V tokratni burji so jo najbolj izkupili iglavci. Foto: MMC RTV SLO
V tokratni burji so jo najbolj izkupili iglavci. Foto: MMC RTV SLO
Burja
Samo na Goriškem je zadnja burja po prvih ocenah napravila za več kot šest milijonov evrov škode. Največ je je bilo na objektih, zlasti strešnih kritinah. Foto: MMC RTV SLO
Burja za seboj pustila opustošenje

Najhuje je orkanski veter prizadel Panovec v predmestju Nove Gorice, kjer je izruval več hektarjev iglastega gozda in njegov vzhodni del dobesedno zravnal z zemljo, je za TV Slovenija poročala Mojca Dumančič.


Helena Zorn iz goriške enote Zavoda za gozdove Slovenije je pojasnila, da gozdarji škodo še vedno sanirajo in da imajo zgolj na enem delu omenjenega primestnega gozda po zdajšnjih ocenah opraviti z okoli 2.000 kubiki padlih dreves oz. lesa. "Potem so še posamezna drevesa, ki so razmetana po celem Panovcu in po okoliških gozdovih," je dodala.

Goriškemu gozdu že grozijo škodljivci
Ker so dnevi vse toplejši, se s sanacijo oz. pospravljanjem izruvanega drevja zelo mudi, saj gozdu v takšnih razmerah grozijo škodljivci. "To je zelo velika nevarnost za razvoj drevesnih škodljivcev, predvsem podlubnikov. Tako da zdaj pripravljamo ta delovišča in umikamo padla drevesa, da bodo lahko k delu pristopili izvajalci in to čim prej sanirali," je pojasnila Zornova.

Nekoliko bolje jo je tokrat odnesel Trnovski gozd, ki je sicer večkrat na udaru vetra. "Moram reči, da je bila burja tukaj zelo huda, vendar pa zaradi globoko zamrznjenih tal ni bilo storjene toliko škode, kot bi je lahko bilo. Ocenjujem, da je veter podrl okoli 500 kubičnih metrov lesa," je povedal Igor Kuščer iz trnovske enote Zavoda za gozdove Slovenije.

Na Ajdovskem največ škode na rdečem boru
Na Ajdovskem koncu, kjer je največ vetrolomov, so do zdaj pregledali le dolinske gozdove, pri čemer so ugotovili, da je največ škode na rdečem boru. Tudi na njihovem koncu podrti les že umikajo, je poudaril Mitja Turk iz ajdovske enote Zavoda za gozdove Slovenije. "Delne sanacije že potekajo, v višjih predelih pa bodo takoj, ko bo mogoč prevoz oziroma bo mogoče delo na terenu - še zlasti bo treba pohiteti tam, kjer je smreka, da ne bi prišlo do prevelike namnožitve lubadarja," je dodal.

Iz povedanega je mogoče sklepati, da so jo v tokratni burji najbolj izkupili iglavci, saj v listnatih gozdovih škode skoraj ni bilo.

Burja za seboj pustila opustošenje