Sežig slonovine je del kampanje proti divjim lovcem. Foto: Reuters
Sežig slonovine je del kampanje proti divjim lovcem. Foto: Reuters
Kenija
Skupno bodo sežgali 105 ton slonovine. Foto: Reuters

Vrednost zasežene slonovine in rogov ocenjujejo na 150 milijonov ameriških dolarjev.

Gre za dogodek v okviru kampanje proti divjim lovcem, ki so lani ubili 35.000 afriških slonov. Prvega tovrstnega sežiga od leta 1989 sta se v nacionalnem parku Nairobija udeležila tudi ameriški igralec Leonardo DiCaprio in britanski glasbenik Elton John, z njim pa želijo kenijske oblasti pokazati zavezanost ohranitvi afriških slonov. Požig bo trajal nekaj dni, gre pa za okle okoli 6.700 slonov, ki so jih naložili v več grmad.

Ob prižigu prve grmade je Kenyatta poudaril, da višina grmade odraža moč njihove odločenosti. "Nihče ne sme trgovati s slonovino, ker to pomeni smrt naših slonov in smrt naše naravne dediščine," je dejal.

Sloni malo na boljšem od nosorogov
Celotna populacija afriških slonov je po podatkih okoljevarstvene organizacije Afriški sklad za naravo (AWF) lani štela med 400.000 in 500.000 slonov. Od tega so jih divji lovci zaradi oklov pobili 35.000.

Razmere so še hujše za črne nosoroge, ki so jih od leta 1960 pobili kar 98 odstotkov vseh, ki so živeli na afriški celini.

Po podatkih organizacije Pro Wildlife kilogram slonovine na črnem trgu stane 1.100 dolarjev, medtem ko cena rogov nosorogov dosega 50-krat višjo vrednost.

Uničenje zalog slonovine podpirajo tudi v okoljevarstvenih organizacijah, saj je shranjevanje zelo zahtevno in drago. Predstavlja pa tudi veliko tveganje, saj lahko revne države z vključevanjem v nezakonito trgovino zaslužijo veliko denarja.

Nairobi za svetovno prepoved trgovine
Kenijska vlada sicer že dolgo od mednarodne skupnosti zahteva svetovno prepoved trgovine s slonovino, o kateri bodo razpravljali na prihodnji konferenci konvencije o mednarodni trgovini z ogroženimi prostoživečimi živalskimi in rastlinskimi vrstami (Cites), ki bo septembra v Južni Afriki.

Ameriški strokovnjak Gavin Shire je sicer povedal, da v eni uri pri 1.000 stopinjah Celzija zgori zgolj nekaj gramov slonovine. Okel afriškega slona tehta okoli 45 kilogramov, kar pomeni, da bo gorel več kot štiri dni.