"Še danes se na nekaterih mestih lahko vidi kupe toče," pravijo krajani. Foto: Iris Stres, Bovec
Bovec
Škoda, ki jo je v Bovcu povzročilo neurje. Foto: Iris Stres, Bovec
Nevihta v Braslovčah
Nevihta v okolici Braslovč. Foto: Žiga Plahutar
Padavine
Stanje ob 00.30. Foto: Arso
Neurje
Bovcu je včerajšnje neurje prineslo ledeno točo. Foto: MMC RTV SLO
Neurje
Tako je v sredo zvečer izgledalo neurje nad Prekmurjem. Fotografijo nam je poslal bralec. Foto: Leon Hardi
Ledena reka v Bovcu

Ponovil se je scenarij torkove noči, ko je zaradi neurij in toče odkrivalo strehe, lomilo drevesa in poplavljalo kleti. Nevihtni oblaki so namreč zajeli skoraj celotno Slovenijo (radarska slika desno). O toči so poročali med drugim iz Ljubljane, Celja, Prekmurja, Koroške in Podravja.

Neurje tudi pri vas?
Delite slike z nami na Mojem spletu.
Ali nam pošljite fotografije na e-naslov lokalno@rtvslo.si

Ocena: škode za štiri milijone evrov
Največja slovenska zavarovalnica, Zavarovalnica Triglav, je ocenila, da je nastalo za 2,5 milijona evrov škode na vozilih in za 1,5 milijona evrov škode na objektih. Številke bi lahko ob prijavah škode, ki še prihajajo, še precej narasle, opozarjajo. V Bovcu bodo postavili mobilno cenilno enoto.

V Bovcu nosilo naplavljeno točo
V Bovcu poročajo o toči, ki je klestila večkrat v noči, in o številnih poplavljenih objektih (kratek video uporabnika je na dnu novice). Toča je padala v takih količinah, da so jo morali s ceste in nekaterih objektov odstranjevati z mehanizacijo. Na delu so bili tudi trije kopači, saj je bilo kidanje z lopatami na več mestih premalo, saj je toča padala od 15 do 20 minut.

Šele dnevna svetloba je razkrila pravo razdejanje, ki ga je za seboj pustilo neurje. "Voda je drla po ulicah Bovca in s seboj nosila vso točo, ki je bila v velikosti lešnikov. Na nekaterih mestih so se pred hišami nabrali tudi do meter visoki kupi toče, voda pa je zalivala kleti in pritlične dele hiš," je za STA povedal poveljnik občinskega štaba Civilne zaščite Bovec Edi Melinc. Najhuje je bilo na območju nad mestnim trgom, v okolici cerkve in pokopališča ter na ulici od glavnega trga proti Kaninski vasi.

"Česa takega še nisem videl"
"Bilo je neverjetno, česa takega še nisem videl v življenju. Kar precej sem se moral potruditi, da smo zavarovali hišo in preostalo premoženje," pa je dogajanje opisal krajan Milan Štulc. Prizadetim je pomagalo štirideset operativnih gasilcev. Občinski štab Civilne zaščite Bovec pa je že začel pregledovati nastalo škodo. Občina bo morala poskrbeti za sanacijo uničenih cest, krajani pa morajo poškodbe na stavbah in avtomobilih prijaviti zavarovalnici.

Tudi turisti občutili divjanje narave
Poleg krajanov Bovca pa je neurje precej poškodovalo tudi lastnino turistov, še posebej tistih v avtokampih. "Turiste iz šotorov smo že sinoči preselili v hotele, pripravljeno smo imeli tudi telovadnico, v kateri bi lahko zasilno nastanili večje število prizadetih," je povedal bovški župan Siniša Germovšek. To na srečo ni bilo potrebno, saj so v vsakem kampu poskušali pomagati gostom po najboljših močeh.

Toča je poškodovala streho starejši gospe v kraju Potoki v občini Kobarid. Idrijski prostovoljni gasilci so ob 22.40 na prošnjo policistov šli na pomoč, ker je moški v do vratu globoki vodi stal sredi struge reke Idrijce.

Nevihte tudi danes
Ni še konec nevihtnih dni, saj se bo podobno vreme nadaljevalo tudi danes, napoveduje Arso.

Huda ura v Prekmurju
Še posebej slabo so jo odnesli v Prekmurju v občini Puconci. Toča v velikosti oreha je naredila precejšnjo škodo na pridelkih in rastlinju, poškodovala več streh. Gasilci so imeli veliko dela v naselju Vadarci, saj so s plastičnimi ponjavami prekrivali odkrite strehe na stanovanjskih in gospodarskih objektih.

V naselju Korovci v občini Cankova je močan veter podrl drevo na električne vodnike, veter je podiral drevesa tudi v Topolovcih in Pertoči. V Motovilcih v občini Grad pa je močan veter delno odkril streho dveh hiš ter podrl tri drevesa, v naselju Pušča v občini Murska Sobota pa je meteorna voda zalila dve stanovanjski hiši. Meteorne vode so zalile kletne prostore stanovanjske hiše v naselju Jama v občini Sveti Jurij ob Ščavnici.


Na mariborskem težave zaradi močnega vetra
Tudi na mariborskem območju so morali večkrat posredovati gasilci. V občini Šentilj (kraj Trate) je podrto drevo padlo na stanovanjsko hišo. V naselju Vodole je drevo padlo čez cesto, podobne težave so imeli v Lušečki vasi v občini Poljčane ter v Malih Rodnah v občini Rogaška Slatina.
Ljubljana: zaliti podvozi in kleti
V Ljubljani se je ponoči prav tako razbesnel močan veter z dežjem, voda je zalivala kleti stanovanjskih objektov, cestne in železniške podvoze, veter pa podiral drevesa. Na Eipprovi ulici je podrto drevo padlo na cesto, gasilci so izčrpavali vodo tudi na Švegljevi ulici in v podvozu na Tacenski cesti, kjer je v vodi obtičalo osebno vozilo. Voda je zalila klet na Štuli, kleti dveh stanovanjskih hiš v ulici Na gmajni ter podhod železniške postaje Ljubljana.

Zalite so bile tudi kleti stanovanjske hiše na Celarčevi ulici in garažo ob stanovanjski hiši na Dvoru, kjer so morali gasilci očistiti tudi strugo potoka in izčrpati vodo iz objekta. Voda je zalila še stanovanjski objekt na Pestotnikovi ulici in poplavila podvoz na Drenikovi.

Ledena reka v Bovcu