Evropski rabini so se ta teden zgrnili v Berlin, da bi lobirali proti prepovedi obrezovanja, ki je pomemben del judovske tradicije. Foto: EPA
Evropski rabini so se ta teden zgrnili v Berlin, da bi lobirali proti prepovedi obrezovanja, ki je pomemben del judovske tradicije. Foto: EPA

Judje in muslimani so skupaj stopili v bran verskemu obrezovanju dečkov, ki se po njihovih besedah izvaja že tisočletja po vsem svetu.

Skupni nastop je posledica razsodbe deželnega sodišča v Kölnu, ki je presodilo, da gre pri obrezovanju za telesno poškodbo, ki meji že na pohabljanje. Prav tako je sodišče izrazilo mnenje, da gre za vsiljevanje verskih prepričanj otroku.

Nemška vlada je sporočila, da bo po hitrem postopku poskušala najti zakonit način za nadaljevanje obreda obrezovanja.

Nemško zdravniško združenje je sicer vsem zdravnikom naročilo, naj ne izvajajo obrezovanja po sodniški odločitvi o njegovi prepovedi, dokler se zadeve ne razčistijo.

Obrezovanje brez kaznovanja
"Za vse v vladi je popolnoma jasno, da hočemo imeti judovsko in muslimansko versko življenje v Nemčiji," je dejal tiskovni predstavnik kanclerke Steffen Seibert.

"Obrezovanje na odgovoren način mora biti mogoče v tej državi brez kaznovanja," je bil jasen Seibert in pojasnil, da bo v reševanje vprašanja vključen urad kanclerke.

"Znano je, da v judovski veri zgodnje obrezovanje nosi velik pomen, zato je treba po hitrem postopku znova zagotoviti te pravice," je še dodal tiskovni predstavnik Merklove.

Medtem ko Judje po navadi dečke obrežejo osem dni po rojstvu, pa je pri muslimanih to odvisno od družine, običajev in države. V Nemčiji živijo štirje milijoni muslimanov in 120.000 Judov.

Odločitev kölnskega sodišča je sledila po sodnem procesu proti zdravniku, ki je leta 2010 obrezal štiriletnega dečka, pri čemer so nastali zapleti. Sodišče je odločilo, da je otrokova pravica do fizične integritete nad verskimi pravicami in pravicami staršev.