Inšpekcijski nadzor je pokazal, da Lafarge Cement porablja petrolkoks, čeprav mu je upravno sodišče avgusta razveljavilo okoljevarstveno dovoljenje in s tem odpravilo uporabo petrolkoksa. Foto: BoBo
Inšpekcijski nadzor je pokazal, da Lafarge Cement porablja petrolkoks, čeprav mu je upravno sodišče avgusta razveljavilo okoljevarstveno dovoljenje in s tem odpravilo uporabo petrolkoksa. Foto: BoBo
Eko krog je spomnil, da jim je Pahor še kot premier obljubil srečanje, pa se to ni zgodilo. Zdaj ukrepanje terjajo od vlade Mira Cerarja. Foto: BoBo
Tudi čisto okolje je človekova pravica

Predsednik društva Uroš Macerl je poudaril, da jim je Pahor že kot premier obljubil sestanek, ki pa ga ni bilo. "Do sestanka smo skušali priti z dialogom, vendar nas je ignoriral," je dejal Macerl.

Društvo je bilo povabljeno na današnjo slovesnost, a se zdi vabilo Macerlu nedopustno glede na to, da so ga prejeli od predsednika republike, ki je bil z zasavsko problematiko seznanjen že kot predsednik vlade. Vabilo razume kot sprenevedanje in žalitev Zasavcev.

"Prišli smo povedat, da se ne bomo ustavili, da bomo branili svoje domove in da tudi sistematično kršenje pravic, ki se dogaja v Zasavju, Zasavcev ne bo spravilo na kolena," je poudaril Macerl. Člani Eko kroga so tako pred predsedniško palačo opozorili, da se jim kršijo človekove pravice.

Boj traja že od leta 2003
Leta 2003 je Lafarge kupil trboveljsko cementarno, po Macerlovih besedah pa se je takrat začel boj z inšpekcijami in ministrstvi, na katere so se obrnili z željo po življenju v čistem in zdravem okolju. "Poslušali smo obvestila po radiu, naj ne hodimo ven, naj otroke držimo v stanovanjih," je dejal.

Lafarge uporablja petrolkoks kljub razveljavitvi dovoljenja
Macerl je spomnil na nedavni inšpekcijski nadzor v Lafargeu Cementu, ki je pokazal, da cementarna kot energent pri obratovanju uporablja petrolkoks, čeprav je upravno sodišče avgusta razveljavilo okoljevarstveno dovoljenje Lafargeu in s tem odpravilo uporabo petrolkoksa.

Tudi Cerarjeva vlada obljublja
Eko krog je zaradi tega tri dopise poslal tudi novemu premierju Miru Cerarju. Predstavniki vlade so jim zagotovili, da je bila zadeva predana ministrici za okolje in prostor Ireni Majcen, ki naj reši vprašanje uporabe petrolkoksa in nespoštovanja sodbe ter se sreča s predstavniki društva.

Da mora biti zdravje pred kapitalom, je pred predsedniško palačo dejala tudi varuhinja človekovih pravic Vlasta Nussdorfer. "Na področju okoljske problematike smo, ne le pri Zasavju, ampak tudi v celjski kotlini in drugih perečih področjih, zelo dejavni," je poudarila.

Tudi čisto okolje je človekova pravica