"Čebele se ne ščiti zaradi čebelarjev, ampak ker je nepogrešljiva v verigi pridelave hrane. Brez čebel ne bo opraševanja in posledično hrane," izpostavljajo na čebelarski zvezi. Foto: MMC RTV SLO
Čebele še vedno umirajo

Po ugotovitvah čebelarske zveze je saditev koruznih semen, ki jim je dodan klotianidin, prizadela več kot 2.000 čebeljih družin. Verjetno pa je ta številka bistveno višja, saj čebelarji vseh pomorov ne prijavijo. "Rečeno z eno besedo, gre za katastrofo," pravi predsednik Čebelarske zveze Slovenije Boštjan Noč.
Izsledki analiz so pokazali, da naj bi bil krivec za pomore čebel spet tretirano seme koruze. Podobno je bilo že leta 2008, zato so čebelarji prepričani, da je krivec za dogajanje tisti, ki dovoljuje uporabo za čebele tako strupenih sredstev.

Ta sredstva v zraku vdihujejo tudi ljudje
"Kmet seveda kupi takšno seme, ki je na voljo na tržišču, zato splošno kazanje s prstom na kmete ni upravičeno. Kmetom je treba zagotoviti in omogočiti učinkovita sredstva, ki bodo hkrati neškodljiva za čebele in preostale opraševalce, predvsem pa neškodljiva za ljudi. Ponovno je govor o prašenju pri sejanju koruze in ta prah naj bi se širil po zraku daleč naokoli in moril čebele in ostale opraševalce. Kaj pa ljudje, ali ne vdihujemo tega zraka?"

Od pristojnih zato v čebelarski zvezi pričakujejo, da bodo takoj prepovedali sejanje teh semen, hkrati pa ugotovili, ali ni morda na tržišču še kakšno novo registrirano fitofarmacevtsko sredstvo, ki prav tako povzroča škodo.
"Slovenski čebelarji se zavedamo pomena pridelave hrane in položaja kmetov. Nikakor ne obsojamo kmetov in ostalih uporabnikov fitofarmacevtskih sredstev vse povprek, zahtevamo pa, da se morebitne kršitelje ostro sankcionira, predvsem pomembno pa je, da se vsem kmetovalcem da na voljo takšna sredstva in semena, ki ne bodo ubijala čebel, preostalih opraševalcev ter posledično škodovala ljudem," še dodajajo.
KGZS: Zavedamo se pomena čebel
Na Kmetijsko-gozdarski zbornici Slovenije (KGZS) so izrazili zaskrbljenost ob pojavih padanja čebel v Pomurju in pričakujejo, da bodo inšpekcijski nadzor in analize vzorcev pokazali na prave vzroke. V sporočilu za javnost so zato zapisali, da se zavedajo pomena čebel pri pridelavi hrane, zaradi česar izvajajo številne dejavnosti, ki zmanjšujejo tveganja pri varovanju okolja.

Kmetijska svetovalna služba KGZS-ja izvaja redna izobraževanja ter usposabljanja za prodajalce in uporabnike sredstev za varstvo rastlin. Tu je poseben poudarek na pravilni rabi sredstev za varstvo rastlin in varovanju čebel. Prav tako že vrsto let kmete pred setvijo koruze skozi tehnološka navodila opozarjajo, da pozorno ravnajo pri setvi in drugih pomladanskih opravilih in da pri tem upoštevajo priporočila dobre kmetijske prakse, so še zapisali.

Inšpektorji opravljajo nadzor
Pristojne inšpekcijske službe sicer že opravljajo nadzor pri pridelovalcih hrane, minister za kmetijstvo Dejan Židan pa je obljubil, da bodo krivce za zastrupitev čebel kaznovali. Inšpektorji sicer sklepajo, da se je insekticid klotianidin iz semen koruze zaradi suhih in vetrovnih vremenskih razmer prenesel na sosednja polja, kjer so rastline že cvetele in čebelam predstavljale pašo.

Čebele še vedno umirajo