Oskrbniki parka si ogledujejo nosorogovo truplo. Foto: Reuters
Oskrbniki parka si ogledujejo nosorogovo truplo. Foto: Reuters

V minulem letu se je dejavnost divjih lovcev po vsej Afriki okrepila predvsem zaradi rastočega povpraševanja po rogovini in slonovini iz vse bogatejših azijskih držav. Nezakoniti lov poteka od Južnega Sudana, kjer po navedbah okoljevarstvenikov slone pobijajo tako vladne sile kot uporniki, do Južne Afrike, kjer vsak dan ubijejo najmanj tri nosoroge.

Po vladnih podatkih so jih samo do sredine novembra pokončali 1.020, s čimer je padel prejšnji neslavni rekord 1.004 iz leta 2013. Končna bilanca krvavega leta 2014 bi bila lahko po ocenah najmanj 1.200, kar je skoraj štirikrat več kot leta 2010 s 333. Ob tem so oblasti lani zaradi divjega lova aretirale 340 divjih lovcev.

Rogovi dražji od zlata
V Južni Afriki je sicer ubijanje divjih živali - vključno z nosorogi in sloni - lahko tudi povsem zakonito (z dovolilnico), a omenjena statistika se nanaša samo na divji, nezakoniti lov. Trgovina z rogovi nosorogov je sicer prepovedana, a so rogovi te živali v Vietnamu in na Kitajskem zelo cenjeni kot surovina tamkajšnje tradicionalne medicine, poulična cena rogovine pa doseže tudi do 65.000 dolarjev na kilogram - dražje od zlata. Krvni davek nosorogov običajno decembra še zraste, kar si okoljevarstveniki razlagajo z delanjem zalog pred februarskim kitajskim novim letom.

Mnogi divji lovci na nosoroge prihajajo v JAR iz sosednjega Mozambika, ene najrevnejših držav na svetu, kjer vaščane v lov zvabi želja po hitrem zaslužku. Divji lov je zgoščen na znameniti narodni park Kruger, ki meji na Mozambik in je ena največjih turističnih zanimivosti v državi.

Končna ocena davka divjega lova v Afriki v lanskem letu sicer še nekaj časa ne bo znana, a okoljevarstveniki ocenjujejo, da je število zaradi rogovine ubitih živali najverjetneje začelo počasi presegati število novorojenih živali. Letošnje leto naj bi bilo zato najbolj ključno do zdaj predvsem za populacijo slonov, ki so jih med letoma 2011 in 2013 pobili najmanj 20.000. Pri tem organizacije obtožujejo tudi vlade afriških držav, da pri tem povsem mirno sodelujejo.