Na prvem svetovnem prvenstvu v nogometu je sodelovalo 13 reprezentanc. Foto: EPA
Na prvem svetovnem prvenstvu v nogometu je sodelovalo 13 reprezentanc. Foto: EPA
Do današnjega dne niso pojasnjene Kleopatrine vezi (na sliki) z Julijem Cezarjem in Markom Antonijem. Foto: EPA
Harrison Ford
Vse najboljše, Harrison Ford. Foto: Reuters
Narodni dom
13. julij bo v spominu ostal tudi kot tragični dan, ko so fašisti v Trstu požgali Narodni dom. Foto: EPA
New York je leta 1977 več kot en dan ostal brez elektrike. Foto: Reuters
Zlatko Zahovič
Zlatko Zahovič je v Grčiji doživljal pravo kalvarijo in še kako mu je odleglo, ko je prestopil k Valencii. Foto: RTV SLO
Marko Baloh
Skromni Marko Baloh je leta 2006 uresničil velike želje - končal je RAAM in to kar na drugem mestu. Foto: RTV SLO
Šjang Liu
Spomin na svetovni rekord na visokih ovirah. Foto: Reuters


V Montevideu so trikolori zmagali s 4:1. Prvi gol je dosegel Francoz Lucien Laurent.
Na turnirju je sodelovalo 13 reprezentanc, na koncu pa je slavila domača reprezentanca, ki je v finalu premagala Argentino.


Ostali dogodki na današnji dan ...

Leta 100 p. n. št. se je rodil rimski vojskovodja, politik in pisatelj Gaj Julij Cezar, po latinsko Gaius Iulius Ceasar. Najslavnejši rimski vojskovodja je s svojimi številnimi bojnimi zmagami zelo razširil Rimski imperij. Ko je leta 46 pred našim štetjem v državljanski vojni premagal Pompeja Velikega, se je oklical za diktatorja.Drugi dogodki na današnji dan ...

Leta 1527 se je rodil valižanski matematik, astronom, astrolog in geograf John Dee.

Leta 1558 so Španci v bitki pri Gravelinesu premagali Francoze.

Leta 1590 se je rodil Italijan Emilio Altieri, bolj znan kot papež Klemen X.

Leta 1643 so angleški rojalisti v bitki pri Roundway Downu premagali predstavnike parlamenta.

Leta 1762 je umrl angleški astronom James Bradley.

Leta 1787 je ameriški kongres ustanovil Severovzhodno ozemlje (območje Velikih jezer).

Leta 1793 je privrženka žirondistov in monarhistov Charlotte Corday v Parizu ubila enega najradikalnejših voditeljev francoske buržoazne revolucije Jean-Paula Marata. Pogreb se je sprevrgel v val protestov ljudstva proti ostankom zrušene monarhije. Leta 1792 je bil član konventa in je vodil strmoglavljenje žirondistov. Charlotte Corday so ubili štiri dni kasneje.

Leta 1821 se je rodil ameriški general Nathan Bedford Forrest.

Leta 1841 se je rodil avstrijski arhitekt, urbanist in pedagog Otto Wagner. Velja za pionirja modernga urbanizma in arhitekture in je utemeljitelj dunajske šole.

Leta 1854 so Mehičani v bitki pri Guaymasu ustavili francosko invazijo.

Leta 1878 je Srbija na berlinskem kongresu dobila popolno neodvisnost.

Leta 1883 se je v Ljubljani rodil slovenski slikar, risar, ilustrator in karikaturist Hinko Smrekar. Bil je član umetnostnega kluba Vesna na Dunaju. Opravil je pionirsko delo v grafiki s ciklom Sedem naglavnih grehov leta 1927, ustvaril je socialnokritični cikel Zrcalo sveta, med ilustracijami pa velja omeniti Levstikov roman Krpan, ki ga je ustvaril leta 1917. Zelo znana je akvarelirana perorisba iz leta 1913 z naslovom Ivan Cankar arestant. Leta 1942 so Smrekarja kot talca ustrelili italijanski okupatorji.

Leta 1896 je umrl nemški kemik Friedrich August Kekulé von Stradonitz.

Leta 1900 so evropski zavezniki znova zasedli kitajsko mesto Tjentsin.

Leta 1811 se je rodil angleški arhitekt George Gilbert Scott.

Leta 1900 se je rodil ameriški džezovski klarinetist George Louis Francis Zeno, bolj znan kot George Lewis.

Leta 1920 so fašisti v Trstu požgali Narodni dom. Tržaški fašisti so na trgu Unita pripravili protestni shod in začeli lov na nevarne Slovence, enega so ubili.

Leta 1930 se je v Urugvaju s tekmo Mehika - Francija začelo prvo svetovno prvenstvo v nogometu. V Montevideu so trikolori zmagali s 4:1. Prvi gol je dosegel Francoz Lucien Laurent. Na turnirju je sodelovalo 13 reprezentanc, na koncu pa je slavila domača reprezentanca, ki je v finalu premagala Argentino.

