V sodelovanju z Gospodarsko zbornico Slovenije, je danes slovenski paviljon obiskala delegacija gradbenih in komunalnih podjetij, ki so se udeležila tudi poslovnega foruma na temo javnih projektov na področju oskrbe s pitno vodo in zbiranja ter obdelave odpadnih voda.

Foto: SPIRIT Slovenija
Foto: SPIRIT Slovenija

V zadnjem tematskem sklopu največje svetovne razstave svoj fokus države usmerjamo na vodo. Ker je gradbeno in komunalno gospodarstvo pomemben steber slovenskega gospodarstva, smo v slovenskem poslovnem središču pripravili dogodek, ki je osvetlil številne projekte, ki so bili plod domačega tehnološkega znanja in razvoja.

Matjaž Centrih, direktor podjetja Bass in Uroš Rovtar, direktor in ustanovitelj podjetja Infotim Ržišnik Perc sta uvodoma predstavila digitalno transformacijo slovenskih komunalnih služb, ki je potekala v različnih fazah: Zbiranje podatkov, organizacija, modeli za izdelavo napovedi, modeli odločanja. »Za preobrazbo je sprememba miselnosti bolj ključna kot sprememba tehnologije,« se je glasilo ključno sporočilo njune predstavitve. »Voda je element, kjer se življenje začne in konča, zato ji moramo nameniti posebno pozornost,« je izpostavil Bojan Purg, državni sekretar na ministrstvu za okolje in prostor, ki je poudaril tudi, da je bila Slovenija prva izmed držav Evropske unije, ki je pravico do pitne vode vključila v ustavo. Marko Germ, vodja vodnih tehnologij v podjetju Kolektor je udeležencem poslovnega foruma predstavil oblikovanje načrtov čiščenja vode, Žiga Babnik, vodja gradbenega inženiringa v podjetju Riko, ki je bil odgovoren tudi za gradnjo slovenskega paviljona, pa je predstavil projekte komunalne infrastrukture oskrbe s pitno vodo in odvajanja ter čiščenja odpadnih voda. Toni Rošer, direktor podjetja Miel Engineering je opozoril na podnebne spremembe, na večanje populacije in na urbanizacijo. »Vse to vpliva na naše življenje. Voda je tukaj izjemnega pomena, saj je povezana z energijo in hrano. Zato je pomembna instrumentacija, nadzor in tudi avtomatizacija sistemov komunalne vode,« je poudaril. Za konec je David Sodnik, direktor Valter Group spregovoril o inovativnih rešitvah za zagotavljanje kakovosti pitne vode.

Moderator poslovnega foruma je bil Gregor Ficko, direktor GZS Zbornice gradbeništva in gradbenega materiala.