Anže Logar. Foto: TV Slovenija/posnetek zaslona
Anže Logar. Foto: TV Slovenija/posnetek zaslona
Sorodna novica Izjave o zavezanosti SDS-u niso podpisali Logar, Kaloh in Eva Irgl. Janša: Virant številka dve.

Trije poslanci SDS-a niso podpisali izjave o zavezanosti stranki do konca mandata, med njimi Anže Logar, ustanovitelj Platforme sodelovanja, za katero predsednik SDS-a Janez Janša meni, da utegne zrasti v projekt Virant številka dva. Kaj o vsem tem meni Logar sam? O vsem tem in še o marsičem se je v Odmevih pogovarjal z voditeljico Tanjo Starič.


Na vprašanje, zakaj niste podpisali tiste znamenite izjave, ste odgovorili, da politična usmeritev, ki naj Sloveniji vrne optimizem, ne zahteva podpisovanja nobenih izjav. Kaj to pomeni? Da se ne strinjate s SDS-om ali kaj drugega?
Ne, mislim, da si kot poslanec po ustavi zavezan volji volivk in volivcev. V tem pogledu mislim, da je podpisovanje podobnih izjav na neki način celo v nasprotju z duhom ustave. Mislim pa, da sem s svojim dosedanjim delom kot poslanec poslanske skupine SDS-a dokazal, da sem izpolnjeval voljo tistih, ki so me izvolili v državni zbor.

To pa v stranki očitno razumejo kot dejanje ali kot znamenje, da odhajate, da boste zapustili poslansko skupino, ustanovili stranko in da boste tekmec SDS-a na naslednjih volitvah. Če začnemo na začetku: ali odhajate iz poslanske skupine, ustanavljate svojo poslansko skupino?
Ne, ne odhajam.

Ostajate v poslanski skupini SDS-a?
Da.

Ustanovitev stranke?
V tem času ne vidim nobene potrebe po tem. Sam sem že na začetku, ko smo ustanovili Platformo sodelovanja, dejal, da želim vrniti vsebino, torej razpravo o vsebini, ki je pomembna za prihodnost Slovenije, v družbeni, družbenopolitični prostor. V tem pogledu nadaljujemo javne tribune na nacionalni ravni – naslednja bo marca v Mariboru –, pa tudi regionalne obiske, na katerih me odziv dejansko prepričuje o tem, da je tovrstna komunikacija potrebna in nujna. To lažje delaš z vidika neke civilnodružbene organizacije, kot če prideš tja kot politična organizacija.

Ampak v stranki to očitno razumejo kot odhajanje, ne bom rekla kot izdajo, ker je to prehuda beseda. Kakšni pa so odnosi v poslanski skupini, ker vemo, da je Jelka Godec predlagala, da se podpisujejo te izjave. Kako vas gledajo kolegi?
Sem 24 let član stranke. V bistvu sem rasel od spodaj navzgor, začel z deljenjem letakov in nato napredoval po strankarski hierarhiji, tako rekoč poznam nekaj tisoč ljudi. Ne razumem in ne vidim, zakaj bi se zaradi tega kakor koli spremenil medsebojni odnos, ki je odnos dveh ljudi, ne pa odnos nekega papirja, ki ga podpišeš ali ne podpišeš.

Kaj pa odnos s predsednikom stranke? Slišali smo, kaj je povedal. Sta se pogovorila o tem, zakaj ne podpisujete izjave?
Ne, o tem, zakaj ne podpisujem izjave, se nisem pogovoril, pa tudi ne vidim razloga, zakaj bi se. Podobne izjave ne bi podpisal pred osmimi leti, pred tremi leti in tudi v prihodnje ne bi podpisoval podobnih izjav, ker verjamem, da poslanec s svojim delom pokaže zvestobo in tudi usmeritev programa, ki ga predstavlja in s katerim je tudi nastopil na volitvah.

Slišimo lahko tudi pomisleke, da ste nekako v vmesnem prostoru, sprašujejo se, kako je z ustanavljanjem stranke in zakaj ne ukrepate, ne napoveste ali začnete ustanavljati stranke, kar lahko pomeni tudi neuspeh oziroma razvodenelost vašega projekta.
Mogoče pa zato ne, ker je ne ustanavljam, zelo preprosto zaradi tega, ker – še enkrat – se mi zdi, da se razumevanje dela platforme malce potencira v politično smer. Pa verjemite mi, ni to njen namen, in tudi če bi bil, na začetku ne bi dobil 12 somišljenikov, ki bi se usedli skupaj v upravnem odboru, ki prihajajo z različnih strani in imajo tudi različno videnje razvoja Slovenije. Pa samo v tej smeri, da je treba združiti sile pri tem, če hočemo našo državo razviti v pravo smer.

