 18.00, Helsinki:
FINSKA – SLOVENIJA
Ob 20.45:
DANSKA – SEVERNA IRSKA

Ponedeljek, 19. junija, ob 20.45, Ljubljana:
SLOVENIJA – DANSKA
Ob 20.45:
SEVERNA IRSKA – KAZAHSTAN


Lestvica:

SLOVENIJA          2  2 0 0  4:1  6
DANSKA             2  1 0 1  5:4  3
KAZAHSTAN          2  1 0 1  4:4  3
FINSKA             2  1 0 1  2:3  3
SEVERNA IRSKA      2  1 0 1  2:1  3
SAN MARINO         2  0 0 2  0:4  0
Nogometaši začeli priprave za Fince in Dance