Prizor s Prevalj po neurju. Foto: Gasilci Prevalje
Prizor s Prevalj po neurju. Foto: Gasilci Prevalje
Prevalje
Eden izmed plazov. Foto: Gasilska brigada Prevalje

Če računate, da je vsaka streha vredna od 15.000 do 20.000 evrov, lahko sklepate, da je škoda velika. Največji problem pa je, ker gre v veliko primerih za starejše hiše, v katerih živijo starejši ljudje, sami in brez dohodkov. Sanacija hiše ni več mogoča, v njej pa tudi ni več mogoče živeti, zato bomo morali razmišljati o preselitvi teh ljudi. Kar je pa spet težko, ker so navezani na svoj kraj.

Emil Rojc, župan Ilirske Bistrice

Na Prevaljah črpajo vodo iz še zadnjih poplavljenih objektov in čistijo ceste. "Blata in mulja je še toliko na cestah in parkiriščih pred hišami. Včeraj tega nismo mogli sčistiti, ker je bilo še preveč vode, danes, ko se je voda umaknila, pa se lahko tega lotimo," je povedal prevaljski podžupan Andrej Stermec.

Deroča voda je zalila več kot 70 hiš in sprožila vrsto zemeljskih plazov, od tega dva večja na samih Prevaljah. Ta dva še danes ogrožata stanovanjski hiši. "Danes pridejo geomehaniki podat oceno, ali sta še primerni za bivanje," je pojasnil podžupan. "Na Prevaljah česa takega še nismo doživeli, čeprav smo imeli že kar nekaj poplav," je dodal.

Zasuta železniška proga
Plazovi so zasuli tudi železniško progo med Mariborom in Holmcem, ki je zadnja postaja na Koroškem pred mejo z Avstrijo. Pri Svetem Danijelu se je zaradi tega v ponedeljek zjutraj iztiril vlak. Strojevodja in edini potnik na vlaku nista bila poškodovana.

Kot so povedali na Slovenskih železnicah, ostaja proga med Rušami in Holmcem za zdaj zaprta, namesto vlaka pa je organiziran nadomestni avtobusni prevoz. "Naši vzdrževalci poskušajo progo kar najhitreje popraviti. Kdaj bomo progo lahko ponovno odprli, pa še ni znano," so povedali. Na tej progi so v prvi polovici junija prepeljali okoli 400 potnikov.

Na Mežiškem šest plazov
Močno deževje je v noči na ponedeljek povzročilo veliko škode tudi v Mežici, Ravnah in Črni na Koroškem. Po besedah mežiškega župana Dušana Krebla danes nadaljujejo s čiščenjem po plazovih. "Imamo šest manjših plazov, ki sicer neposredno ne ogrožajo kakšnih objektov, a so v urbanem okolju. Imamo tudi še en zamašen vodotok, ki ga bomo poskušali še danes očistiti, preostalo pa je bilo večinoma urejeno že včeraj," je pojasnil.

Škode še ne zna oceniti. Na javni infrastrukturi je največ škode na cestah, treba pa bo tudi očistiti ves kanalizacijski sistem, saj je vanj naneslo veliko kamenja in peska. "To je treba v teh dneh temeljito prečistiti, da ne bo ob naslednjem deževju prišlo še do večje škode," je dejal Krebel.

Županja Črne na Koroškem Romana Lesjak je škodo ocenila na nekaj sto tisoč evrov. "Na poti, ki vodi proti Gradovom Kralja Matjaža, se je v enem delu udrla polovica cestišča, na določenih predelih pa je obcestna ograja obstala v zraku." Lesjakova je bila ob tem kritična tudi do tega, da ni nobenega reda pri odlaganju vej in debel ob bregovih, ki potem ob padavinah povzročajo še večjo škodo.

Toča v Ilirski Bistrici
Popoldne je neurje pustošilo na jugu države. V občini Ilirska Bistrica je toča po besedah župana Emila Rojca poškodovala okoli 60 stanovanjskih objektov v Brkinih, medtem ko poškodovanih gospodarskih poslopij niso začeli še niti popisovati.

"Če računate, da je vsaka streha vredna od 15.000 do 20.000 evrov, lahko sklepate, da je škoda velika. Največji problem pa je, ker gre v veliko primerih za starejše hiše, v katerih živijo starejši ljudje, sami in brez dohodkov. Sanacija hiše ni več mogoča, v njej pa tudi ni več mogoče živeti, zato bomo morali razmišljati o preselitvi teh ljudi. Kar je pa spet težko, ker so navezani na svoj kraj," je pojasnil za STA.

Gasilci so najbolj poškodovane hiše prekrili s folijo, postavitev nove strehe pa je stvar lastnikov teh objektov. Škoda je nastala tudi na strehah nekaterih javnih objektov, kot sta novo zgrajena vaška domova v Čeljah in na Ostrožnem Brdu. "Na Ostrožnem Brdu so streho končali pred dvema mesecema, zdaj jo bo treba pokriti še enkrat," je še povedal župan.

Nekaj težav je bilo tudi v občini Pivka, kjer je meteorna voda ogrožala več stanovanjskih hiš. Gasilci so po navedbah uprave za zaščito in reševanje očistili jaške za meteorno vodo, izkopali pretočne kanale, postavili protipoplavne vreče in prečrpali vodo iz enega objekta. Materialna škoda ni nastala.Če računate, da je vsaka streha vredna od 15.000 do 20.000 evrov, lahko sklepate, da je škoda velika. Največji problem pa je, ker gre v veliko primerih za starejše hiše, v katerih živijo starejši ljudje, sami in brez dohodkov. Sanacija hiše ni več mogoča, v njej pa tudi ni več mogoče živeti, zato bomo morali razmišljati o preselitvi teh ljudi. Kar je pa spet težko, ker so navezani na svoj kraj.

Emil Rojc, župan Ilirske Bistrice