Zadnji izmed njih - multiinštrumentalist in skladatelj Boštjan Gombač, je obiskovalcem predstavil najstarejše glasbilo na svetu - piščal, na rekonstrukcijo katere je tudi zaigral.

Foto: SPIRIT Slovenija
Foto: SPIRIT Slovenija

Gombač nam je povedal, da zgodba najstarejše piščali sega v leto 1995, ko so jo v manjši kraški jami Divje babe našli arheologi skupaj s številnimi ostanki orodja in orožja iz kamene dobe. Dolga je bila okoli deset centimetrov, na obeh koncih odlomljena, na sredini pa je imela dve luknjici, ki nista bili posledica živalskega ugriza, ampak narejeni s kamnitim orodjem. Ugotovili so, da gre za poškodovano piščal. »Piščal iz Divjih bab je edina odkrita piščal na svetu, ki jo je izdelal neandertalec. Od drugih podobnih piščali, ki so delo anatomsko modernega človeka, je starejša vsaj za 10.000 let in predstavlja temeljni dokaz, da je bil neandertalec tako kot mi popolnoma razvito duhovno bitje, zmožno prefinjenega umetniškega ustvarjanja, kot je glasba«, dodaja Boštjan Gombač.

Gombača smo na slovenskem paviljonu gostili od 23. do 25. decembra, zaupal nam je, da zna igrati kar na 400 glasbil. Med njimi tudi na takšna, za katera nas večina sploh ne ve, da obstajajo. Mi se temu sploh nismo čudili, saj je v času obiska našega paviljona zaigral na nešteto votlih predmetov, za katera sploh nismo vedeli, da se lahko spremenijo v glasbila.