Simon Kardum. Foto: MMC RTV SLO/Katja Štok
Simon Kardum. Foto: MMC RTV SLO/Katja Štok

"To je bila odločitev, ki je zorela lep čas. Gre za to, da so se moja pričakovanja ob kandidaturi obrnila v črnogledo stran zgodbe. Na ta način, kot so se med drugim tudi sprejemali ključni dokumenti za naslednje leto, se ta hiša, ki naj bi bila največja javna medijska hiša in hkrati osrednja kulturna ustanova, ne more rešiti," je za MMC razloge za odstop pojasnil Simon Kardum in dodal, da sta predsednik uprave Zvezdan Martić in predsednik Sveta RTV Slovenija Goran Forbici že prejela njegovo utemeljitev odstopa.

"Uprava je v težavni situaciji, skopana je bila globoka finančna luknja in hkrati bodo krvavi sledovi početja prejšnje uprave, predvsem v informativnem programu, boleči še naprej, tega smo se v upravi zavedali," je opisal nezavidljiv položaj, ki so ga podedovali od prejšnjega vodstva.

Pot, na kateri je trenutno RTV Slovenija, po njegovih besedah ni prava, to ni pot rešitve iz izjemno težkega položaja, je prepričan. "Večina ljudi se sprašuje o pravici, ki se imenuje delo na domu, in se ne ukvarja s ključnimi problemi hiše, ki so sistemske narave. Napisati je treba nov zakon o RTV Slovenija, napisati je treba novo strategijo, ki je nujno potrebna, ker je RTV brez veljavne strategije, kar pomeni ugotovitev tudi programskih prioritet. Premalo je ukvarjanja s tem, kako reorganizirati hišo," je pojasnil Kardum.

Poleg vsega naštetega ima RTV hiša po njegovih besedah opravka "z internimi pravili še iz prejšnjega tisočletja oz. v najboljšem primeru z začetka tega tisočletja", v takšnih razmerah pa je nemogoče reševati največji in osrednji javni medijski servis v Sloveniji.

Uprava bo nadaljevala uresničevanje visoko zastavljenih ciljev

"Gospod Kardum je v svoji odstopni izjavi ocenil, da ni več v položaju, kjer bi lahko učinkovito prispeval k uresničevanju poslanstva in vizije javnega medijskega servisa ter realiziral naloge, ki so pred njim," so sporočili iz RTV-jeve službe za stike z javnostjo.

Uprava RTV Slovenija bo po njihovih besedah tudi v prihodnje nadaljevala uresničevanje visoko zastavljenih ciljev in standardov. RTV bo še naprej uspešno izpolnjeval nalogo javnega medijskega servisa in zagotavljali kakovostne medijske vsebine za naše gledalce, poslušalce in bralce, so še zapisali.

Novi član Uprave RTV Slovenija bo imenovan v skladu z obstoječo zakonodajo, so sklenili v sporočilu za javnost.

Predsednik uprave Zvezdan Martić je za MMC sporočil, da zadeve ne bo dodatno komentiral.

Sorodna novica Potrjen okrnjeni RTV-jev programski načrt. Forbici: Gre za preživetveni program.

Kardum nasprotoval PPN-ju za leto 2024

Kot je znano, je Kardum prejšnji teden izrazil nezadovoljstvo s programsko-produkcijskim načrtom RTV Slovenija (PPN) za leto 2024, ki so ga potrdili na seji Sveta RTV Slovenija. Ta je močno okrnjen.

Za PPN in finančni načrt je glasovalo 13 svetnikov, proti so bili trije.

Kardum je v ločenem mnenju opozoril na podpis sporazuma med vlado in socialnimi partnerji o uskladitvi plač z inflacijo v prihodnjem letu, kar bo za RTV Slovenija na odhodkovni strani pomenilo 1,9 milijona evrov več, ki niso predvideni v načrtu.

S sprejetim PPN-jem se ni strinjal niti delavski direktor Franci Pavšer.

