Slonov velilkanov, ki jim okli segajo do tal, je ostalo le še malo. Foto: Tsavo Trust
Slonov velilkanov, ki jim okli segajo do tal, je ostalo le še malo. Foto: Tsavo Trust
Trgovina s slonovino še vedno cveti. Foto: Reuters

Satao je bil eden zadnjih še živečih slonov "velikanov", katerih okli so tako dolgi, da segajo do tal. Divji lovci so ga izsledili s pomočjo GPS-naprav in mobilnih telefonov. In to čeprav je kenijska organizacija za zaščito živali KWS skupaj s fundacijo Tsavo kar leto in pol s pomočjo nadzora iz zraka in osebja na tleh spremljala gibanje slona.

A marca so divji lovci prvič našli Sataa in ga ustrelili s strupenimi puščicami. Po čudežu ga je veterinarjem uspelo rešiti in 50-letni orjak je presenetljivo dobro okreval. Žal ne za dolgo, saj je June Richard Moller, izvršna direktorica fundacije Tsavo, maja odkrila slonje truplo, v petek pa so potrdili, da gre za Sataa.

Nenasitna lakota po slonovini
Fundacija se je poklonila "najbolj ikoničnemu in najbolj priljubljenemu velikanu" in obžaluje "veliko izgubo življenja za to, da bi nekdo daleč, daleč stran lahko imel okrasek na svoji polici". "Ta veličastni slon je bil v narodnem parku 'Tsavo vzhod' vsesplošno poznan in v vseh teh letih ga je na tisoče obiskovalcev parka z občudovanjem opazovalo."

"Tsavo in Kenija zdaj ne bosta več počaščena z njegovo veličastno prezenco. Sataa je 30. maja 2014 pokončala zastrupljena puščica. Puščica je vstopila v njegov levi bok in ni imel nobene možnosti za preživetje. Njegovo truplo smo opazili 2. junija, a da bi se izognili morebitnim lažnim alarmom, smo najprej preverili, ali gre res za njegovo truplo. In danes z velikim obžalovanjem potrjujemo, da ni dvoma, da je Satao mrtev. Ubila ga je strupena puščica divjega lovca na slonovino, da bi potešil nenasitno lakoto oddaljenih držav po slonovini."

Novica prihaja le nekaj dni po tem, ko so v kenijskih gozdovih našli truplo Mountain Bulla, še enega slona velikana. Paula Kahumbu, kenijska dopisnica Guardiana, je ob tem zapisala: "Od vseh slonov, ki so umrli v Keniji, je te smrti najtežje preboleti. Žalost v Keniji zaradi pokola naših ikoničnih slonov se kaže v potokih solza, čustvenih pesmih ter ogorčenju na Twitterju in Facebooku."

Ogroženi afriški sloni
Le dan pred objavo novice o Sataovi smrti je urad za ogrožene vrste CITES objavil poročilo, v katerem opozarja, da je preživetje afriških slonov ogroženo. Samo lani naj bi bilo na afriški celini pokončanih več kot 20.000 slonov, v nekaterih državah, kot je Srednjeafriška republika, pa naj bi bili sloni že na robu izumrtja.

Divji lovci so sicer lani zakrivili za odtenek manj smrti kot leto prej, a še vseeno pokončajo precej več slonov na leto, kot se jih skoti. V trgovino s slonovino so vpletene tudi mednarodne organizirane kriminalne združbe. Lani so zasegli rekordnih 500 kilogramov slonovine, pri čemer je bilo prvič več zasežene slonovine v Afriki kot v Aziji.