Čeprav je oteklina lahko le začasen in nepomemben pojav, lahko v nekaterih primerih signalizira resne zdravstvene težave, ki zahtevajo pozornost in ustrezno terapijo.

Koleno, kompleksen sklep, ki omogoča premikanje in nosi praktično celotno težo telesa, je izpostavljeno različnim dejavnikom tveganja, ki lahko povzročijo otekanje. Med glavnimi vzroki za oteklo koleno najdemo travmatske poškodbe, sledijo artritisi, avtoimunske bolezni in okužbe.

Simptomi se lahko razlikujejo glede na osnovni vzrok, vendar pogosto vključujejo bolečino, omejeno gibljivost, občutek nestabilnosti in vidno oteklino sklepa.

Ne glede na to, ali je oteklo koleno rahlo nadležno ali boleče izčrpavajoče, bo potrebno ugotoviti verjeten vzrok in odpraviti simptome, saj tako zmanjšamo verjetnost težav v prihodnosti.

Kronično ali dolgotrajno otekanje lahko privede do poškodb sklepnega tkiva, razgradnje hrustanca in mehčanja kosti, zato je vedno potrebno takojšnje ukrepanje. Vas zanima kako vam pomagamo v kliniki Medicofit?

Foto: Medicofit
Foto: Medicofit

Kaj lahko povzroči oteklo koleno?

Oteklina kolena je pogost simptom, ki se lahko pojavi iz številnih razlogov – pri mlajših posameznikih gre največkrat za poškodbo kolena, medtem je pri starejših najpogosteje vzrok osteoartroza kolena.

Ali ste vedeli? Osebe, ki imajo hudo artrozo kolena, imajo v prizadetem kolenu v povprečju več kot 20 ml (približno 4 čajne žličke) sklepne tekočine.

  • Poškodbe: Poškodbe, kot so zvini, izpahi ali zlomi, lahko povzročijo oteklino kolena. Pri športnikih poškodbe notranjih struktur kolena, kot so poškodbe meniskusa, vezi ali sklepnega hrustanca, povzročijo oteklo koleno.
  • Vnetje v sklepu: Vnetje kolenskega sklepa lahko povzročijo artritisi (najpogosteje revmatoidni artritis in osteoartritis), tendinitis (vnetje kit), burzitis (vnetje burz) ali sinovitis (vnetje sklepne ovojnice).
  • Putika: Nekatere bolezni, kot je protin, lahko povzročijo kopičenje kristalov v sklepih, kar vodi v vnetje, rdečino, bolečino in oteklino.
  • Okužba kolena je redko vendar nujno stanje, ki povzroči oteklino in hudo bolečino zaradi bakterijske okužbe. Imenuje se septični artritis in zahteva takojšnjo zdravniški oskrbo!

Ali ste vedeli, da se lahko pojavi oteklina tudi na zadnji strani kolena? V večini primerov gre za Bakerjevo cisto – izbočenje sklepne ovojnice skozi zadnjo stran (šibko točko v zadnji steni). Cista je povsem nenevarna, vendar lahko povzroča bolečine v kolenu in omeji vaše gibanje.

Kakšne težave nastanejo zaradi otekline kolena?

Otekanje kolenskega sklepa lahko omejuje prožnost in delovanje kolena. Oteklo koleno lahko oseba težko popolnoma upogne ali popolnoma izravna, pri čemer se pogosto otekel sklep naravno upogne za 15° do 25°, ko je noga v mirovanju.

  • Bolečina v kolenu: Oteklina kolena pogosto spremlja bolečina, ki je lahko blaga do huda. Bolečina lahko omejuje gibljivost kolena in lahko vpliva na vsakodnevne aktivnosti.
  • Omejena gibljivost: Oteklina lahko povzroči omejitev gibljivosti kolena. To lahko oteži hojo, upogibanje ali iztegovanje kolena ter izvajanje drugih gibalnih dejavnosti.
  • Nestabilnost sklepa: Oteklina lahko povzroči občutek nestabilnosti ali šibkosti v kolenu. To lahko poveča tveganje za dodatne poškodbe, saj šibkost poveča možnost nenadnih izpahov ali padcev.
  • Funkcijske omejitve: Oteklina kolena lahko vpliva na izvajanje vsakodnevnih opravil, kot so hoja, stopnice, sedenje in vstajanje ter vožnja avtomobila.

