Najbolj znan del Carmine Burane je prvi stavek, ki nosi naslov O Fortuna. Leta 2009 ga je BBC razglasil celo za največkrat predvajano pesem klasične glasbe na različnih medijih v zadnjih 75 letih. Foto: EPA
Najbolj znan del Carmine Burane je prvi stavek, ki nosi naslov O Fortuna. Leta 2009 ga je BBC razglasil celo za največkrat predvajano pesem klasične glasbe na različnih medijih v zadnjih 75 letih. Foto: EPA
Pleterje je samostan reda kartuzijanov, najstrožjega moškega reda v rimskokatoliški Cerkvi. Foto: BoBo
Tesla Roadster
Po Tesli se imenuje podjetje Tesla Motors, ki je ustvarilo visokozmogljiv električni avtomobil Tesla Roadster. Foto: EPA
Leta 1913 so v Dolini smrti (Death Valley) v ZDA namerili 56,7 stopinje Celzija. Foto: EPA
navadni šimpanz, šimpanz, opica, spanje, žival, sesalec
Leta 1925 je bil mladi srednješolski učitelj obtožen poučevanja evolucijske teorije. Foto: MMC/Miloš Ojdanić
Leta 1973 so Bahami postali neodvisna država. Foto: EPA
Jessica Simpson je svoj glasbeni preboj doživela leta 1999 s pesmijo I Wanna Love You Forever, ki ji je kmalu sledil album Sweet Kisses. Foto: EPA
Boris Jelcin je bil prvi predsednik Ruske federacije.
Jelcin je bil prvi predsednik Ruske federacije. Foto: EPA

Orff je do leta 1914 študiral glasbo na münchenski Akademiji za glasbo, med 1. svetovno vojno pa je služil vojaški rok. Zatem je deloval na različnih pozicijah v opernih hišah v Mannheimu in Darmstadtu, kasneje pa se je vrnil v München in nadaljeval študij glasbe.

Skladatelj velja za soustanovitelja Guentherjeve šole za gimnastiko, glasbo in ples v Münchnu, kjer je bil od leta 1925 do svoje smrti vodja glasbenega oddelka. Največ se je ukvarjal z otroki in razvil mnoge teorije v glasbenem izobraževanju.

Orff je umrl 9. marca 1982. Pokopan je v baročni cerkvi pivovarskega benediktinskega samostana Andechs, južno od Münchna.

Slavna opera
Njegovo svetovno znano delo Carmina Burana, scenska kantata, ki jo je Orff napisal v letih 1935 in 1936. Gre za uglasbene odlomke istoimenske srednjeveške zbirke posvetnih pesmi.

Prva izvedba opere Carmina Burana je bila 8. junija 1937 v Frankfurtski operni hiši in kmalu je postala najbolj priljubljena pesem, ki je nastala v nacistični Nemčiji. Režim Tretjega rajha jo je sprejel z navdušenjem in jo izrabljal kot zaščitni znak arijske rase. Skladatelj se sicer formalno ni povezoval z nacistično stranko, kljub temu pa ga je popularnosti Carmine Burane povezovala z ideologijo in ustrojem takratne države.


Leta 48 pr. n. št. se je Julij Cezar v bitki pri Dirahiju (danes Drač v Albaniji) komaj izognil porazu proti Pompeju.

Leta 138 je umrl rimski cesar Hadrijan. Veljal je za izredno pomembnega graditelja, ki je dal zgraditi trdnjavo Angelski grad kot mavzolej zase in za svojo družino. Pozneje je bila trdnjava v rabi kot zapor oziroma trdnjava, danes pa je muzej.

Leta 1407 je bila z ustanovno listino celjskega grofa Hermana II. ustanovljena kartuzija Pleterje.

Leta 1509 se je v južni Franciji rodil francosko-švicarski verski reformator in teolog Jean Calvin, ki je ustanovil kalvinsko protestantsko cerkev.

Leta 1584 je umrl nizozemski državnik Willem van Oranje - Viljem Tihi.

Leta 1640 se je rodila angleška dramatičarka Aphra Behn.

Leta 1778 je francoski kralj Ludvik XVI. napovedal vojno Veliki Britaniji.

Leta 1821 so ZDA zasedle od Španije kupljeno Florido.

Leta 1830 se je na Antilih rodil francoski impresionistični slikar in grafik Camille Pissaro.

Leta 1832 se je rodil ameriški astronom in optik Alvan Graham Clark.

