V Lafargeu pravijo, da po zakonodaji obstoječe naprave, za katere je bila v zakonskem roku vložena vloga za pridobitev okoljevarstvenega dovoljenja, nadaljujejo obratovanje, dokler ni o vlogi pravnomočno odločeno. Foto: BoBo
V Lafargeu pravijo, da po zakonodaji obstoječe naprave, za katere je bila v zakonskem roku vložena vloga za pridobitev okoljevarstvenega dovoljenja, nadaljujejo obratovanje, dokler ni o vlogi pravnomočno odločeno. Foto: BoBo

Lafarge Cement je po besedah predsednika Eko kroga Uroša Macerla med jesenskim obratovanjem kot gorivo še naprej uporabljal petrolkoks, in to kljub jasno izrečeni sodbi upravnega sodišča, ki je avgusta lani razveljavilo okoljevarstveno dovoljenje trboveljski cementarni glede uporabe petrolkoksa. Zato je od inšpekcije pričakoval, da prepreči nezakonito delovanje cementarne.

V zadevi z inšpekcijskim nadzorom se je po Macerlovih besedah na očitne kršitve odzvala varuhinja človekovih pravic Vlasta Nussdorfer. "V korespondenci z inšpekcijo je izpostavila svoje stališče do delovanja v zadevi Lafarge in izrazila presenečenje nad tem, da se je inšpektorat za opredelitev in dokumente obrnil na odvetniško družbo Rojs Pehljan, Prelesnik & partnerji, ki zastopa trboveljsko cementarno," pravi Macerl.

Varuhinja po Macerlovih besedah opozarja, da iz sodbe upravnega sodišča izhaja, da gre za t. i. novo napravo in da torej ni mogoče najti zakonske podlage, po kateri bi Lafarge do izdaje novega okoljevarstvenega dovoljenja sploh smel obratovati. Varuhinja pa je še posebej opozorila na ustavno pravico do zdravega življenjskega okolja, povezano s pravico do zdravja, in na dolžnost države, da z dolgotrajnim odločanjem ne krati te pravice.

"Usklajeno ravnanje inšpekcije, ko v javnosti nastopa z argumenti cementarne, označujemo kot sporno," je še dejal Macerl in dodal, da so z zadevo med drugim seznanili tudi predsednika vlade Mira Cerarja in okoljsko ministrico Ireno Majcen.

Lafarge čaka na pravnomočnost odločbe
V trboveljski cementarni navajajo, da družba na podlagi sodbe upravnega sodišča, ki je bila izdana avgusta lani, ostaja v postopku pridobivanja okoljevarstvenega dovoljenja. "Upravno sodišče je okoljevarstveno dovoljenje razveljavilo 20. januarja lani in zadevo vrnilo na Agencijo RS za okolje v ponovni postopek. Ker o zadevi še ni bilo pravnomočno odločeno, cementarna nadaljuje obratovanje," pravijo v Lafargeu in dodajajo, da po zakonodaji obstoječe naprave, za katere je bila v zakonskem roku vložena vloga za pridobitev okoljevarstvenega dovoljenja, nadaljujejo obratovanje, dokler ni o vlogi pravnomočno odločeno.