Vaš sodelavec, gospod Jernej Pikalo, je v nekem podkastu dejal, da ne bi sodeloval v vladi Janeza Janše, sodeloval pa bi v vladi, ki bi jo vodili vi. Se pravi, da je ta politični kontekst tu popolnoma jasen.
Ne, on je samo na neki način sam sebe izključil, če bi bil gospod Janša predsednik vlade. Drugače pa mislim, da je že to, da sodeluje v platformi, torej da so predstavniki različnih političnih opcij združeni ali pa da se pogovarjajo in skupaj pripravljajo vsebinske podlage za Slovenijo v naslednjem desetletju, dober znak in na neki način pokazatelj, da se lahko sodeluje.

Jasno ste povedali, da platforma ne gre na evropske volitve. Ali lahko na tem mestu trdno zanikate, da ne greste na prihodnje državnozborske volitve čez dve leti ali prej, če bodo?
Ne, ne morem tega zanikati vnaprej, ker tudi ne vem, v katero smer se bo zgodba razvila. V vsakem primeru računam, da lahko tudi na podlagi te izjave oziroma stališča poslanske skupine oziroma vodje poslanske skupine in predsednika stranke nadaljujem delo kot poslanec poslanske skupine Slovenske demokratske stranke, in v tem pogledu bom nadaljeval to delo, kot sem ga do zdaj. Če bi se pa pojavil neki nov element, pa se bom verjetno potem ustrezno tudi odzval.

Veliko je špekulacij, tudi v Novi Sloveniji, da pravzaprav ne gre za dejanski spor in da sta na neki način s predsednikom SDS-a dogovorjena za to, da nastane nov projekt, ki bi pomagal pri sestavljanju prihodnje desnosredinske vlade. Kako pa odgovarjate na te pomisleke?
Nisem človek, ki bi bil v sporu. Skratka, se trudim z nikomer biti v sporu. Vse te razprave o dogovorjenosti so že blizu teorij zarote. Zdi se mi, da se ta teza vsakič znova pojavi in se vsakič znova na koncu ugotovi, da v bistvu s temi sumničenji ni nič. Pred pol leta so vsi govorili, da bomo šli na evropske volitve, pa nismo šli, tako smo tudi pokazali, da ...

... govorice so se pojavile tudi zato, ker so na to namigovali nekateri člani platforme.
Smo imeli zelo odprt pogovor, pa se ne spomnim, da bi kakšen član upravnega odbora posebej navijal za to vprašanje.

Če boste vstopili v politiko, to neka priprta vrata ...
... v politiki sem že ...

... seveda ste v politiki, ampak kot član SDS-a. Če boste stopili na samostojno politično pot, torej kot samostojna stranka, se boste v nasprotju s predsedniškimi volitvami morali opredeljevati do stvari, ki delijo ljudi, kjer so različna mnenja, konflikti, in tam nastanejo težave. Kaj vi recimo konkretno mislite o zdravniški stavki?
Mislim, da je zdravnikom treba dati pogoje, ki jim omogočajo normalno delo in ki omogočajo razvoj javnega zdravstva, ob tem pa jih ne omejevati z različnimi administrativnimi ukrepi ter jih predvsem razbremeniti birokratskih in administrativnih del, ki jih morajo danes opravljati. Treba je poenostaviti postopke, treba je digitalizirati zdravstvo, treba jim je prisluhniti, se z njimi usesti, jih spraviti v poseben plačni sistem in skratka redno, vsak dan sestankovati. To, kar gledamo že nekaj deset dni njihove stavke, vlada pa dejansko ne pripravi nobenega konkretnega ukrepa, je neodgovorno.

Gre samo za višino plače, kar hočejo ta hip, vse drugo pa še čaka.
Ne, tu gre za obljubo, ki jo je vlada predhodno dala, pa je potem ni uresničila. Vlada, ki ne uresničuje obljub, je težek sogovornik sindikatom oziroma posameznim skupinam v družbeni strukturi.

Logar pojasnjuje nepodpis zaveze SDS-u