Foto: SPIRIT Slovenija
Foto: SPIRIT Slovenija

Zanimanje za poslovne priložnosti sodelovanja s Slovenijo se je povečalo, kar potrjujejo številna podjetja, ki so del poslovnega programa Slovenije na Expu 2020, podobno pa velja tudi za turizem, ki na trgih bližnjega vzhoda nagovarja goste, ki jih zanimajo varne, zelene in butične destinacije v Evropi.

Ob gospodarski in turistični promociji pa ponuja slovenski paviljon tudi številne druge vsebine, ki odražajo bogastvo slovenske ustvarjalnosti (umetnost, dediščina, inovacije, šport …). Niz dogodkov in stalnih postavitev, na katerih so se že predstavili številni slovenski ustvarjalci, bo svojevrstni vrhunec dosegel v dneh, ko bo Slovenija obeležila svoj nacionalni dan na Expu 2020.

Vsaka od sodelujočih držav se na Expu predstavlja na izbrani dan, v našem primeru je to slovenski kulturni praznik. Slovenija bo dogodke v sklopu nacionalnega dne organizirala med 5. in 12. februarjem, ko bo na slovenskem paviljonu moč okušati tipične slovenske jedi ter spoznavati slovensko ljudsko glasbo in plese, zvrstilo pa se bo tudi več poslovnih dogodkov in sprejemov, ki se jih bodo udeležili predstavniki drugih sodelujočih držav ter poslovni partnerji slovenskih podjetij.

Osrednja predstavitev Slovenije bo 8. februarja, ko bo v dopoldanskih urah (ob 10.20 po lokalnem času) potekala tudi slovesnost, ki jo država gostiteljica organizira v čast državi, ki praznuje nacionalni dan. Osrednji govorec na slovesnosti bo minister Zdravko Počivalšek.

V kulturnem sporedu pa bodo nastopili vrhunski in vsestranski harmonikar Marko Hatlak, ki bo nastopil skupaj z operno pevko Tajdo Jovanović, diplomantko ljubljanske akademije za glasbo, ki zadnja leta živi in ustvarja v Združenih arabskih emiratih. Nastopila bosta s priredbo slovenske ljudske pesmi, ki bo zatem odzvanjala tudi v nastopu vodilne slovenske folklorne skupine, Akademske folklorne skupine France Marolt. Pripoved o ljudski glasbi, ki lahko zaživi skozi različne žanre, bodo sklenili članice in člani vokalne zasedbe Jazzva, ki je leta 2019 osvojila izvrstno drugo mesto na evropskem tekmovanju vokalnih zasedb. Predstavili se bodo s priredbo, s katero so nastopili na omenjenem tekmovanju.

Posebno vlogo pa bo na slovesnostih imel tudi 11-letni Novogoričan Isaak Hrovatin, ki bo nastopil v vlogi napovedovalca nastopov slovenskih ustvarjalcev.

Vsi ustvarjalci pa bodo istega dne nastopili tudi na osrednjem prizorišču Expa 2020, trgu Al Wasl, kjer bodo ob 16. uri (po lokalnem času), kar je čast, ki doleti le nekatere države, ki sodelujejo na tokratnem Expu.

Slovenija bo na nacionalni dan na Expu razglasila tudi odločitev o nadaljnji usodi slovenskega paviljona. Kot je znano, je možnosti več, v javni agenciji Spirit, kot nosilki slovenske predstavitve na Expu 2020, pa se najbolj nagibajo k temu, da bi naš paviljon ostal v Dubaju, kjer bo na prizorišču Expa, od jeseni 2022 naprej vzpostavljeno poslovno središče District 2020.

Obisk na slovenskem nacionalnem dnevu sta že potrdila minister za gospodarski razvoj in tehnologijo ter podpredsednik vlade Zdravko Počivalšek in minister za zunanje zadeve dr. Anže Logar. Na dogodkih, ki jih bo gostila Slovenija, pa pričakujemo tudi obisk slovenskih gospodarstvenikov ter drugih uglednih gostov.