Poslanci so s kratko sejo po mnenju nekaterih očitno bolj simbolično izrazili nasprotovanje ustavnemu sodišču. Foto: Reuters
Poslanci so s kratko sejo po mnenju nekaterih očitno bolj simbolično izrazili nasprotovanje ustavnemu sodišču. Foto: Reuters
Husein Tantavi in Mohamed Mursi
Kljub napetostim med njima sta se vodja vojaškega sveta Husein Tantavi in predsednik Mursi v ponedeljek skupaj udeležila prisege vojaških nabornikov. Foto: EPA
Egipt drsi v novo krizo

Predsednik parlamenta Saad Al Katatni, ki je tako kot novi egiptovski predsednik Mohamed Mursi član Muslimanske bratovščine, je ob začetku zasedanja dejal, da so se poslanci zbrali, da bi proučili razsodbo sodišča, ki je razveljavilo lanske parlamentarne volitve, na katerih so prepričljivo zmago slavili islamisti. Ob tem je poudaril, da spoštujejo "zakon in odločitve sodišča".

Današnjega zasedanja parlamenta, ki šteje skupaj 508 poslancev, so se udeležili poslanci iz islamističnega tabora, medtem ko so se nekateri levo usmerjeni in liberalni poslanci odločili za bojkot seje. To so nekateri označili kot Mursijev "ustavni udar".

Sledi spopad za oblast?
Predsednik države Mursi je namreč v ponedeljek z odlokom razveljavil to odločitev. A sodniki pravijo, da so odločitve ustavnega sodišča dokončne in zavezujoče za vse državne ustanove, zato so zadržali predsednikov odlok.

Zatem se je oglasil še vplivni vrhovni vojaški svet, ki je poudaril, da je vladavino prava treba spoštovati. Poslanska seja je tako še povečala možnosti za spopad za oblast med Mursijem in vojaškim svetom.

Parlament razpuščen prejšnji mesec
Egiptovski parlament je bil razpuščen prejšnji mesec po odločitvi ustavnega sodišča, da so bile lanske parlamentarne volitve v nasprotju z ustavo in tako neveljavne, saj je zakon o volitvah dovolil kandidatom političnih strank, da se potegujejo tudi za tretjino poslanskih sedežev, ki so sicer namenjeni neodvisnim kandidatom.

Presoji ustavnega sodišča je sledila odločitev vojaškega sveta, ki državo vodi od strmoglavljenja dolgoletnega predsednika Hosnija Mubaraka, da razpusti parlament, kar je ujezilo Muslimansko bratovščino, ki je osvojila največ sedežev v parlamentu.

Mursi kljubuje sodišču
A predsednik Mursi je in pozval poslance, naj se znova zberejo in začnejo opravljati poslansko delo. Izvoljeni parlament bi moral delovati do izvedbe novih parlamentarnih volitev, ki bodo potekale v 60 dneh od sprejetja nove ustave, a te ni pričakovati še nekaj mesecev.

Na Mursijev ukaz je predsednik parlamenta za torek znova sklical poslance, medtem ko se na trgu Tahrir v središču Kaira že zbirajo množice privržencev Muslimanske bratovščine, ki protestirajo zaradi ravnanj vojaškega sveta in v podporo predsednikovi odločitvi.

Egipt drsi v novo krizo