Drnovšek meni, da vsaj večina državljanov situacijo razume. Foto: EPA
Drnovšek meni, da vsaj večina državljanov situacijo razume. Foto: EPA

Predvsem mislim, da bi sedanja vlada morala delati drugače, bolje, tudi bolj odkrito, in ne s takšnim pritiskom na institucije in na ljudi, kot dela zdaj.

Janez Drnovšek
Drnovšek na obisku v Slovenj Gradcu

Povedal je, da je izrazil interes govoriti na proslavi, vendar to ni bilo sprejeto. Ni pa potem želel biti v kakšnem konfliktnem prepiru zaradi te zadeve, saj ne more nikogar k ničemur prisiliti. Zato ni sprejel, da bi bil samo statist na tej proslavi in poslušal govor nekoga, s katerim se nič ne strinja, je še dodal predsednik.

Drnovšek: Pomembneje je kaj delata vlada in politika
Drnovšek meni, da vsaj večina državljanov situacijo razume. Po njegovem državljani od proslave nimajo veliko, pomembneje je, kaj delata vlada in politika na splošno za državljane, sicer pa je, kot je dejal, znano, da so največ proslav imeli totalitarni režimi. Predsednik sicer pričakuje, da se bo "slabo stanje" v Sloveniji kmalu izboljšalo.

Torkovega dogajanja na seji komisije DZ-ja za nadzor obveščevalnih in varnostnih služb, kjer bi moral biti zaslišan predsednikov svetovalec Izrok Podbregar, Drnovšek ni želel komentirati. Pred sobotnim kongresom LDS-a pa je dejal, da si želi, da se stranka po daljši krizi utrdi in da so novi obrazi, kot ga predstavlja kandidatka stranke Katarina Kresal, v slovenski politiki dobrodošli.

Slovenj Gradec glasnik miru
Drnovškov obisk na Koroškem je bil namenjen pogovorom z županom Slovenj Gradca Matjažem Zanoškarjem o prvem slovenskem kongresu humanitarnih in dobrodelnih organizacij, ki bo v Slovenj Gradcu potekal 7. julija. Drnovšek je prevzel častno pokroviteljstvo nad dogodkom in pozdravil njihova mirovniška prizadevanja, ki so jih opazili tudi Združeni narodi in mestu podelili naziv glasnika miru.

Kongres je eden izmed številnih dogodkov, ki jih v mestu pripravljajo ob počastitvi 800-letnice rojstva svete Elizabete. Njej je posvečena cerkev, ki si jo je Drnovšek tudi ogledal.

Zorn: Drnovšek ne bi bil statist
Predsednik koordinacijskega odbora za državne proslave se je odzval na Drnovškova pojasnila o odsotnosti na proslavi ob dnevu državnosti. Obema, zdajšnjemu in nekdanjemu predsedniku države, Drnovšku in Kučanu, očita, da sta želela proslavo izničiti. Na izjavo predsednika Drnovška, da so proslave značilnost totalitarnih režimov je dejal, da je bil tudi Drnovšek predsednik totalitarnega režima in se je v funkciji predsednika udeležil mnogih proslav. Njegovo izjavo, da ni želel biti statist na proslavi, pa je zavrnil in dejal, da bi bil kot predsednik države častni gost, ki bi pregledal častno četo in sprejel raport poveljujočega častnika. Njegovo odsotnost na slavnostni seji v parlamentu pa Zorn pripisuje užaljenosti, ker mu niso vrnili govorništva.

Predvsem mislim, da bi sedanja vlada morala delati drugače, bolje, tudi bolj odkrito, in ne s takšnim pritiskom na institucije in na ljudi, kot dela zdaj.

Janez Drnovšek
Drnovšek na obisku v Slovenj Gradcu