Kardum je bil za člana uprave imenovan 19. julija. Predtem je bil od leta 2009 direktor Centra urbane kulture Kino Šiška v Ljubljani.

Odstopil član Uprave RTV-ja Simon Kardum
15 zaposlenim odrejeno čakanje na delo

Programsko-produkcijski načrt predvideva tudi ukinitev informativne oddaje Panorama na drugem programu TV Slovenija, ob čemer je bilo 15 zaposlenim odrejeno čakanje na delo.

"Šokantno je, da se je nekdo na RTV Slovenija odločil, da z ukinitvijo oddaje prenehajo obstajati delovna mesta. To je popolna neumnost in skregano s slovensko zakonodajo in pooblastili, ki jih direktorica televizije nima," je za STA dejal odgovorni urednik informativnega programa na TV SLO 2 Rajko Gerič.

Po njegovih besedah so tako zaposleni "praktično na predvečer novega leta" dobili odredbo, da jim javni zavod ne more več zagotavljati dela. "To so mladi novinarji, ki so popolnoma neobremenjeni s politiko in čimer koli drugim, razen s tem, da hočejo delati. Meni se zdi takšen odnos do zaposlenih popolnoma neprimeren," je povedal Gerič.

Takšno odločitev tako v času, ko "ves čas poslušamo, kako je na RTV SLO premalo novinarjev, kako so kadrovsko podhranjeni", ocenjuje kot nesprejemljivo.

Odločitev je bila sprejeta tudi brez sklepa uprave RTV SLO, je navedel Gerič, ki je prepričan, da je direktorica televizije Ksenija Horvat oziroma njen pooblaščenec prekoračil vsa pooblastila. Tako napoveduje nasprotovanje tej odločitvi "z vsemi pravnimi sredstvi".

Na čakanje je bil tako napoten tudi Gerič, ki je hkrati še vedno odgovorni urednik tretjega, t. i. parlamentarnega programa na TV SLO, ki se v skladu s programsko-produkcijskim načrtom ne ukinja. "In edini, ki je lahko podpisan pod parlamentarni program, je odgovorni urednik, ki v skladu z zakonom odgovarja za objavljene vsebine," je poudaril. To odločitev je označil za nezakonito in bizarno.

RTV: Ukrep posledica izjemno slabe finančne situacije in nujnega notranjega prestrukturiranja
Na Geričeve izjave so se odzvali na RTV-ju. "RTV Slovenija je 29. decembra 15 zaposlenih obvestila o začasni napotitvi na čakanje na delo doma zaradi poslovnih oziroma organizacijskih razlogov (odpoved projektov skladno s sprejetim Programsko produkcijskim načrtom za leto 2024). Delodajalec jim namreč začasno ne more več zagotavljati dela, določenega s Pogodbo o zaposlitvi. Za takšen ukrep so se odločili zaradi izjemno slabe finančne situacije ter nujnega notranjega prestrukturiranja," so sporočili iz RTV-jeve službe za stike z javnostjo.

"Kot je javno že bilo pojasnjeno, oddaja Panorama ni bila uvrščena v PPN in FN za leto 2024. Odločitev o umiku oddaje Panorama je bila sprejeta na podlagi tehtnega razmisleka, saj ne dosega predvidenih rezultatov. Dodajamo še, da so na 3. programu Televizije Slovenija na sporedu izključno samo še prenosi iz državnega zbora, ki jih koordinira pristojna urednica. PPN za omenjeni program ne predvideva nobene oddaje v letu 2024," so zapisali.

"Delodajalec bo javnega uslužbenca o datumu in uri vrnitve na delo obvestil najmanj 24 ur pred zahtevanim prihodom na delo. Čakanje na delo na domu lahko traja največ 6 mesecev v posameznem koledarskem letu. V času čakanja na delo ima javni uslužbenec pravico do nadomestila plače v višini 80 odstotkov osnove," so pojasnili.