Leta 1851 je umrl francoski slikar Louis Jacques Mande Daguerre, izumitelj dagerotipije, najstarejšega oziroma prvega uporabnega fotografskega postopka.

Leta 1856 se je rodil Nikola Tesla, elektroinženir, izumitelj, fizik, kemik in matematik. V svojem življenju je patentiral več kot 700 izumov. Mnogi tvorijo osnovo sodobne uporabe električne energije. Najznamenitejši je večfazni indukcijski elektromotor, ki ga je izumil leta 1882 in kasneje izdelal.

Leta 1871 se je v Parizu rodil francoski pisatelj Valentin Louis Georges Eugene Marcel Proust.

Leta 1884 je v Berlinu umrl Carl Richard Lepsius, nemški egiptolog in jezikoslovec, ki je vodil ekspedicijo v dolini Nila vse do Sudana. Lepsius je v Egiptu vodil raziskave v letih 1842-1846.

Leta 1888 se je rodil italijanski slikar Giorgio de Chirico.

Leta 1895 se je rodil nemški skladatelj Karl Orff. Njegovo največkrat izvajano delo je kantata Carmina Burana s starolatinskimi posvetnimi besedili, ki so izrazito zabavljiva in tudi močno zasoljena.

Leta 1902 se je rodil nemški kemik Kurt Alder, ki je leta 1950 prejel Nobelovo nagrado.

Leta 1913 so v Dolini smrti (Death Valley) v ZDA namerili 56,7 stopinje Celzija.

Leta 1920 se je rodil ameriški fizik Owen Chamberlain, ki je leta 1959 prejel Nobelovo nagrado.

Leta 1925 je bila ustanovljena sovjetska tiskovna agencija TASS.

Leta 1925 se je v Daytonu v ameriški zvezni državi Tennessee začel "opičji proces", v katerem je bil John Scopes, mladi srednješolski učitelj, obtožen poučevanja evolucijske teorije. To je bilo v nasprotju z veljavnim zakonom, ki je prepovedoval učenje kakršne koli teorije o nastanku človeka, ki bi bila v nasprotju s svetopisemskim naukom.

Leta 1937 se je rodil ruski pianist in dirigent Vladimir Aškenazi, ki je deloval v Angliji.

Leta 1938 se je rodil francoski arhitekt Paul Andreu.

Leta 1938 je ameriški milijonar Howard Hughes v rekordnih 91 urah z letalom preletel svet.

Leta 1941 je umrl ameriški džezovski pianist in skladatelj Ferdinand "Jelly Roll" Morton.

Leta 1943 se je rodil ameriški teniški igralec Arthur Ashe. Velja za najboljšega temnopoltega teniškega igralca vseh časov.

Leta 1943 se je na Siciliji začela operacija Husky - to je izkrcanje ameriških in britanskih enot pod poveljstvom Dwighta D. Eisenhowerja. Zavezniki so že 23. julija zavzeli Palermo, tri dni kasneje pa je bil Mussolini aretiran.

Leta 1960 je v finalu prvega evropskega nogometnega prvenstva Sovjetska zveza na Parku princev v Parizu po podaljšku premagala Jugoslavijo z 2:1.

Leta 1968 se je rodila alžirska atletinja Hassiba Boulmerka.

Leta 1962 so Američani v orbito izstrelili prvi telekomunikacijski satelit Telstar. S pomočjo tega satelita so omogočili prenos medcelinskih radijskih in televizijskih oddaj.

Leta 1973 so Bahami postali neodvisna država.

Leta 1978 je umrl ameriški industrialec in človekoljub John Davison Rockefeller III.

Leta 1979 je umrl ameriški dirigent Arthur Fiedler.

Leta 1980 se je rodila ameriška pevka Jessica Simpson.

Leta 1983 je umrl nemški skladatelj in dirigent Werner Egk.

Leta 1985 so francoski agenti v Aucklandu (Nova Zelandija) potopili ladjo Rainbow Warrior, s katero so pripadniki skupine Greenpeace hoteli protestirati proti francoskim jedrskim poskusom v južnem Tihem oceanu.

Leta 1991 je Boris Jelcin postal predsednik Ruske federacije.

Leta 1997 so znanstveniki s preučevanjem DNK-ja neandertalcev potrdili teorijo o nastanku človeka v Afriki.

Leta 2000 je eksplozija naftovoda v južni Nigeriji ubila 250 ljudi.

Leta 2011 je na reki Volgi v Rusiji potonila dvonadstropna potniška ladja. Umrlo je 122 ljudi.