Foto: SPIRIT Slovenija
Foto: SPIRIT Slovenija

Na svetovni razstavi Expo 2020 bomo čez nekaj dni pričeli z devetim tematskim sklopom - prehrana in kmetijstvo, v okviru katerega je danes slovenski paviljon gostil delegacijo in poslovni forum, ki se mu je pridružil tudi dr. Jože Podgoršek, minister za kmetijstvo, gozdarstvo in prehrano

Poslovni forum Zelena miza Evrope se je odvil v organizaciji javne agencije Spirit Slovenija, ministrstva za gospodarski razvoj in tehnologijo ter ministrstva za kmetijstvo, gozdarstvo in prehrano, z namenom promocije vrhunskih slovenskih živilskih podjetij, ki sodelujejo pri strateških raziskavah in inovacijah za bolj trajnostno proizvodnjo hrane.
»Slovenija je ena izmed najbolj zelenih držav na svetu, trajnost je ključni faktor tudi pri proizvodnji hrane. Naša hrana je znana po izjemni kakovosti, zanesljivosti in strogih varnostnih zahtevah. Današnji namen je, da poskušamo tudi na teh novih trgih poiskati priložnosti,« je poudaril dr. Jože Podgoršek, minister za kmetijstvo, gozdarstvo in prehrano.

Janez Rebec, predsednik živilske zbornice Slovenije ter direktor podjetja Delamaris in Pivka je izpostavil, da imajo veliko pričakovanj, vsako podjetje si želi priti v ta del sveta. »V zadnjem času smo veliko vložili v promocijo in si želimo, da bi bili bolj prisotni v tej regiji, kjer je prisotnost trenutno bolj skromna,« je dodal.

Aleš Kuhar, agrarni ekonomist, profesor je predstavil slovensko kmetijsko – živilsko proizvodnjo, ključna pravila, standarde, ki pripomorejo k temu, da je Slovenija v vrhu sveta kar se tiče kakovosti proizvodnje hrane.

V današnjem poslovnem forumu so sodelovala številna podjetja, med njimi Panvita, Perutnina Ptuj, Radenska, Pivka perutninarstvo, mlekarna Krepko, mlekarna Planika, Eurogarden, Vina Koper in ostali. V naslednjem tednu bo slovenski paviljon gostil številne dogodke inovativnih slovenskih podjetij na temo prehrane in kmetijstva.