Leta 1934 se je rodil nigerijski pisatelj, dramatik in politik Akinwande Oluwole "Wole" Soyinka, ki je leta 1986 prejel Nobelovo nagrado za književnost.

Leta 1967 se je rodil kolesar Marko Baloh. Njegov prvi klub je bila ljubljanska Astra, za katero je tekmoval med letoma 1985 in 1989. Pozneje je bil tudi član novomeške Krke in ptujske Perutnine. V zadnjih letih je Baloh uspešen ekstremni kolesar. Čeprav je astmatik, je na RAAM-u 2006 (dirki čez Ameriko) osvojil drugo mesto. Letos je želel storiti še korak naprej, za "ogrevanje" je zmagal na Dirki okrog Sloveniji, vendar na RAAM-u ni zmagal, ampak je končal na tretjem mestu.

Leta 1941 so v zadvorskih hribih, na vzhodnem delu Ljubljane, ustanovili Molniško četo, prvo partizansko enoto v Sloveniji. Ob ustanovitvi je imela 13 borcev.

Leta 1942 se je rodil ameriški glasbenik Joseph Roger McGuinn.

Leta 1942 so nemške podmornice potopile tri trgovske ladje v Zalivu sv. Lovrenca.

Leta 1942 se je rodil legendarni ameriški filmski igralec in producent Harrison Ford.

Leta 1943 se je končala ena najhujših bitk v II. svetovni vojni, bitka pri Kursku, ki se je začela 5. julija istega leta. To je bil spopad med nemškimi silami in sovjetsko Rdečo armado, velja pa za največjo tankovsko bitko v zgodovini. V njej so Nemci izgubili 70.000 mož, 1.500 tankov in 1.000 letal.

Leta 1944 se je rodil madžarski kipar in arhitekt Erno Rubik, ki je znan tudi po tem, da je izumil t. i. Rubikovo kocko.

Leta 1946 je umrl ameriški fotograf Alfred Stieglitz.

Leta 1951 je umrl avstrijski skladatelj Arnold Schönberg.

Leta 1953 se je rodil južnoafriški glasbenik Johnny Clegg.

Leta 1954 je umrla mehiška slikarka Magdalena Carmen Frieda Kahlo y Calderón, bolj znana kot Frida Kahlo.

Leta 1957 se je rodil ameriški filmski režiser Cameron Crowe.

Leta 1983 se je rodil kitajski atlet Šjang Liu, ki je leta 2006 postavil nov svetovni rekord v teku na 110 metrov z ovirami: 12,88. Rekord je junija 2008 za stotinko izboljšal Kubanec Dayron Robles.

Leta 1984 je Sergej Bubka na atletskem mitingu v Londonu v skoku s palico s 5,90 metra postavil novi svetovni rekord. Za izjemnega ukrajinskega atleta je bil to tretji v vrsti rekordov. Zadnjega, ki je še vedno veljaven, je postavil leta 1994: 6,14 metra.

Leta 1985 je na londonskem stadionu Wembley in na stadionu Johna Kennedyja v Philadelphiji je hkrati potekal glasbeni spektakel pod imenom Live Aid.

Leta 1996 so ob strmoglavljenju indonezijskega letala DC-10 ob vzletu iz Fukuoke trije ljudje umrli.

Leta 1997 je Kanadčan Jacques Villeneuve je zmagal na dirki formule ena za veliko nagrado Velike Britanije. To je bila jubilejna stota zmaga za ekipo Williams (trenutno je to moštvo pri 113 zmagah) in četrta za Villeneuva.

Leta 1999 je Zlatko Zahovič postal član Olympiacosa. Pirejski klub je za slovenskega nogometaša odštel približno 13,5 milijona evrov. Zahovič je prej igral za Porto. Z Olympiacosom je podpisal pogodbo 3 + 1 in se pridružil še eni odmevni okrepitvi, Brazilcu Giovanniju, ki je prej igral za Barcelono. Zahovič ni dolgo zdržal pri grškem ponosu. Po mučnih trenutkih je klub zapustil pred koncem sezone in naslednje leto prestopil v Valencio.

Leta 2002 je strela zanetila velik gozdni požar v dveh ameriških zveznih državah, v Oregonu in Kaliforniji, ki so ga pogasili šele 5. septembra.

Leta 2003 je odbojkarska reprezentanca Brazilije je tretjič do zdaj zmagala v svetovni ligi. Aktualni svetovni prvaki so v finalu sklepnega turnirja v Madridu premagali olimpijske in evropske prvake iz Srbije in Črne gore s 3:2.

Leta 2003 je umrl Maximo Francisco Repilado Munoz - Compay Segundo, kubanski glasbenik. Rodil se je leta 1907.