Sneg je povzročil številne nevšečnosti na cestah. Foto: MMC RTV SLO
Sneg je povzročil številne nevšečnosti na cestah. Foto: MMC RTV SLO
Ljubljana
Ljubljanski grad se je že odel v belo obleko. Foto: MMC RTV SLO
Slovenijo pobelil sneg

Sneženje se v nekaterih delih Slovenije že počasi umirja, a zaradi snega na cestišču je potrebna previdnost. Tovornjake iz prometa izločajo na primorski avtocesti, pri Ivančni Gorici in na nekaterih koncih ljubljanske obvoznice. Zaradi številnih prometnih nesreč so ponekod nastajali zastoji. Na avstrijski strani je zaprta cesta čez prelaz Pavličevo sedlo, Predel je prevozen z verigami, Vršič pa je zaprt.

Zapadlo bo do 15 centimetrov snega
Po Sloveniji bo zapadlo od pet do 15 centimetrov snega, nato pa lahko v nedeljo pričakujemo še eno pošiljko - okoli 20 centimetrov, je za MMC dopoldne povedal Uroš Strajnar z agencije za okolje. Sneg bo najpozneje dosegel severovzhod države, kjer lahko padavine vztrajajo še del noči, je še dejal.

Vremenska napoved

Zjutraj bodo padavine večinoma ponehale, čez dan se bo delno zjasnilo. Najnižje jutranje temperature bodo od -8 do 1, najvišje dnevne od -2 do 4, na Primorskem okoli 8 stopinj Celzija.

Vremenoslovec je dejal, da bo do sobote zapadlo od pet do 15 centimetrov snega, nato se bo prehodno zjasnilo. Znova se bo pooblačilo v nedeljo popoldne, padavine pa bodo vztrajale do jutra. V drugi pošiljki, kot pravi Strajnar, bo zapadlo tudi do 20 centimetrov, tako da se bomo zbudili v precej zasneženo ponedeljkovo jutro.

Policisti voznike v zimskih razmerah pozivajo:

- Hitrost vozila zmanjšajmo in prilagodimo razmeram ter stanju vozišča.
- Povečajmo varnostno razdaljo med našim vozilom in vozilom, ki vozi pred nami.
- Zavirajmo narahlo in po potrebi postopno, z večkratnim pritiskom na stopalko.
- Ne spreminjajmo smeri vožnje sunkovito, saj lahko vsako tako ravnanje povzroči zanašanje vozila.
- Posebej bodimo pozorni na izpostavljene dele ceste, kjer se pogosteje pojavlja poledica.
- Računajmo z daljšim časom potovanja, zato se od doma odpravimo prej kot običajno.
- Med vožnjo bodimo zbrani, predvsem pa strpni do drugih udeležencev v prometu. V takih razmerah so še posebej pomembni vozniška kultura, etika in solidarnost.

V dneh, ki bodo sledili, bodo temperature podobne, mogoče pa bodo tudi občasne snežne padavine, tako da sneg ne bo tako hitro skopnel, še pravi vremenoslovec.

Bodite obveščeni:
- Vremenska napoved
-
Stanje na cestah

Precej deževno leto, september visoko nad povprečjem
Strajnar nam je še pojasnil, da je bilo letošnje leto precej nad povprečjem, kar se tiče količine padavin: "Še posebno septembra je bilo zelo veliko dežja. V Ljubljani je na primer zapadlo 425 mm dežja, kar je precej več od povprečja, ki znaša 150 mm." Vremenoslovec je ob tem še dodal, da je bil oktober nato relativno sušen, saj je zapadlo 105 mm dežja, medtem ko povprečje znaša 140 mm. Podobno je tudi novembra, a bodo povprečje "popravile" prihajajoče padavine, je še dodal.

Slovenijo pobelil sneg