Ali ste vedeli, da oteklina kolena poveča tveganje za nadaljnje poškodbe ali degenerativne spremembe? Tveganje je še posebej visoko, če osnovni vzrok ni obravnavan pravilno ali če se nadaljujejo dejavniki, ki prispevajo k oteklini.

Zato je pomembno, da se oteklina kolena pravilno oceni in obravnava, da se preprečijo morebitne težave in zapleti ter da se izboljša kakovost življenja posameznika !

Foto: Medicofit
Foto: Medicofit

Kako vam pomagamo v kliniki Medicofit?

Kaj torej storiti, ko se pojavi oteklo koleno? Zmanjšajte oteklino kolena in ponovno pridobite gibljivost ter udobje z našimi specializiranimi terapevtskimi postopki v kliniki Medicofit.

Ali ste doživeli akutno poškodbo kolena ali pa se soočate s kroničnim otekanjem? Ne glede na vašo situacijo, smo tu, da vam zagotovimo celovito terapevtsko oskrbo, prilagojeno vašim specifičnim potrebam.

V kolikor gre za akutno poškodbo kolena se v začetku zdravljenja osredotočamo na hitro zmanjšanje otekline in spodbujanje regeneracije. S pomočjo terapevtskega laserja, radialnih udarnih valov ter TECAR terapije aktivno povečamo cirkulacijo in izboljšamo drenažo edema s prizadetega območja. Z našimi prilagojenimi terapevtskimi vajami in manualno limfno drenažo poskrbimo za učinkovito zmanjšanje otekline ter pospešimo proces celjenja.

Kaj pa, če je oteklina kronična? Pri kroničnem otekanju kolena, kot ga vidimo pri artritisu, se osredotočamo na dolgoročne rešitve za izboljšanje funkcionalnosti in zmanjšanje nelagodja.

Izredno učinkovita je uporaba naprednih terapevtskih metod, kot so Summus Laser, TECAR terapija in kineziotaping, ciljamo na zmanjšanje edema in izboljšanje cirkulacije. S prilagojenimi terapevtskimi vadbami in medicinskim flossingom krepimo mišice ter izboljšujemo gibljivost sklepa, kar vodi v dolgoročno olajšanje in preprečevanje ponovnih težav.

Foto: Medicofit
Foto: Medicofit

V kliniki Medicofit se zavedamo, da je fizioterapija ključna pri obravnavi oteklega kolena. Z našim individualno prilagojenim pristopom, ki vključuje številne modalitete manualne terapije in sklepne mobilizacije, ciljamo na odpravljanje osnovnih vzrokov otekline ter zagotavljamo trajno izboljšanje funkcionalnosti sklepa.

Pridružite se nam v kliniki Medicofit in se vrnite na pot do aktivnega in udobnega življenja brez gibalnih omejitev.

VAŠA POT DO NOVEGA ŽIVLJENJA!


Viri in literatura

Gupte, C., & St Mart, J. P. (2013). The acute swollen knee: diagnosis and management. Journal of the Royal Society of Medicine, 106(7), 259–268. https://doi.org/10.1177/0141076813482831

Smith, R. D. J., Smith, K. N., Shanmugam, V., & Beltran, L. S. (2023). Knee pain and swelling. Skeletal radiology, 52(9), 1799–1800. https://doi.org/10.1007/s00256-023-04345-0

Jonathan Cluett. (2023). Swollen Knee Causes and Treatment. Available from: https://www.verywellhealth.com/knee-swelling-2549489 . [Accessed: 13/3/2024].

Mayo Clinic. (2022). Swollen knee. Available from: https://www.mayoclinic.org/diseases-conditions/swollen-knee/symptoms-causes/syc-20378129 . [Accessed: 13/3/2024].