Foto: SPIRIT Slovenija
Foto: SPIRIT Slovenija

V okviru sklopa je slovenski paviljon obiskala skoraj 40-članska poslovna delegacija, v slovenskem poslovnem središču pa se je v organizaciji Ministrstva za gospodarski razvoj in tehnologijo, javne agencije SPIRIT Slovenija in lesarskega grozda na Gospodarski zbornici Slovenije ter ustanove Circular Change odvil poslovni forum na temo lesa kot trajnostnega materiala prihodnosti.

Dogodek je del širšega mednarodnega projekta – Evropski dnevi krožnega gospodarstva, ki ga soorganizirajo Slovenija, Nizozemska, Poljska, Irska in Finska in predstavlja številne vidike krožnega gospodarstva. Slovenija v središče pozornosti postavila les kot material prihodnosti in priložnosti.

Udeležence poslovnega foruma sta uvodoma pozdravila Matic Volk, generalni komisar Slovenije za Expo in dr. Tomaž Kostanjevec, direktor javne agencije SPIRIT, ki je izpostavil usmerjenost slovenskega gospodarstva v trajnost, zelene tehnologije, družbeno odgovornost podjetij, zmanjševanje ogljičnega odtisa ter skrb za naravno in družbeno okolje. Andrej Čuš, državni sekretar na ministrstvu za gospodarski razvoj in tehnologijo, je povedal, da je les tudi material, ki se lahko večkrat reciklira in znova uporabi, s čimer imajo slovenski lesarji veliko izkušenj, svojo dobro prakso in izdelke pa izvažajo v številne države. Na prednosti gozdov in uporabe lesa je opozoril tudi Anton Harej, državni sekretar na ministrstvu za kmetijstvo, gozdarstvo in prehrano. Danilo Anton Ranc, generalni direktor Direktorata za lesarstvo na ministrstvu za gospodarski razvoj in tehnologijo pa je k uvodnim nagovorom dodal, da ima »Slovenija za uveljavitev trajnostnega razvoja in krožnega gospodarstva dobre pogoje. Ena največjih slovenskih prednosti pa je prav les, saj v slovenskih gozdovih, letno priraste kar devet milijonov kubičnih metrov lesa.«

Preko videa sta z nami svoje misli delili tudi dr. Simona Kustec, ministrica za izobraževanje, znanost in šport, ki je med drugim opozorila na slovenske napore v času predsedovanja EU na več področjih. Tudi na področju varovanja okolja. Preko videopovezave sta udeležence nagovorila tudi Kestutis Sadauskas, direktor direktorata za okolje iz Evropske komisije ter Franc Bogovič, poslanec Evropskega parlamenta.

Prof. dr. Miha Humar iz univerze v Ljubljani je spregovoril o pomembnosti materiala, ki je trajnosten in ključen za našo prihodnost.Poslovni forum smo nadaljevali s panelom o lesu, dizajnu in gradbeništvu. Jure Kotnik, eden izmed arhitektov slovenskega paviljona je povedal, da je les velik izziv tudi v arhitekturi. »Moramo biti bolj ambiciozni, les je korak naprej. Slovenija ima veliko priložnost na tem področju.«

Barbara Šubic iz podjetja M Sora, je povedala, da moramo začeti pri sebi, saj šele tako lahko vodimo družino, prijatelje in navsezadnje naše podjetje k trajnostnemu prehodu.
Freek Van Ejk, izvršni direktor pri Holland Circular Hotspot je poudaril, da je gradnja z lesom lahko trajnostna samo, če se celotna veriga prilagodi načelom pametna, krožna, modularna zasnova in konstrukcija.

Poslovni forum je moderirala Ladeja Godina Košir, ustanoviteljica in direktorica Circular Change.