Foto: SPIRIT Slovenija
Foto: SPIRIT Slovenija

Slovenski nacionalni dan, ki sovpada s slovenskim kulturnim praznikom, so organizatorji slovenske predstavitve na Expu 2020, javna agencija Spirit Slovenija, obeležili z nizom dogodkov, ki so se začeli 4. februarja in se bodo sklenili 12. februarja. Osrednje slovesnosti so se zvrstile danes, ko sta Expo 2020 obiskala tudi ministra za gospodarski razvoj in tehnologijo Zdravko Počivalšek ter za zunanje zadeve dr. Anže Logar.

»Prihodnost bo na strani tistih držav, ki stavijo na znanje in so se sposobne spremembam prilagoditi zelo hitro. To so lahko samo manjše države, kakršna je Slovenija in kakršni so – nenazadnje – tudi Združeni arabski emirati,« je na slovesnosti v čast Republike Slovenije na osrednjem trgu Expa povedal Zdravko Počivalšek, minister za gospodarski razvoj in tehnologijo. Predstavnik iz strani Združenih arabskih emiratov, Sheikh Nahyan bin Mubarak Al Nahyan, vodja Ministrstva za kulturo, mladino in socialni razvoj Združenih arabskih emiratov je Sloveniji čestital ob praznovanju nacionalnega dne na Expu in poudaril: »Vesel sem, da se je Slovenija odločila predstaviti na Expu 2020 kot zelena, a tudi izjemno pametna država s številnimi inovacijami. Verjamem, da se bodo naši odnosi od zdaj naprej samo še krepili in da se bodo odprle številne nove priložnosti za Slovenijo.« Prireditve se je udeležil tudi minister za zunanje zadeve dr. Anže Logar.

V umetniškem sporedu so po osrednjih nagovorih nastopili vokalna zasedba Jazzva, harmonikar Marko Hatlak, operna solistka Tajda Jovanović, Akademska folklorna skupina France Marolt in recitator Isaak Hrovatin, ambasador evropske prestolnice kulture GO! Nova Gorica * Gorizia.

Predstavniki obeh držav so nato obiskali slovenski paviljon, kjer jih je pričakalo pestro dogajanje, tradicionalna slovenska glasba in dobrote izpod rok slovenskih kuharskih mojstrov. Sledil je ogled paviljona Združenih arabskih emiratov – gostujoče države letošnje svetovne razstave Expo. Uradni del se je zaključil s slavnostnim vpisom v častno knjigo ter kosilom v Leadership paviljonu. Istočasno je bilo živahno tudi v slovenskem poslovnem središču, kjer smo gostili kosilo in poslovno mreženje za naše partnerje, podjetja, ki se trenutno predstavljajo na paviljonu ter domače in tuje pomembne goste. Na slovenskem paviljonu je bilo sicer praznično vzdušje ves dan – poleg nastopov folklorne skupine in tradicionalnih okusov Slovenije, smo imeli za obiskovalce pripravljena promocijska darila – slovenske pine, tatuje in balone.

Ob 14.30 je na slovenskem paviljonu potekal osrednji sprejem za Slovence, ki delujejo in živijo v Združenih arabskih emiratih, ki sta ga gostila minister za gospodarski razvoj in tehnologijo, Zdravko Počivalšek ter minister za zunanje zadeve, dr. Anže Logar.

Matic Volk, generalni komisar Slovenije za Expo je uvodoma pozdravil obiskovalce: »Danes je za Slovenijo pomemben dan. Zgodba o nastopu Slovenije se je začela pred več kot petimi leti, ko smo tretji po vrsti podpisali sporazum o sodelovanju. Verjamem, da je tokratni nastop na Expu v Dubaju samo začetek dolgoročne prisotnosti Slovenije v tem delu sveta. V delu, kjer Slovenija še ni tako močno prisotna, imamo pa ogromno znanja in potenciala, da nam to lahko uspe.«

»Ko smo se pripravljali na Expo 2020, smo imeli pred očmi predvsem dva cilja: gospodarska menjava in povečanje števila gostov v naših turističnih destinacijah. Danes, ko sta za nami dve tretjini Expa, imamo pred očmi še en cilj: trdneje povezana skupnost Slovencev, ki živijo in ustvarjajo v emiratih. Mislim, da smo vsi več kot zadovoljni s tem, da je slovenski paviljon povezal Slovenijo z rojaki v tej deželi. To je dosežek, ki je za nas neprecenljiv,« je povzel minister za gospodarski razvoj in tehnologijo, Zdravko Počivalšek.

Dr. Anže Logar, minister za zunanje zadeve je poudaril, da želi, da se investicijsko sodelovanje med Slovenijo in gostiteljico Expa – Združenimi arabskimi emirati, še okrepi. »Prepričani smo, da bo poleg Slovenske predstavitve na Expu, tudi nedavno vzpostavljena letalska povezava med Ljubljano in Dubajem prispevala k povečanju gospodarskega sodelovanja in turizma med državama.«

Končna odločitev je bila sprejeta: »Slovenski paviljon ostaja v Dubaju. Malo ga bomo dodelali in prilagodili potrebam slovenskih podjetij, ki želijo postati del tega izjemnega mesta in trga. Računam s tem, da bo oktobra, ko bo na območju Expa zaživel distrikt 2020, v njem aktivna tudi Slovenija,« je zbranim zagotovil in tako tudi zaključil slovesnost, Zdravko Počivalšek.
Po sprejemu smo se vsi skupaj odpravili na trg Al Wasl, kjer se je odvil enourni koncert v čast praznovanju slovenskega nacionalnega dne na Expu 2020, na katerem so nastopili ustvarjalci, ki so pred tem nastopili že na uradni slovesnosti. Vzdušje je bilo slavnostno, slovenska glasba je navdušila številne obiskovalce, ljudske pesmi so odmevale na osrednjem trgu Expa in v nas ponovno vzbudile ponos, da smo Slovenci in da smo del največje poslovne predstavitve Slovenije v vsej njeni zgodovini.